Εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη με τίτλο “Το Ασβεστοχώρι στην Κατοχή“, διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00 πμ, στην «Αίθουσα Πολιτισμού» (“ Κοινοτική Αίθουσα”) Ασβεστοχωρίου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο ιδρυτής και νυν μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος έχασε μέλος της οικογένειας του από τη ναζιστική θηριωδία στο Ασβεστοχώρι.
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ο δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για πολλούς λόγους νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τον Νίκο Γιώτη, για την εκτεταμένη, πολύχρονη και σε βάθος δημοσιογραφική του έρευνα, για την αντικειμενικότητα και την επιστημονική καταγραφή της ιστορικότητας των γεγονότων. Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο το οποίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής μας και ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο όλες τις δραματικές πτυχές εκείνης της περιόδου όπως τη βιώσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι – πρωταγωνιστές, οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού μας. Θα ήθελα να τον συγχαρώ για όλα αυτά, αλλά κυρίως για την επιμονή και την προσήλωσή του σε αυτή την ιερή προσπάθεια που προϋποθέτει αγάπη και μεράκι για τον τόπο του. Η ανάγκη να πληρωθεί αυτός ο φόρος τιμής έγινε το ευγενές καύσιμο στην ακάματη προσπάθεια του Νίκου. Τον ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη μεγάλη του προσφορά στην ιστορία του τόπου μας».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο γνωστός παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας.
Στο βιβλίο -το οποίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής και είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας και επίμονης δημοσιογραφικής έρευνας- παρατίθενται και περιλήψεις του στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, ενώ γίνεται μία πλήρης ιστορική καταγραφή για το κατοχικό Ασβεστοχώρι, όπως προκύπτει από τις 63 αφηγήσεις – μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου, καθώς και από τα 170 άγνωστα ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης, εκ των οποίων 17 γερμανικά, τα οποία παρατίθενται με τις μεταφράσεις τους στην ελληνική γλώσσα.