Με σαφή προσανατολισμό την στήριξη των πολιτών της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά και διαχρονικά συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων με στόχο τη φορολογική ελάφρυνση. Αυτό το νέο πακέτο έρχεται προσθετικά στις μόνιμες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, και αφορά τη στήριξη των ενοικιαστών, των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το μέγεθος της παρέμβασης και η περίμετρός της θα καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες, αφού υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Δύο είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν το πακέτο: οι επιπτώσεις του υπό εξέλιξη διεθνούς εμπορικού πολέμου και η πορεία του τουρισμού. Σε δεύτερη μοίρα τίθεται η ανταπόκριση των πολιτών στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, καθώς έχει διαμορφωθεί μία σταθερή κουλτούρα πληρωμών.
Το περιεχόμενο των μέτρων θα κινείται σε δύο επίπεδα: φορολογικό και ασφαλιστικό και οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η στόχευση είναι διττή: αφενός να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων και αφετέρου να εμπεδωθεί ένα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό περιβάλλον.
Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, «η επόμενη ΔΕΘ, ως προς το σκέλος της μείωσης της φορολογίας, θα είναι στοχευμένη στη μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, τόσο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να προσδοκούν καλύτερες ημέρες».
Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως ορόσημο τα τέλη Αυγούστου για την οριστικοποίηση του σχεδίου, οπότε και θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι βασικοί άξονες των υπό επεξεργασία μέτρων περιλαμβάνουν:
1. Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για φυσικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ.
2. Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από εισοδήματα ενοικίων.
3. Στεγαστική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, εστιάζοντας στην επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες.
4. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για την καταπολέμηση φορολογικών αδικιών.
5. Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026.
Το υπό κατάρτιση πακέτο μέτρων αναμένεται να αποτελέσει βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής της επόμενης διετίας, εφόσον η χώρα συνεχίσει να ακολουθεί σταθερά την τροχιά ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ