Παρουσίαση του συμμετοχικού Εργαστηρίου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ-Protergia

Παρουσίαση του συμμετοχικού Εργαστηρίου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ-Protergia

Η ανεύρεση καινοτόμων λύσεων σε πραγματικές λύσεις στο ευρύτερο πεδίο της ενέργειας αποτελεί τον στόχο του συμμετοχικού Εργαστηρίου Μεταφοράς Τεχνολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)-Protergia, που παρουσιάστηκε σήμερα, αποτελώντας το ίδιο καινοτομία, καθώς, όπως επισήμανε ο επικεφαλής Εφαρμοσμένης Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Protergia – MYTILINEOS SA., Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, είναι βασισμένο στη μεθοδολογία του design thinking.
«Αυτή τη στιγμή γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή η μεθοδολογία που ονομάζεται design thinking» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος, συμπληρώνοντας πως «ουσιαστικά, πάμε στους ερευνητές, πάμε σε ερευνητικές δημοσιεύσεις, πάμε στα αποτελέσματα της έρευνας που υπάρχουν μέσα στα εργαστήρια και προσπαθούμε να τα συνδέσουμε με πραγματικά προβλήματα της ενεργειακής αγοράς ούτως ώστε να δώσουμε λύση και να μετεξελιχθούν σε προϊόντα ή σε υπηρεσίες καινοτομίας».
Ο κ. Νικολόπουλος, υπογράμμισε, ότι «στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει απίστευτη έρευνα, υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία είναι κλεισμένα σε συρτάρια, ή τα οποία δεν τα έχουν ακόμα εκμεταλλευτεί εταιρείες της αγοράς και η ίδια η αγορά» και επισήμανε ότι, «θα πρέπει όλες οι μεγάλες εταιρείες, οι επιχειρήσεις να πάνε και να μπουν στα πανεπιστήμια, να πάνε και να δουν από κοντά καθηγητές, φοιτητές, ερευνητές, πρέπει να τους φέρουν κοντά στην αγορά, πρέπει να τους φέρουν κοντά με τα προβλήματα της αγοράς, ούτως ώστε να γίνει αυτή η σύνδεση, αυτό που λέμε μεταφορά τεχνογνωσίας». 
Στη διάρκεια του σημερινού workshop – συνέχισε ο κ. Νικολόπουλος- «θα φέρουμε μια μεγάλη πρόκληση της ελληνικής αγοράς που είναι η ηλεκτροκίνηση. Οι ερευνητές οι οποίοι είναι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία- αυτό είναι μια άλλη σημαντική καινοτομία- οι επιστήμονες με διαφορετικό υπόβαθρο σκέφτονται και προσεγγίζουν το πρόβλημα διαφορετικά, στόχος είναι να τους φέρουμε μαζί σε ένα τραπέζι και μαζί να δώσουν λύσεις και νέες ιδέες σε προβλήματα της αγοράς».
«Σήμερα θα μιλήσουμε για την αγορά της ενέργειας, θα μιλήσουμε για κάποιες ιδέες στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της ηλεκτροκίνησης που είναι κάτι το οποίο έρχεται με γοργούς ρυθμούς» σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας ότι ο τομέας της ηλεκτροκίνησης προσφέρει «πρόσφορο έδαφος για πάρα πολλές καινοτομίες».
Ουσιαστικά σήμερα, «θα γίνει μια εισαγωγή στον κόσμο της διαχείρισης τη καινοτομίας, το πώς πρέπει να και πώς ουσιαστικά πρέπει οι ερευνητές να προσεγγίσουν τα προβλήματα της αγοράς και μετά οι ίδιοι θα δώσουν λύσεις και προτάσεις και πάνω σ’ αυτές να δομηθούν καινοτομίες, νέες υπηρεσίες», πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος και συμπλήρωσε ότι, ένας άλλος στόχος είναι να βγουν βιομηχανικά μεταδιδακτορικά. Όπως είπε, «μπορεί μια ιδέα που θα βγει εδώ πέρα να είναι ουσιαστικά η είσοδος ενός μεταδιδακτορικού, να είναι ουσιαστικά μια πολύ ωραία εφαρμοσμένη διπλωματική εργασία την οποία ο φοιτητής μπορεί να εκπονήσει σε συνεργασία με την εταιρεία μας και σε συνεργασία με τον καθηγητή του».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. «Πάνω στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, φανταστείτε ότι είναι μια κινούμενη μπαταρία σε μία πόλη, άρα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να πάει να φορτίσει, ή να εκφορτίσει οπουδήποτε παρκάρει. Αυτό εισάγει νέες καινοτομίες στο όλο το ηλεκτρικό σύστημα, πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ κάποιων καταναλωτών, να ανταλλάξουμε ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ κάποιων κτηρίων εκμεταλλευόμενοι μια κινούμενη μπαταρία ενέργειας που είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό μόνο του εισάγει πάρα πολλές καινοτομίες στο χώρο της ενέργειας, τις οποίες και εμείς σαν εταιρεία, οφείλουμε και θα αγκαλιάσουμε».
Δράση που δείχνει την εξωστρέφεια του ΑΠΘ
Σε  «ιδιαίτερα σημαντική ημέρα» η οποία «πραγματικά δείχνει την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου» αναφέρθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου. «Μέσω αυτών των δράσεων δείχνουμε το πόσο σημαντική είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας αλλά το κυριότερο δεν είναι μόνο το να δείξουμε το πόσο καλοί επιστήμονες είμαστε, αλλά κυρίως μέσα από τις δράσεις αυτές να δημιουργηθούν οι γέφυρες εκείνες (…) έτσι ώστε οι απόφοιτοί μας – να μείνουν στη χώρα μας».
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, επισήμανε, ότι «προσπαθούμε να δούμε από κοινού ζητήματα που αφορούν τη βιομηχανία αλλά και τον ερευνητικό χώρο και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, πώς μπορεί η βιομηχανία να έρθει πιο κοντά στο πανεπιστήμιο και πώς το πανεπιστήμιο μπορεί να πάει πιο κοντά στη βιομηχανία».  
Το Εργαστήριο 
Το συμμετοχικό Εργαστήριο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Workshop), αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Αντιπρυτανείας Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ με την Protergia (Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας της MYTILINEOS). Είναι βασισμένο στη μεθοδολογία του design thinking, με στόχο την κινητοποίηση των ερευνητών του ΑΠΘ για την ανεύρεση καινοτόμων λύσεων σε πραγματικές προκλήσεις στο ευρύτερο πεδίο της ενέργειας.
Στο Εργαστήριο Μεταφοράς Τεχνολογίας μπορούν να συμμετέχουν ερευνητές ή/και ερευνητικές ομάδες (μέλη ΔΕΠ, Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές, Υποψήφιοι Διδάκτορες όλων των Τμημάτων του ΑΠΘ, δεδομένου ότι οι επιστημονικές περιοχές που εμπλέκονται (έμμεσα ή άμεσα) αφορούν, ενδεικτικά: Αλγόριθμους και Πολυπλοκότητα,  ΑΙ και Προβλεπτικά μοντέλα, ICT και Ψηφιακές υπηρεσίες (mobile apps, platforms), UX & UI, κοινωνικές επιστήμες και κοινωνικές νόρμες, ενεργειακά μοντέλα (ειδικά για το V2G και αποθήκευση), Logistics, κτίρια με αποθήκευση ενέργειας και ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης (storage capacitor buildings).
Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΕΛΚΕ ΑΠΘ και του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και έχει στόχο την μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΑΠΘ σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα για την Protergia, τη δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη εφαρμοσμένης έρευνας (Industrial PhDs, Πρακτική άσκηση, κοινές Διπλωματικές Εργασίες) για επίλυση σύνθετων προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς, βάσει της Στρατηγικής Καινοτομίας της Protergia, την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων ερευνητών για θέματα ανοικτής καινοτομίας, ψηφιακών υπηρεσιών, επιχειρηματικότητας και των διαδικασιών εταιρικής καινοτομίας της Protergia.
Επίσης, η δράση στοχεύει στη δημιουργία και αναγνώριση νέων ευκαιριών και κάθετων ερευνητικών πεδίων, σε εφαρμοσμένη έρευνα, στο χώρο της Ενέργειας. Εισηγητής και συντονιστής του Technology Transfer Workshop, ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, Επικεφαλής Εφαρμοσμένης Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Protergia – MYTILINEOS SA.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play