Σημαντικά οφέλη για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, σε επίπεδο τόσο συμβολισμών, όσο και ουσίας, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, καθώς αυξάνει τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της περιοχής, αναδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη για ταχείες παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν να κεφαλαιοποιηθεί το θετικό κλίμα και να αξιοποιηθεί η ευκαιρία.
Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών (και όχι μόνο) φορέων της Βόρειας Ελλάδας, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψης Πομπέο.
Αθ.Σαββάκης (ΣΒΕ): Η επίσκεψη Πομπέο έστρεψε τα «φώτα» στη Θεσσαλονίκη, αλλά τώρα χρειάζεται σκληρή δουλειά
Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη «εισφέρει τα μέγιστα στη στροφή του παγκόσμιου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην πόλη, την οικονομική και γεωστρατηγική της σημασία και τις προοπτικές ανάπτυξής της» διατυπώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης. Επισημαίνει δε, πως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει τώρα είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση -από επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας- της διμερούς συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, που υπεγράφη χθες, στη Θεσσαλονίκη.
Για το λόγο αυτό, προσθέτει, ο ΣΒΕ θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της συνεργασίας και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τις επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας, αλλά και της χώρας γενικότερα. «Στον κατάλογο των επιχειρήσεων- μελών του ΣΒΕ περιλαμβάνονται όλες οι μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα το Βορειοελλαδικό Τόξο, οι οποίες καταρχήν μπορούν να ωφεληθούν από την εν λόγω συμφωνία. Επίσης, πλήθος δυναμικών καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και της ελληνικής περιφέρειας είναι δυνατόν κι αυτές με τη σειρά τους να ενταχθούν σε αμερικανικά δίκτυα μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, κι έτσι να ενισχύσουν ταχύτατα το διεθνές τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» υπογραμμίζει.
Κατά τον κ.Σαββάκη, η πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη σπουδαίων επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ αμερικανικών και βορειοελλαδικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΒΕ επισημαίνει ακόμα ότι η επιλογή των νέων γραφείων του Συνδέσμου για τη διοργάνωση τόσο της υπογραφής της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, όσο και της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, αποδεικνύουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον αμερικανικό παράγοντα και για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις της περιοχής βρίσκονται στους επενδυτικούς προορισμούς των ΗΠΑ.
«Τώρα χρειάζεται σκληρή δουλειά απ΄όλους μας έτσι ώστε οι πολλές επιχειρηματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν “ορατές” από υποψήφιους επενδυτές που έχουν έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» τονίζει.
Γ.Κωνσταντόπουλος (ΣΕΒΕ): Η επίσκεψη Πομπέο αποδεικνύει ότι την προοπτική που βλέπουμε εμείς για τη Β.Ελλάδα, πλέον τη βλέπουν κι άλλοι
«Οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας γνωρίζουμε πολύ καλά τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και την ισχυρή προοπτική της ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων κι ο ερχομός του κ. Πομπέο ήρθε να αποδείξει ότι αυτό που βλέπουμε εμείς, πλέον το βλέπουν και άλλοι. Διαφαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα διότι οι επενδύσεις είναι μοχλός ανάπτυξης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η παρουσία Πομπέο στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ θετική εξέλιξη, «η οποία ελπίζουμε να συνοδευτεί με συνεργατικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας και στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών».
Ο κ.Κωνσταντόπουλος προσθέτει πως η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα σε διάστημα λίγων μηνών επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο και ενισχύει την από κοινού διάθεση για διεύρυνση της συνεργασίας μας.
«Ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό κλίμα που δημιουργείται. Οι επενδύσεις θα συνεισφέρουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην αξιοποίηση του ιδιαίτερα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε, στη διεύρυνση της συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύοντας έτσι το διμερές εμπόριο, αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα σε τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα 5G δίκτυα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τεχνολογίες αυτές αναμένεται να αξιοποιηθούν τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από ακαδημαϊκά-ερευνητικά ιδρύματα και κρατικούς φορείς» λέει.
Γ.Μασούτης (ΕΒΕΘ): Η γεωστρατηγική σημασία της Β.Ελλάδας αναδείχτηκε διεθνώς και τώρα ζητείται επιτάχυνση παρεμβάσεων και επενδύσεων
Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη ήρθε να υπογραμμίσει τη γεωστρατηγική σπουδαιότητα της Βόρειας Ελλάδας, εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να αξιοποιηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της περιοχής (που σχετίζεται με τη γεωγραφική της θέση, τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό) απαιτείται να προχωρήσουν σειρά επενδύσεων και παρεμβάσεων.
«Το ενδιαφέρον για προσέλκυση αμερικανικών κεφαλαίων πιστεύω να επισπεύσει την υλοποίησή τους» υπογραμμίζει και εξηγεί: «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η φυσική πύλη εισόδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που σε συνδυασμό με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και την Εγνατία οδό αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή δυναμική της Β. Ελλάδος. Η αποπεράτωση των καθέτων αξόνων της Εγνατίας Οδού και κάποιων συμπληρωματικών έργων υποδομής που βρίσκονται σε φάση έναρξης θα πρέπει να επιταχυνθούν».
Ο κ. Μασούτης επισημαίνει πως απαιτείται επιπλέον αναβάθμιση υποδομών για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Για να γίνει όμως αυτό πράξη χρειάζεται, όπως λέει, η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η προώθηση της απόφασης για λειτουργία του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου, η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης και η κατασκευή πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού -ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.
«Για την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης σημαντικά είναι επίσης και τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου “Μακεδονία”, οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις όπως η εξωτερική περιφερειακή οδός και το Μετρό, και άλλα μικρότερα έργα, καθώς επίσης και η στήριξη πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την καινοτομία όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec και η Ζώνη Καινοτομίας που μπορούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη πρωτοπόρα στις νέες πραγματικότητες και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα» λέει.
Κ. Λουφάκης (ΑΖΚ): Πολύ σημαντική η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου υπογραφής της τεχνολογικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ
«Πάρα πολύ σημαντικό γεγονός σε επίπεδο συμβολισμών και ουσίας» θεωρεί ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου υπογραφής της τεχνολογικής και επιστημονικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.
«Προφανώς η επίσκεψη Πομπέο είναι πάρα πολύ σημαντική και χτίζει πάνω την προσπάθεια που γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τόσο από πλευράς του ελληνικού κράτους, όσο και από πλευράς του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Η επίσκεψη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της περιοχής μας γεωστρατηγικά και πολιτικά, των λιμανιών μας και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. Το σημείο όμως στο οποίο εγώ θα ήθελα να σταθώ είναι η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την υπογραφή της τεχνολογικής και επιστημονικής συμφωνίας, γιατί έχει υψηλό συμβολισμό και δείχνει ένα πεδίο, στο οποίο η πόλη μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί και να επενδύσει: την καινοτομία και την αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού» λέει ο κ.Λουφάκης.
Όπως επισημαίνει, η προοπτική της Θεσσαλονίκης σε αυτό το πεδίο γίνεται ολοένα και πιο ορατή εκτός των συνόρων και αυτό το έχουν αντιληφθεί ήδη εταιρείες- «πιονέροι» όπως οι αμερικανικές Pfizer, Cisco και Deloitte, που απέκτησαν ήδη παρουσία στην πόλη.
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται στην περιοχή μας και χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να την αξιοποιήσουμε. Για να είναι πιο εύκολη η εγκατάσταση καινοτόμων ξένων επιχειρήσεων, χρειάζεται να γίνουν ενέργειες σε επίπεδο υποδομών, όπως η στήριξη και αξιοποίηση τεχνολογικών πάρκων (π.χ., του Thess INTEC) και τα δίκτυα 5G (ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα φαίνεται ότι αναπτύσσεται τελευταία με έναν πολύ έξυπνο και πρωτοποριακό τρόπο), αλλά και σε επίπεδο μείωσης μη μισθολογικού κόστους. Οι πολύ υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και σημαντικό μειονέκτημα, τόσο για να μείνουν να εργαστούν στη χώρα, όσο και για να επιστρέψουν σε αυτή» σημειώνει.
Τ.Τζήκας (Τεχνόπολη, ΔΕΘ-Helexpo AE): “KPIs” για να κεφαλαιοποιηθεί το καλύτερο από ποτέ κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Τη δημιουργία επενδυτικών γεφυρών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα σηματοδοτεί η επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Τεχνόπολης και της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πάντως ότι για να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η σημαντική ευκαιρία χρειάζεται να θεσμοθετηθούν τακτικές διμερείς επαφές, σε επίπεδο τόσο κυβερνήσεων, όσο και φορέων και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την επιτόπου αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης από αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.
«Για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία του θετικού κλίματος, το οποίο ίσως είναι ευνοϊκότερο από ποτέ, χρειάζεται να υπάρχει τακτική παρακολούθηση της πορείας των αμερικανικών τεχνολογικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ακόμα και με τη δημιουργία δεικτών τύπου “ΚPI” (σ.σ. Βασικοί Δείκτες Απόδοσης), ώστε να βλέπουμε τι λειτουργεί και να βελτιώνουμε ό,τι δεν λειτουργεί. Επιπλέον, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τη γέφυρα που οικοδομείται τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ, για να αυξήσουμε την παρουσία καινοτόμων αμερικανικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα αξιοποιούν το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, ώστε να εξελιχθούμε πράγματι σε κόμβο καινοτομίας για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη» σημειώνει ο κ.Τζήκας.
Ο πρόεδρος της Τεχνόπολης συμμετείχε και στην κλειστή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη, με τον επικεφαλής τεχνολογίας του Λευκού Οίκου και έναν από τους κορυφαίους τεχνολογικούς συμβούλους του Προέδρου Τραμπ, Μάικλ Κράτσιο.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.Τζήκας πρότεινε στον ομογενή αξιωματούχο τη διεθνή έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας BEYOND 4.0 του 2021 ως μια ευκαιρία για την εκ νέου παρουσία σημαντικών αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και ο κ.Κράτσιος αντιμετώπισε -όπως λέει- την πρόταση ευνοϊκά. Παράλληλα, ο κ.Τζήκας παρουσίασε την Τεχνόπολη ως χώρο υποδοχής των εγκαταστάσεων αμερικανικών επιχειρήσεων, που θα ήθελαν να αποκτήσουν άμεσα παρουσία στην Ελλάδα. «Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό τεχνολογικό πάρκο της χώρας, με state-of- the- art υποδομές, που νομίζω πως θα μπορούσε να συνδράμει στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας» καταλήγει.
Αλεξάνδρα Γούτα