Επτά χιλιάδες προστατευτικές ασπίδες προσώπου διανέμει σε ιατρικό προσωπικό η εθελοντική ομάδα COVID-19 Response Greece, μία εβδομάδα μετά τη σύσταση της, από επιστήμονες και startupers της Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη παρτίδα 5.000 ασπίδων μαζικής παραγωγής κατασκευάστηκε με δαπάνη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) προκειμένου να διανεμηθούν στα μέλη του. Η κατασκευή τους έγινε βάσει των ανοιχτών και δωρεάν σχεδίων που δημιούργησαν οι εθελοντές της δράσης COVID-19 Response Greece, από βιομηχανία υλικών συσκευασίας τροφίμων στην περιοχή της Πέλλας. Είχε προηγηθεί παραγωγή ασπίδων σε μικρή κλίμακα και διανομή τους στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.
Οι πρώτες 3.000 ασπίδες μαζικής παραγωγής παραδόθηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28 Μαρτίου και η διανομή τους στα μέλη του ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής. Σήμερα παραδίδονται οι υπόλοιπες ασπίδες του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ παράλληλα ξεκινά και η δωρεάν αποστολή 2.000 επιπλέον ασπίδων προστασίας σε νοσοκομεία και Ιατρικούς Συλλόγους όλης της Ελλάδας, μετά από τα σχετικά αιτήματα που δέχθηκε η εθελοντική ομάδα. Η δαπάνη για την παραγωγή των ασπίδων αυτών καλύφθηκε από εταιρείες της Θεσσαλονίκης που υποστηρίζουν τη δράση.
Το υποκατάστατο ασπίδας προσώπου έχει σχεδιαστεί από εθελοντές μέλη της δράσης, προκειμένου να μπορεί να παραχθεί άμεσα σε μαζικές ποσότητες στην Ελλάδα για να καλυφθεί η μεγάλη έλλειψη μέσων οφθαλμικής προστασίας που υπάρχει σήμερα. Η ασπίδα κατασκευάζεται από υλικό PET (διαφανές πλαστικό- τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), που μπορεί να βρεθεί εύκολα στην αγορά και μπορεί να παραχθεί με χαμηλό κόστος από μικρές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, χωρίς πολύπλοκη διαδικασία (με laser cutter ή πρέσα κοπής).
Η κοινότητα της COVID-19 Response Greece (covid19response.gr) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το OK!Thess και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Αριθμεί 170 μέλη μέσα σε μια εβδομάδα από τη σύστασή της και είναι ανοιχτή σε όποιον έχει διάθεση, κατάρτιση και χρόνο να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια. Υποστηρίζεται ήδη από φορείς όπως o Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος.
Σμαρώ Αβραμίδου