Όταν ο 23χρονος Κυριάκος συνάντησε την ζωγραφική

Όταν ο 23χρονος Κυριάκος συνάντησε την ζωγραφική

Πολύχρωμα σπίτια με χιονισμένες στέγες κι άλλα απομονωμένα κάπου στη φύση, δίπλα στο υγρό στοιχείο, «ποζάρουν» ανάμεσα σε λουλούδια, άλογα, εκκλησίες και ανθρώπους. Τα θέματα αυτά είναι μόνο κάποια από αυτά που «πρωταγωνιστούν» στους πίνακες ζωγραφικής μιας έκθεσης που εγκαινιάζεται αύριο.

Δημιουργός τους, ένα ψηλό, χαμογελαστό και καλοντυμένο αγόρι. Το λούτρινο αρκουδάκι που κρατά σχεδόν πάντα στα χέρια, είναι το μόνο που μαρτυρά εκ πρώτης όψεως την ιδιαιτερότητά του. Ο 23χρονος Κυριάκος Γεωργαλάς, αν και μιλά ελάχιστα και δυσκολεύεται να κατανοήσει πράγματα λόγω του αυτισμού του, έχει καταφέρει να διαπρέψει στη ζωγραφική.

Έντεκα από τα δεκατρία έργα του, αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη που θα συναντήσει ο επισκέπτης της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής που γίνεται από σήμερα έως την Κυριακή στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης.

«Ο γιος μου πηγαίνει στο τμήμα ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου εδώ και έξι χρόνια. Αποφάσισα να ξεκινήσει εκεί, αρχικά για να κοινωνικοποιηθεί και μπήκε στο τμήμα με τα μικρά παιδιά. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο τμήμα των εφήβων, το οποίο όμως διαλύθηκε την περίοδο της πανδημίας και κατέληξε να είναι στο τμήμα ενηλίκων, όπου είναι κυρίως γυναίκες», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χριστίνα Τσιμπλή, μητέρα του Κυριάκου.

Εκεί, με την καθοδήγηση των διδασκόντων, ο Κυριάκος κατάφερε να εξελίξει το αρχικό του ταλέντο και να κάνει το αποτέλεσμα της δουλειάς του αξιοζήλευτο. «Από τις πρώτες του κιόλας αξιολογήσεις, όταν του ζητούσε ο εργοθεραπευτής να κάνει κάποια ζωγραφιά, ποτέ δεν ξέφευγε από τα όρια. Ζωγράφιζε πάντα εντός πλαισίου, είτε αυτό ήταν στρογγυλό, είτε τετράγωνο. Επίσης, πάντα μου έλεγαν οι δάσκαλοί του στο σχολείο, ότι ήταν συνεχώς μ’ ένα μολύβι ή ένα πινέλο στο χέρι, γιατί του άρεσε πάρα πολύ η ζωγραφική», εξηγεί η κ. Τσιμπλή.

Στο τμήμα ζωγραφικής του Συλλόγου που εντάχθηκε ο Κυριάκος, αρχικά απλώς χρωμάτιζε τυπωμένα σχέδια. Στη συνέχεια όμως του έδειχναν εικόνες από βιβλία και τις αντέγραφε, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. «Πάντα εκπαιδεύεται, ακούει τον θεραπευτή του και συνεργάζεται μαζί του. Μόνο εμένα δεν ακούει, σ’ αυτούς στέκεται σούζα!», λέει γελώντας η μητέρα του. «Βήμα – βήμα λοιπόν κάνει ό,τι του λέει η ζωγράφος που τον κατευθύνει και αυτός προσθέτει τα δικά του. Από Οκτώβριο έως τώρα έκανε δεκατρείς πίνακες», προσθέτει.

Αν και η διαδικασία του να πάει στο μάθημα ζωγραφικής δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι η μητέρα του δεν οδηγεί, ο Κυριάκος υπομένει την ταλαιπωρία και δεν το χάνει ποτέ, διότι αποτελεί μέρος της ρουτίνας του, κάτι που -όπως εξηγεί η μητέρα του- είναι από τα στερεότυπα του αυτισμού που δεν γίνεται να σπάσουν. «Γνωρίζει τις μέρες, ξέρει πως όταν θα πάμε στη λαϊκή θα πάρουμε φρούτα και μετά θα τον κεράσω κρύα σοκολάτα, ότι όταν έρθει η Παρασκευή δεν έχει σχολείο την επόμενη μέρα, ότι το Σάββατο θα πάμε βόλτα, θα φάει κουλούρι και θα πιει κακάο, όπως και ότι κάθε Κυριακή θα φάει μπουγάτσα», αναφέρει η κ. Τσιμπλή, λέγοντας πως για τις έκτακτες αλλαγές στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει από πριν ενημέρωση προκειμένου να τις αποδεχθεί. Έτσι και κάθε Τετάρτη ο Κυριάκος αναμένει το μάθημα ζωγραφικής του.

Ένας Σύλλογος που στοχεύει στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των μελών του και των κατοίκων της περιοχής

«Ένας πολιτιστικός σύλλογος δε στοχεύει μόνο στη διάδοση και διάσωση των παραδόσεων της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στη φροντίδα για την δημιουργία σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης και στην άνοδο της αισθητικής καλλιέργειας γενικά. Γι’ αυτό το λόγο, ανάμεσα σ όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν, εδώ και μια δεκαετία περίπου, και τα τμήματα εικαστικών», αναφέρει η διδάσκουσα του τμήματος Ζωγραφικής Ιωάννα Στεφανοπούλου.

Στα τμήματα συμμετέχουν καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως δυνατοτήτων. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν βασικές έννοιες που συνδέονται με τον τομέα της δημιουργικότητας, μελετούν διάφορους μεγάλους ζωγράφους και καλλιτεχνικά ρεύματα. Εστιάζουν στην εκμάθηση σχεδίου με μολύβι είτε κάρβουνο, και τη μεταφορά αυτού στο καμβά με χρώμα. Έρχονται σε επαφή με διαφορά υλικά μέσω διαφόρων τεχνοτροπιών.

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου ιδρύθηκε το 1978 από τους απογόνους των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας. Στόχος του είναι να κρατά ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μέσα από τις δράσεις του. Τα εγγεγραμμένα μέλη που τον απαρτίζουν είναι περίπου 200, ενώ διαθέτει πέντε χορευτικά τμήματα, αλλά και τμήματα ζωγραφικής, μπαλέτου, θεατρικού, ραπτικής και γυμναστικής», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Στεργίδης.

Η έκθεση ζωγραφικής που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος της χρονιάς για να εκτεθούν τα έργα των μελών του τμήματος, φιλοξενείται στο κτήριο του Συλλόγου από σήμερα έως την Κυριακή, από τις 17:30 έως τις 21:30.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

 

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε η κ. Χριστίνα Τσιμπλή

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play