Δίνουν το παράδειγμα, είναι πειθαρχημένοι και με προσήλωση ακολουθούν τα μέτρα για τη μη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στο Παρίσι είναι αυτοί που «αντιδρούν λιγότερο απ’ όλους στα μέτρα που έχουν επιβληθεί» στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, Σέτα Θεοδωρίδου.
«Γνωρίζουν (οι Έλληνες που ζουν στο Παρίσι) ότι τα μέτρα στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο αυστηρά και είναι πειθαρχημένοι, περισσότερο από όλους τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
Σημείωσε ακόμη πως οι περισσότεροι γνώριζαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα αναγγείλει σκληρά μέτρα κι επισήμανε πως ήδη έχουν κλείσει τα εστιατόρια και τα μπαρ ενώ απαγορεύεται οι πολίτες να κυκλοφορούν από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. «Είναι πολύ δύσκολα, διότι έχουν καταστραφεί πάρα πολλές επιχειρήσεις, ειδικά τα εστιατόρια, τα οποία είχαν προσωπικό και εμπορεύματα»,τόνισε και πρόσθεσε πως πλήττεται όλη η οικονομική αλυσίδα που περιλαμβάνει και τους εμπόρους που συνεργάζονταν με αυτές τις επιχειρήσεις.
Σχολιάζοντας γενικά τη συμπεριφορά των πολιτών που ζουν στο Παρίσι, είπε : «Ο κόσμος νόμιζε ότι μετά το lockdown τελείωσαν όλα και ότι μπορεί ελευθέρα να κυκλοφορεί και να συναναστρέφεται με τους άλλους και δεν είναι έτσι. Είναι δύσκολο, διότι όλοι φοράνε μάσκες παντού, αλλά όταν βγαίνεις για καφέ με τους φίλους σου τι αποστάσεις μπορεί να κρατάς; Είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους».
Ερωτηθείσα για τη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Παρισιού, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή, η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, έχουν πληρότητα 70% και αυτή τη στιγμή αναμένεται να ανοίξουν και νέες μονάδες, δεν έχουμε όμως προσωπικό. Το προσωπικό είναι κουρασμένο, δεν έλαβε αυτά που του υποσχέθηκαν, καλύτερους μισθούς και επιπλέον προσωπικό,και βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση, διότι ανοίγουν μονάδες και δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Γι’ αυτό και ζητάνε από τον απλό κόσμο, να προσφερθεί και να πάει να βοηθήσει στα νοσοκομεία. Είναι άνθρωποι- φαντάζομαι- οι οποίοι κάποτε είχαν ασχοληθεί με τον ιατρικό κλάδο και τώρα θα βοηθήσουν στα νοσοκομεία».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, στο Παρίσι σήμερα ζουν περίπου 15.000 με 20.000 Έλληνες, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες έχουν επανδρώσει όλα τα ιατρικά κέντρα.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ελληνική κοινότητα στη γαλλική πρωτεύουσα, επισήμανε πως «Το Ελληνικό Σπίτι» στο Παρίσι λειτουργεί μόνο για την πιστοποίηση ελληνομάθειας και η συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν 130 άτομα, φέτος είναι στα 94. «Υπάρχει σημαντική μείωση αλλά τα τμήματα της ελληνικής γλώσσας έχουν κόσμο», ανέφερε και διευκρίνισε πως είναι πολύ δύσκολο πλέον να συναντηθούν οι Έλληνες μεταξύ τους διότι δεν διοργανώνονται καθόλου εκδηλώσεις, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα.
*Συνέντευξη στους Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου και Νίκο Γιώτη