Την πρόθεση της Παρευξείνιας Τράπεζας να επικεντρώσει τις νέες χρηματοδοτήσεις της, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ για φέτος, στις βιομηχανίες και τους κλάδους, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του COVID-19, γνωστοποιεί σε σημερινή ανακοίνωσή του το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Γνωστοποιεί παράλληλα πως θα επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας σε δήμους, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βιομηχανίες και φαρμακευτικές εταιρείες, που βρίσκονται -όπως επισημαίνει- στην πρώτη γραμμή της πάλης εναντίον του Covid-19.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) επιδοκιμάζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη- μέλη της για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στις ανθρώπινες ζωές, τις κοινωνίες και την οικονομική δραστηριότητα. Η ΤΕΑΕΠ δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πελάτες και τις χώρες μέλη της» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Στις τρέχουσες κρίσιμες συνθήκες και αλλαγές στην αντίληψη των αγορών για τους κινδύνους και τη ρευστότητα, όπως επισημαίνεται, η Τράπεζα συνεχίζει να βοηθά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το πιο ευάλωτο τμήμα της οικονομίας, και να παράσχει την υποστήριξη που χρειάζονται τα κράτη- μέλη και οι πελάτες της.
«Θα προσφέρουμε πρόσθετη τεχνική βοήθεια στους ενδιαφερόμενους πελάτες για την ευκολότερη προετοιμασία των χρηματοδοτικών προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών σχεδίων, μελετών σκοπιμότητας, εκτιμήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ» υπογραμμίζεται.
Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία.
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιό της ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησή της είναι «Α-» από την Standard and Poor’s και «Α2» από την Moody’s._
Αλ.Γούτα