Τις πρώτες εγγραφές αλλοδαπών φοιτητών στο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «BSc in Accounting and Finance», το οποίο ιδρύθηκε από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχει ολοκληρώσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Τα μαθήματα στο πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΠΑΜΑΚ, δεύτερο στη Θεσσαλονίκη μετά την ίδρυση του αγγλόφωνου προγράμματος στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ το 2021, πρόκειται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η σχετική καμπάνια προώθησής του μέσω των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό και άλλων διαύλων επικοινωνίας του πανεπιστημίου ξεκίνησε πριν το καλοκαίρι, και ήδη έχουν υποβληθεί 60 αιτήσεις, με τους περισσότερους υποψηφίους να έχουν περάσει από τις απαραίτητες συνεντεύξεις. Ανάμεσα στους υποψήφιους φοιτητές περιλαμβάνονται άτομα από την Αγγλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Βιετνάμ, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, καθώς και σημαντικός αριθμός αιτήσεων από το Πακιστάν.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης που προωθεί το πανεπιστήμιό μας τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πρωτοβουλία λειτουργεί παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα για προσέλκυση επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στέλιος Κατρανίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό το πρόγραμμα και αναμένουμε θετικά αποτελέσματα, καθώς αποτελεί τη συμβολή του ΠΑΜΑΚ στη διεθνοποίηση της πόλης», υπογράμμισε.
Στο ΦΕΚ ίδρυσης του ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος του ΠΑΜΑΚ προβλέπονται έως 150 θέσεις αλλοδαπών φοιτητών, με τα ετήσια δίδακτρα να ανέρχονται σε 4.200 ευρώ. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στα αγγλικά, παρέχοντας στους πτυχιούχους τις απαραίτητες δεξιότητες για να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη διεθνή αγορά εργασίας, ενώ το Τμήμα έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών από διεθνείς επαγγελματικούς οργανισμούς όπως: ACCA, ICAEW, CIMA.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8 εξάμηνα (τέσσερα έτη), συνολικά 240 ECTS, 38 μαθήματα και στο τέλος διπλωματική εργασία. Το πρόγραμμα εστιάζει στα γνωστικά αντικείμενα της λογιστικής και χρηματοοικονομικής και θα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου καθώς και διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, επιτρέποντας την αξιοποίηση ενός ισχυρού ανθρώπινου δυναμικού. «Για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος, η εγγραφή 60 φοιτητών θα είναι ικανοποιητική, ενώ οι 10 έχουν ήδη εγγραφεί και έχουν πληρώσει», εκτίμησε ο Διευθυντής του προγράμματος «BSc in Accounting and Finance», καθηγητής Χρήστος Νεγκάκης.
Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι φοιτητοκεντρική, με τους φοιτητές να υποστηρίζονται από μέντορα και σύμβουλο σπουδών. Μαζί με την εγγραφή θα παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη, προαιρετική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus, καθώς και διευκολύνσεις στη σίτιση και αναζήτηση στέγης.
Η πορεία των εγγραφών για υποψήφιους φοιτητές από χώρες εκτός της ΕΕ, όπου απαιτείται η έκδοση βίζας, εξαρτάται από τη διεκπεραίωση των νόμιμων διαδικασιών από τις πρεσβείες. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε επαφές με την Αρχιεπισκοπή στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, προκειμένου να προσεγγίσει Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που ενδέχεται να ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα.