“Δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει η Ολυμπιάδα. Και αυτή είναι ευθύνη της πολιτείας, γιατί δεν μπορεί δύο και τρεις φορές η περιοχή να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και να καταστρέφονται περιουσίες”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), κ. Πάρις Μπίλλιας, στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Ο κ. Μπίλλιας μίλησε για την καταστροφική δραστηριότητα του νερού στην περιοχή της Ολυμπιάδας, τονίζοντας μάλιστα πως πρέπει να γίνει έρευνα και να εκπονηθούν έργα για την θωράκιση της περιοχής.
“Είχαμε την προνοητικότητα να καθαρίσουμε τα ρέματα της περιοχής, ως περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να μην είναι τόσο μεγάλες. Παρόλα αυτά κάποιες επιχειρήσεις και κάποια σπίτια πλημμύρισαν και οι ζημιές τους είναι σημαντικές. Αυτό που κάναμε από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ήταν να εφαρμόσουμε άμεσα μέτρα για να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα με την αναμενόμενη βροχόπτωση στις προσεχείς ώρες. Γι’αυτό διαθέσαμε όλα τα μηχανήματα που είχαμε στη διάθεσή μας, είτε ως περιφέρεια, είτε από τον στρατό, είτε από το υπουργείο, προκειμένου να καθαριστούν άμεσα τα ρέματα που πλημμύρισαν και έχουν γεμίσει με φερτά υλικά. Και σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει ο ευρύτερος καθαρισμός της περιοχής”.
Ο κ. Μπίλλιας συνέχισε αναφέροντας πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση μακροπρόθεσμα, ωστέ να μην αντιμετωπίσει ξανά η περιοχή ανάλογες καταστροφές. “Μακροπρόθεσμα θα ξεκινήσουμε μια μελέτη για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Απαιτείται μελέτη. Μέσα από την καταστροφή προκύπτει και ένα καλό. Επειδή η περιοχή είναι έκτακτης ανάγκης, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα είναι πολύ μικρότερες και μέσα σε έναν χρόνο είναι δυνατόν να έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή της Ολυμπιάδας, προκειμένου να ψάξουμε να βρούμε και τα χρήματα για να την υλοποιήσουμε”.
Ο κ. Μπίλλιας σημείωσε πως έργα πρέπει να γίνουν και στη δασική περιοχή, που πλήττεται επίσης από τις πλημμύρες. “Πρέπει να γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις μέσα στο δάσος, το οποίο δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Και δεν το λέω αυτό για να νίψω τας χείρας μου. Πρέπει να δοθούν χρήματα στις δασικές υπηρεσίες για να υλοποιήσουν παρεμβάσεις, ωστέ να μην κατεβαίνει όλο το νερό με τα φερτά υλικά στα ρέματα και να δημιουργούνται προβλήματα. Χρειάζονται έργα υδρονομίας”.
Συνέχισε τονίζοντας πως “στη δασική περιοχή υπάρχει μια επιρροή από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στον οικισμό της Ολυμπιάδος και από την άναρχη επέκταση των πόλεων. Πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να απαλλοτριωθεί κάποια κατοικία, μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη. Υπάρχει χαρακτηριστικό παράδειγμα κατοικίας που βρίσκεται στη μέση της κοίτης του ρέματος”.
Τέλος, όπως ανέφερε, πολλά προβλήματα λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων αντιμετωπίζει και η περιοχή της Κατερίνης, για τα οποία θα γίνει προσπάθεια ώστε να λυθούν. Κατέληξε τονίζοντας πως “το νερό έχει μεγάλη δύναμη. Γκρέμισε τα εξωτερικά κουφώματα μιας κατοικίας, μπήκε με δύναμη μέσα και μετέφερε τόνους από ξύλα και πέτρες. Αν δείτε φωτογραφίες θα καταλάβετε”.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μπίλλιας εδώ: