Η πορεία των εξαγωγών, οι στόχοι, οι πρωτοβουλίες, η κατεύθυνση και οι προοπτικές του κλάδου, συζητήθηκαν στο ανοικτό μέρος της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, παρουσία του πρωθυπουργού Κ . Μητσοτάκη, ενώ οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ διατύπωσαν τις προκλήσεις για το μέλλον και αναφέρθηκαν στη συμβολή των εξαγωγέων στην εθνική, τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Χαιρετισμός Απόστολου Τζιτζικώστα
“Οι εξαγωγές αποτελούν την κινητήρια δύναμη της εθνικής και περιφερειακής μας οικονομίας, με δυναμικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, που αποτελούν βασικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της χώρας” τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε:
“Και επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,που υπογραμμίζει τη σημασία του ελληνικού εξαγωγικού τομέα και αναδεικνύει τη συνεχή δέσμευση και την αφοσίωση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στη δημιουργία ενός ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να ανταγωνίζονται ισότιμα σε μια παγκόσμια αγορά”.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση, “είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων” που “αφαιρεί εμπόδια, μειώνει κόστη, ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές” και πρόσθεσε: “Και η Ελλάδα αλλάζει πλέον ταχύτητα”.
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι “οι εξαγωγείς είναι η εικόνα της παραγωγικής Ελλάδας σε όλο τον κόσμο” και ταυτόχρονα “ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν πλέον τα 8,5 δισ. ευρώ, με την πρωτιά εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη χώρα, με το 26% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας και με “τα μακεδονικά προϊόντα να είναι πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο” και πρόσθεσε:
“Επιτρέψτε μου να σταθώ στο μακεδονικό σήμα για ένα λεπτό και να συγχαρώ τον πρωθυπουργό, που ο ίδιος ξεκίνησε την ιδέα δημιουργίας μακεδονικού σήματος για τα προϊόντα της μακεδονικής γης”.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα μεγέθη των εξαγωγών στην ΠΚΜ και στα έργα της περιφέρειας με τον “διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα”, με “το 70% της εθνικής οδικής μεταφορικής δραστηριότητας στην περιοχή μας” και με αύξηση μεγαλύτερη του 20% στα έσοδα και τις αφίξεις τουριστών, με “3.000 έργα και δράσεις καινοτομίας με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ”, με “600 ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες” με αύξηση 18% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία” , που καθιστούν όπως είπε, την Κεντρική Μακεδονία “μια από τις 10 πρώτες ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της Καινοτομίας”, με “70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία”.
“Όμως τώρα το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον” είπε ο κ. Τζιτζικώστας και “θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι στην Κεντρική Μακεδονία, είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές”.
Τόνισε ότι η διοίκηση της ΠΚΜ συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και με όλους τους φορείς “για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές, εξαγωγικές δυνάμεις του τόπου μας”, της “Ελλάδας που κατακτά νέες προκλήσεις και κορυφές”.
Χαιρετισμός Στέλιου Αγγελούδη
“Ο σύνδεσμος εξαγωγέων ήταν από τους πρώτους φορείς της πόλης και θέλω να το τονίσω αυτό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νέας δημοτικής αρχής για τη συγκρότηση ενός μετώπου ευθύνης για τη Θεσσαλονίκη” ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, στο χαιρετισμό του και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σ. Διαμαντίδη για την άμεση ανταπόκριση και για την “κοινή πεποίθηση πως πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της πόλης, μέσα από τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συμπράξεις”.
“Στόχος, λοιπόν, οφείλει να είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής” είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαραίτητο για “να οικοδομήσουμε τη Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας, να κερδίσουμε την επιχειρηματική εξωστρέφεια της πόλης, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας και να ενδυναμώσουμε τη θέση της Θεσσαλονίκης, ως φιλικού αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού”.
Ο δήμαρχος συνεχάρη την “επιτυχημένη πρωτοβουλία που ανέλαβε” ο ΣΕΒΕ “αναφορικά με την καθιέρωση και την προώθηση του μακεδονικού σήματος”, που “υιοθετήθηκε από εκατοντάδες επιχειρήσεις, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητά τους και συμβάλλοντας καταλυτικά στη συγκροτημένη εξωστρέφειά τους, καθώς οι καταναλωτές ανά τον κόσμο γνωρίζουν την προέλευση και τα μοναδικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μακεδονική γη”.
Ο κ. Αγγελούδης απευθύνθηκε και στον πρωθυπουργό, λέγοντας:
“Δράττομαι της ευκαιρίας της παρουσίας σας, κύριε πρωθυπουργέ, να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη στη νέα δημοτική αρχή, με την οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να προχωρήσουμε στην προσπάθεια τόσο για την ανάταξη της καθαριότητας όσο και για την δημοπράτηση της πλατείας Ελευθερίας, η οποία από το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει και τον ανάδοχο, ώστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή αυτού του έργου…
Είναι συμφωνία και ευχή αυτό που άκουσα σήμερα από τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψη του στο δημοτικό μέγαρο, ότι η Θεσσαλονίκη της επόμενης πενταετίας δε θα έχει καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη της σημερινής ημέρας και για αυτό το λόγο αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί”.
Ομιλία Σ. Διαμαντίδη
Στα μεγέθη των ελληνικών εξαγωγών, στις συνεργασίες, στις καινοτομίες και στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ και στις προοπτικές του κλάδου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Συμεών Διαμαντίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές εξαγωγές σήμερα υπολογίζονται, σε ποσοστό, στο 50% του ΑΕΠ και περίπου στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε :
“Ο στόχος που έχετε θέσει κύριε πρωθυπουργέ για το 2027, οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών να φτάνουν το 60% του ΑΕΠ και τα 120 δια. περίπου είναι εφικτός και εργαζόμαστε για αυτό το στόχο και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τον πετύχουμε”.
Ο κ.Διαμαντίδης και υπογράμμισε ότι πολύ σημαντική είναι τα τελευταία χρόνια και η μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών και σημείωσε :
“Οι εξαγωγές κατέγραψαν την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου της αγοράς στην ευρωπαϊκή ένωση, ενώ σημαντική βελτίωση έχει επέλθει και στη σύνθεση των εξαγωγών, καθώς από το 2020, μετά από πάρα πολλά, χρόνια οι εξαγωγές αγαθών υπερβαίνουν αυτές των υπηρεσιών και ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς το μερίδιο των αγαθών υψηλής τεχνολογίας”.
Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε και στις ενέργειες του ΣΕΒΕ για την θέσπιση “μακεδονικού σήματος” των προϊόντων.
“Ξέρετε η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεπε ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας να ονομάζονται βόρειομακεδονικά” είπε ο κ. Διαμαντίδης και υπογράμμισε τις κινήσεις που έγιναν το 2019 από τον τότε πρόεδρο του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντόπουλο, μετά από πρόταση του τότε προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ε. Κουτσοχήνα, ώστε να διακρίνεται στις διεθνείς αγορές η προέλευση των προϊόντων και πρόσθεσε :
“Εσείς προσωπικά κύριε πρωθυπουργέ -και σας ευχαριστούμε για αυτό – το στηρίξατε με την παρουσία σας το 2019 στην επίσημη παρουσίασή του…Από το 2019 κατοχυρώθηκε το σήμα αυτό το 2022 κάναμε κάποια χρόνια, διότι έγιναν χιλιάδες ενστάσεις από διάφορους άρα όλες κερδήθηκαν και τώρα ξεκινάει και αναδεικνύεται η σημασία του. Και μάλιστα τα προϊόντα της Μακεδονίας είναι αυτά που έχουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχουν όλες τις ευρωπαϊκές ενδείξεις, δεν έχουν καμία σχέση με τα προϊόντα της γείτονος χώρας”.
Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε σε διάφορες άλλες πρωτοβουλίες σε συνεργασίες του ΣΕΒΕ με φορείς, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, τις έρευνες για την ποιότητα της εκπαίδευσης των νέων εργαζομένων και για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό. Σημείωσε ότι μεγάλα έργα γίνονται στη πόλη το μέτρο το fly over, δρομολογείται ο έκτος προβλήτας του λιμανιού και πρόσθεσε ότι απαιτείται “υπομονή”, καθώς με την ολοκλήρωση τους θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ χαιρέτισε ιδιαίτερα την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημιουργία logistic center στο πρώην στρατόπεδο “Γκόνου”.
“Ετσι, η Θεσσαλονίκη θα γίνει πύλη ξένων κρατών για την προώθηση των πρώτων υλών και των προϊόντων στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη” είπε ο κ. Διαμαντίδης και πρόσθεσε:
“Το σημαντικό είναι ότι μετά την εξαγγελία, ιδιωτικές εταιρείες αγόρασαν δικές τους εκτάσεις για να δημιουργήσουν πολλαπλάσια logistic centers”.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε ότι αυτό είναι σημαντικό , διότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει σημαντικό logistic hub, στην κεντρική Ευρώπη, ευνοώντας σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έγινε απολογισμός της προηγούμενης περιόδου και ανακηρύχθηκε ο αντιπρόεδρος Γεδεών Βούλης, ως «επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ.
Διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και στο ανοιχτό μέρος της εκδήλωσης απονεμήθηκε το ετήσιο Βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του ΣΕΒΕ στον Πρόεδρο του Ομίλου ISOMAT κ. Στέφανο Τζιρίτη και το ειδικό βραβείο «Χρυσός Αμφορέας» στον Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γεδεών Βούλη.
“Είναι η πρώτη βραδιά μετά από 22 χρόνια που δεν είμαι υποψήφιος σήμερα είχαμε εκλογές στο ΣΕΒΕ. Κάποιος πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φεύγει και εγώ είπα ότι αυτός είναι ο κατάλληλος καιρός. Και έτσι λοιπόν από σήμερα , μετά από 22 χρόνια από αντιπρόεδρος του πιο δραστήριου επιχειρηματικού φορέα, έγινα…. ιδιοκτήτης αμφορέα” είπε ο κ. Βούλης , παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Τις ευχαριστίες του στο ΣΕΒΕ εξέφρασε και ο κ. Τζιρίτης, σημειώνοντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Την ομιλία του πρωθυπουργού στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας παρακολούθησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Φάνης Γρηγοριάδης