Παρουσίαση του βιβλίου «Αποστασίας Ανατομή. Κωνστ. Μητσοτάκη-Ιχνηλασία»

Παρουσίαση του βιβλίου «Αποστασίας Ανατομή. Κωνστ. Μητσοτάκη-Ιχνηλασία»

«Δεν είναι μία ίντριγκα πολιτική η αποστασία», το θέμα είναι ότι αν υπάρχει κάτι βαθύτερο, είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της παρουσίασης της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη με τίτλο «Αποστασίας Ανατομή. Κωνστ. Μητσοτάκη-Ιχνηλασία», που έγινε σήμερα σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης.
«Όσο και αν έχει συζητηθεί το θέμα αυτό, η πραγματική, σε βάθος ιστορική διερεύνηση, μίας περιόδου η οποία είναι τόσο ενεργή σήμερα, δεν έχει συντελεστεί. Και υπό την έννοια αυτή είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και το σύνθετο κείμενο του Γιώργου Στεφανάκη που είναι και μαρτυρία και ανάλυση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Υπάρχει μια επικαιρότητα της εποχής αυτής για δύο λόγους. Η μεταπολίτευση μέχρι τώρα, παρά την κρίση και παρά τις επιμέρους φάσεις της μεταπολίτευσης στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της λειτουργίας των θεσμών, ιδίως της λειτουργίας των κομμάτων και του κομματικού συστήματος, επικαθορίζεται από τη δεκαετία του ’60» επισήμανε.
Υπογράμμισε δε, ότι «η εξωτερική πολιτική από πλευράς πολιτικών συμπεριφορών των ηγεσιών της χώρας επικαθορίζεται από το σύνδρομο Ζυρίχης – Λονδίνου» και προσέθεσε ότι αυτό το σύμπλεγμα της Ζυρίχης έχει οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία να γίνουν μεγάλες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική. «Αυτό εξηγεί μια σειρά από πράγματα και για το Κυπριακό μετά την εισβολή και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» σημείωσε περαιτέρω.
Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «η λεγόμενη αποστασία (…) έχει αλλάξει την αντίληψή μας για τα κόμματα, για την κομματική πειθαρχία, για τον ρόλο του αρχηγού σε αυτές τις αυστηρές τυπικές διατάξεις τις δικονομικές περί διορισμού του πρωθυπουργού» και συμπλήρωσε «πάμε στην πραγματικότητα στην αντίληψη του ισχυρού αρχηγικού κόμματος, του οποίου οι βουλευτές είναι υποταγμένοι στον αρχηγό».
Ο συγγραφέας Σάκης Μουμτζής, μιλώντας για το βιβλίο του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη, είπε ότι «διαπραγματεύεται και αναλύει μια περίοδο η οποία σημάδεψε την πολιτική του τόπου, ήταν ένας σταθμός που χάραξε τις μετέπειτα εξελίξεις», συμπληρώνοντας ότι ο κ. Στεφανάκης «πραγματεύεται ένα θέμα το οποίο δεν παράγει σήμερα πολιτικές εντάσεις». «Ήταν αναπόφευκτη η ρήξη του καλοκαιριού του 1965 και εάν απεσοβείτο τότε μήπως θα συνέβαινε μετά από τέσσερις μήνες για αλλο γεγονός ή μετά από ένα χρόνο; Πιστεύω πως η ρήξη ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να αποσοβηθεί» σημείωσε ο κ. Μουμτζής.
«Η δημοκρατική ομαλότητα είναι κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Δεν υπήρχε δημοκρατική ομαλότητα μέχρι το 1974, η συναίνεση και η συζήτηση ήταν ξένες έννοιες και ξένες πρακτικές» προσέθεσε.
Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Κ. Στεφανάκης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης: «Ιστορία ουδέποτε είναι ό,τι συνέβη. Αυτό το ξέρουν ελάχιστοι. Ιστορία είναι ό,τι γράφτηκε. Και αποτέλεσε, άρα, αντικείμενο επαλήθευσης.Υπό το άνω πρίσμα εκπονήθηκε το προκείμενο έργο. Επίκεντρο είναι η καταστροφική “Αποστασία» (15.7.65)». Το βιβλίο προλογίζει ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play