ΠΑΜΑΚ: Δημιουργία έδρας διδασκαλίας και έρευνας για τις Μικρασιατικές Σπουδές

ΠΑΜΑΚ: Δημιουργία έδρας διδασκαλίας και έρευνας για τις Μικρασιατικές Σπουδές

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα βιώματα των προσφύγων, πραγματοποιήθηκε η αναγγελία ίδρυσης της Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές. Η εκδήλωση έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μέσω της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και δωρήτριες εταιρείες. «Δεν υπάρχει πιο ιδανικός τόπος για να δημιουργηθεί μία Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών από τη Θεσσαλονίκη, αφού πολύ δίκαια αποκλήθηκε προσφυγομάνα πόλη», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας. Υπογράμμισε την σημασία της έδρας για την καταγραφή των ζωντανών μαρτυριών των προσφύγων και τη διατήρηση της εθνικής μνήμης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε ότι η ίδρυση της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την επιστημονική γνώση που σχετίζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι η λειτουργία της Έδρας θα συμβάλει στην δημιουργία μιας κιβωτού εθνικής μνήμης, αναδεικνύοντας τη σημασία της μικρασιατικής ιστορίας στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, καθ. Στέλιος Κατρανίδης, αναφέρθηκε στην ίδρυση της έδρας ως σημαντική γέφυρα για τις σπουδές της Μικράς Ασίας, επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι μέρος της συλλογικής μας μνήμης και της ιστορίας μας. Η πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς.

Η ηθοποιός και συγγραφέας Μιμή Ντενίση ανέφερε ότι η ίδρυση της έδρας προήλθε από την αναγνώριση του θεατρικού έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Σημείωσε ότι το τραύμα της προσφυγιάς παραμένει ανεξίτηλο και οι μνήμες δεν έχουν αποδεσμευθεί από τους απογόνους των προσφύγων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ίδρυση της έδρας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του ΣΕΒΕ και των δωρητριών εταιρειών, παρουσία πολιτικών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Loading