Οξφορδιανός μελετητής της αρχαίας ελληνικής ποίησης, πρεσβευτής των Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ

Ένας επιφανής μελετητής της αρχαιοελληνικής ποίησης, καθηγητής με αναγνωρισμένη συμβολή στην εδραίωση και συνέχιση των Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι από σήμερα μέλος της οικογένειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην αίθουσα Τελετών του ιστορικού Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ο Μπρούνο Κάρι (Bruno Currie) αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

propoli

Σε μια περίοδο που η λεγόμενη κρίση των Κλασικών Σπουδών απασχολεί τη διεθνή αλλά και εγχώρια -μετά την ανακοίνωση και φετινών βάσεων εισαγωγής στις φιλολογικές σχολές- συζήτηση, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην κατάταξη QS World University Rankings by Subject το 2021 κατέλαβε στον τομέα Κλασικών Σπουδών την περίοπτη 2η θέση, έναντι της 14ης θέσης για το Αριστοτέλειο, που αποτελεί την υψηλότερη αξιολόγηση Τομέα Ελληνικού Πανεπιστημίου για όσο διεξάγονται διεθνείς αξιολογήσεις ανά γνωστικό αντικείμενο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποτελεί επισήμως από σήμερα και έπειτα, όπως χαρακτηριστικά του απευθύνθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, «πρεσβευτή του ΑΠΘ όπου γης, μια αν μη τι άλλο ταιριαστή αποστολή στη διαχρονική του προσπάθεια για κατανόηση του δυτικού πολιτισμού μέσα από τα πολιτισμικά συμφραζόμενα της αρχαιοελληνικής παράδοσης».

Ο Μπρούνο Κάρι χάρισε στο κοινό – καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ – μία ομιλία για τον Ηρακλή και τον Γκιλγκαμές – το αρχαιότερο γνωστό έπος του κόσμου, που προηγείται κατά αιώνες από τα ομηρικά έπη – και την αλληλεπίδραση της αρχαίας μυθολογίας της Εγγύς Ανατολής και της αρχαία ελληνικής ποίησης, επιχειρώντας μια φρέσκια ανάγνωση στα κλασικά κείμενα με την εφαρμογή της έννοιας της διακειμενικότητας.

Όπως παρατήρησε δεν ήταν μόνο ο Γκιλγκαμές αλλά και άλλοι βαβυλώνιοι ήρωες που επηρέασαν την ελληνική μυθολογία, ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες των δύο ηρώων, που δίνουν το ίδιο παράδειγμα. Παράλληλα στο έπος του Γκιλγκαμές εντοπίζονται γνωστές αναφορές από την ελληνική μυθολογία για τον κατακλυσμό.

Πρύτανης ΑΠΘ: Η σύγκλιση εποχών και πολιτισμών βασικός ρόλος του Πανεπιστημίου

«Ένας από τους βασικούς ρόλους που καλείται να επιτελέσει το Πανεπιστήμιο και που για το Αριστοτέλειο συνιστά προγραμματικό στόχο, είναι η σύγκλιση εποχών και πολιτισμών, η γεφύρωση του τότε με το σήμερα και η μετάφραση όσο και εμπέδωση των αντιλήψεων αυτών στο συλλογικό υποσυνείδητο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Αναζητώντας μία απάντηση στο τι έχει οδηγήσει στη συζήτηση περί ανάγκης ανανέωσης της προσέγγισης των κλασικών γραμμάτων ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε πως «η επιστροφή στα κείμενα των αρχαίων που στη χώρα μας συχνότατα έχει τον χαρακτήρα του βαυκαλισμού και γιγάντωσης του συλλογικού μας Εγώ, έχει αποδειχθεί περίτρανα πως λειτουργεί αντιπαραγωγικά και υπονομευτικά».

«Η ημιμάθεια και η αδιαφορία των των ίδιων των παιδιών μπροστά στην εργώδη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλλουν για να εντρυφήσουν στα κείμενα έχει οδηγήσει σε μία σειρά υπαναχωρήσεων ενώπιον της βαθύτερης κατανόησης των πηγών. Είναι ένα φαινόμενο που απαντάται σε όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών σπουδών και λειτουργεί αθροιστικά με αρνητικό πρόσημο στην έκπτωση που υφίστανται σε διεθνές επίπεδο», εξήγησε ο κ.Παπαϊωάννου.

«Η συμβολή του Μπρούνο Κάρι όπως και εξεχόντων καθηγητών της γνωστής γενιά μας της φιλοσοφικής σχολή τους ΑΠΘ είναι μείζονος σημασίας», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι η επιτιμοποίηση του καθηγητής της Οξφόρδης «αποτελεί επισφράγιση δεσμών φιλίας και ερευνητικών ενδιαφερόντων, όσο και υπόσχεση για το μέλλον», καθώς «υπάρχει πράγματι δύναμη στη μάζα, όμως ταυτόχρονα δεν αποδίδεται η πρέπουσα σημασία στα όσα είναι ικανές ορισμένες μονάδες στην κατάλληλη στιγμή και χρόνο να καταφέρουν λειτουργώντας ως θυρυαλλίδες ερευνητικής και ακαδημαϊκής δραστηριότητας».

Ποιος είναι ο Μπρούνο Κάρι

Ο Bruno Currie σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1990-1994 Balliol College), από όπου πήρε και μεταπτυχιακό δίπλωμα, το 1996. Από το 1996 μέχρι το 2000, εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με τίτλο «Hero Cult and Pindar», στο Christ Church της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε σε προγράμματα ανταλλαγών και παρακολούθησε μαθήματα στο Maximilians Universität του Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ενώ έλαβε πλήθος διακρίσεων και υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 1996 μέχρι το 2004, προσέφερε διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως lecturer, ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα, υπηρετεί ως Associate Professor, Monro Tutor και Fellow in Classics στο Oriel College της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει μέλος βρετανικών και διεθνών συλλόγων για τις Κλασικές Σπουδές (Oxford Area Classical Association, Network for Ancient Greek Song, Society for the Promotion of Hellenic Studies), ενώ έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το διδακτικό έργο του είναι πλούσιο, καθώς περιλαμβάνει τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας και φιλολογίας, ενώ έχει εποπτεύσει οκτώ διδακτορικές διατριβές με θέματα που προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο της αρχαϊκής ελληνικής ποίησης και φιλοσοφίας.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Bruno Currie κινούνται στον χώρο της αρχαϊκής επικής και λυρικής ποίησης, με έμφαση στον Όμηρο, τον Ησίοδο και τον Πίνδαρο. Μία από τις βασικές κατευθύνσεις της έρευνάς του είναι ο συσχετισμός αρχαίας ελληνικής θρησκείας και ποίησης, αλλά και η αλληλεπίδραση της μυθολογίας της Εγγύς Ανατολής με την αρχαϊκή ποίηση. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δύο μονογραφίες (Pindar and the Cult of Heroes, Oxford: OUP, 2005 και Homer’s Allusive Art, Oxford: OUP, 2016), ενώ προετοιμάζει το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο Hesiod and Myth. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 30 μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (Classical Quarterly, Journal of Hellenic Studies, Classical Antiquity, Symbolae Osloenses) και σε συλλογικούς τόμους σε όλους τους σημαντικούς εκδοτικούς οίκους. Επίσης, έχει επιμεληθεί δύο συλλογικούς τόμους. Η επιστημονική του δραστηριότητα είναι πολυσχιδής και εξαιρετικά πλούσια, καθώς ο Bruno Currie έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στη Βρετανία και στο εξωτερικό (ως κεντρικός ομιλητής σε 15 συνέδρια και ως συμμετέχων σε 40 συνέδρια και σεμινάρια), ενώ έχει διοργανώσει δύο συνέδρια στη Βρετανία.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον HIV, “έναν ιό που αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο” (pics)

Loading