Ξύπνησαν οι μνήμες στη διάρκεια της παρουσίασης του ιστορικού βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη με τίτλο «Το Ασβεστοχώρι στην Κατοχή – Η συμβολή του στο Έπος του ’40 και την Εθνική Αντίσταση» που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη στην «Αίθουσα Πολιτισμού» Ασβεστοχωρίου.
Το βιβλίο προλόγισε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο το οποίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής μας και ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο όλες τις δραματικές πτυχές εκείνης της περιόδου όπως τη βίωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι-πρωταγωνιστές, οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού μας».
Ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Νίκος Γιώτης, εξιστόρησε αναλυτικά την πορεία συγγραφής του βιβλίου, που περιλαμβάνει 63 αφηγήσεις – μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου, καθώς και 170 άγνωστα ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης, εκ των οποίων 17 γερμανικά.
«Ξεκίνησα να αναζητώ στοιχεία και μαρτυρίες στο Ασβεστοχώρι, στη συνέχεια άρχισα να ερευνώ οπουδήποτε πίστευα πως θα υπήρχαν στοιχεία στη Θεσσαλονίκη και αργότερα πήγα αρκετές φορές στην Αθήνα αναζητώντας στοιχεία. Από το Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, μέχρι το Ίδρυμα “Χαρίλαος Φλωράκης” και αλλού. Θεώρησα τη συγγραφή του βιβλίου ως οικογενειακή επιταγή, επειδή μεγάλωσα με αφηγήσεις του πατέρα μου που βίωσε την Κατοχή, οπότε συνελήφθη από τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτέλεσαν τον αδελφό του και ήταν κρατούμενος ως την απελευθέρωση», σημείωσε ο Νίκος Γιώτης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης η 90χρονη Ασβεστοχωρίτισσα Μαγδαληνή Λιούδη εξιστόρησε πώς βίωσε την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, δίδοντας με γλαφυρό τρόπο το κλίμα που επικρατούσε την ημέρα εκείνη στο Ασβεστοχώρι.