Οι αεροψεκασμοί υλοποιήθηκαν με σκεύασαμα φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ανάσα ζωής από τον αέρα, «εισπνέοντας» ένα βιολογικό φάρμακο, παίρνουν τις τελευταίες δεκαετίες τα πεύκα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης προκειμένου να καταπολεμήσουν τις πευκοκάμπιες που τα κατατρώνε!
Ο πρώτος αεροψεκασμός στο δάσος του Σέιχ Σου έγινε το 1967 προκειμένου να καταπολεμηθεί το λεπιδόπτερο έντομο πευκοκάμπια (Thaumetopoeapityocampa) αλλά από το 1983 ξεκίνησαν οι αεροψεκασμοί να γίνονται, σχεδόν ανελλιπώς, κάθε χρόνο, μέχρι και σήμερα. Πρόσφατα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, έγιναν οι φετινοί αεροψεκασμοί σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι ψεκασμοί από αέρος, υλοποιήθηκαν με εξειδικευμένο βιολογικό σκεύασμα, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
«Η επέμβαση έγινε στη δασική περιοχή που εκτείνεται από το ύψος της Περραιβού μέχρι το Ρετζίκι και κάλυψε μια έκταση περίπου 7500 στρεμμάτων. Ανάλογα με τις πιστώσεις, οι ψεκασμοί μπορούν να καλύψουν εκτάσεις του περιαστικού δάσους από 6000 έως 9000 στρέμματα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Σουλτάνα Καλαϊτζή. «Οι ψεκασμοί», συμπληρώνει, «είναι στοχευμένοι, δεν ελλοχεύουν κινδύνους για τον κόσμο και πραγματοποιούνται για την φυτοϋγεία των πεύκων και τον περιορισμό των αλλεργιών από την πευκοκάμπια».
Υγειονομικής σημασίας ο ψεκασμός
Η κατάλληλη στιγμή που θα γίνουν οι ψεκασμοί εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες του έτους, γι’ αυτό και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας γίνεται κατόπιν αυτοψίας και σε άμεση συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τον ερευνητή Δρ. Δημήτρη Αβτζή, δασολόγο- εντομολόγο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Αβτζής, δεν μπορεί να γίνει επίγειος ψεκασμός στο δάσος λόγω έκτασης και προσβασιμότητας, ενώ με τα εναέρια μέσα υπάρχει ευκολία εφαρμογής. «Αεροψεκασμός για την πευκοκάμπια σε τέτοια έκταση δεν γίνεται σε άλλη περιοχή της Ελλάδας γιατί δεν συναντάται αλλού εκτενές περιαστικό δάσος με πεύκα», σημειώνει και προσθέτει: «Φυσικά, το σκεύασμα είναι βιολογικό και οι ρίψεις δεν γίνονται σε όλη την έκταση, αλλά σε μέρη που γνωρίζουμε ότι έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Είναι υγειονομικής σημασίας η συγκεκριμένη δράση καθώς η πευκοκάμπια φέρει αλλεργιογόνες ουσίες και τα τριχίδιά τους παραμένουν στο έδαφος».
Πετώντας πάνω από το Σέιχ Σου
Εδώ και 14 χρόνια κάνει τους αεροψεκασμούς στο Σέιχ Σου ο Γιώργος Καλπάκας από τη Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ). «Διαπιστώνω ότι το δάσος συντηρείται καλά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλπάκας, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση έχει δυσκολίες καθώς το έδαφος δεν είναι επίπεδο και έχει πολλές κεραίες.
«Πρέπει να πετάς σε χαμηλό ύψος και να ελίσσεσαι. Ε, καμιά φορά “τρώμε” και καμιά κορυφή από κανένα δεντράκι», τονίζει χαριτολογώντας για το μόλις πέντε μέτρων ύψος που πρέπει να πετάνε για να γίνεται απολύτως στοχευμένα η ρίψη του σκευάσματος.
Κίνδυνος για νεκρώσεις στα δέντρα, αν δεν περιοριστεί η πευκοκάμπια
Σύμφωνα με τη Δρ. Πέρη Κουράκλη, δασολόγο- περιβαλλοντολόγο στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, η πευκοκάμπια απειλεί έντονα τα δάση πεύκης στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα από το παρελθόν σε σχέση με την κατάσταση του πληθυσμού του είδους και τις πληθυσμιακές του εξάρσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως έχουμε εγκαταστήσει ένα μόνιμο δίκτυο παρακολούθησης του είδους, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Έτσι γνωρίζουμε εκ των προτέρων το εξελικτικό στάδιο του είδους, αλλά και τις θέσεις που έχουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες εξάρσεις του πληθυσμού. Διαπιστώσαμε, για παράδειγμα, ότι τα τελευταία χρόνια που έχουμε θερμότερο καλοκαίρι και φθινόπωρο σε σχέση με μια δεκαετία πριν, οι αεροψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται 15-20 ημέρες αργότερα. Επίσης, γνωρίζαμε πού θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση στους αεροψεκασμούς, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τα διαθέσιμα χρήματα. Η Πολεμική Αεροπορία μας βοήθησε να ακολουθήσουμε αυτό τον σχεδιασμό μας», αναφέρει η κ. Κουράκλη, προσθέτοντας ότι μέσω της επιστημονικής παρακολούθησης του είδους, γνωρίζουν ότι οι αεροψεκασμοί είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Περιγράφει, μάλιστα, ότι ύστερα από έντονη προσβολή από την πευκοκάμπια, τα δέντρα εμφανίζονται καλυμμένα με καφετιές (φαγωμένες) βελόνες και πολλές φορές δίνεται η εντύπωση πως είναι νεκρά, εικόνα που εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη.
«Η έντονη προσβολή από την πευκοκάμπια διαταράσσει τη φυσιολογία των δέντρων καθιστώντας τα ευάλωτα σε προσβολές άλλων εντόμων (λ.χ. φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα). Γι’ αυτό, η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση σκευασμάτων που περιέχουν το βάκιλο της Θουριγγίας Bacillusthuringiensisvar Kurstaki αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πευκοκάμπιας χωρίς καμία δυσμενή επίδραση στον άνθρωπο», καταλήγει η κ. Κουράκλη.
- Τραμπ: Δημοτικότητα στο 47% και διαφωνίες πολιτών για τις αποφάσεις του
- Νταβός 2025: Η τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχεί στην ελβετική πόλη
- Σφάλμα 404: Η σελίδα του Συντάγματος εξαφανίστηκε από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου
- Champions League: Σημαντικές στιγμές και γκολ της βραδιάς
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Λεβερκούζεν 2-1: Ο Άλβαρες ηγήθηκε στην ανατροπή
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr