Περίπου 6 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων δηλώνουν ζημιές

Περίπου 6 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων δηλώνουν ζημιές

Η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζει να δηλώνει ζημιές ή πενιχρά εισοδήματα, όπως καταδεικνύει η ανάλυση των φορολογικών τους δηλώσεων. Οι ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων εμφανίζονται ως οι πιο αδύναμοι οικονομικά στην Εφορία, ακολουθούμενοι από τους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων.

Αντίθετα, η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη για τους ταξιτζήδες, τους οδοντιάτρους και τους υδραυλικούς, αν και και αυτοί δηλώνουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επηρεαστεί από τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, που εφαρμόστηκε φέτος από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2023:

– Μόνο το 40% των ιδιοκτητών μπαρ δήλωσαν κέρδη, με μέσο μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.348 ευρώ, εάν δεν υπήρχε το τεκμήριο. Με το τεκμαρτό εισόδημα, το μέσο εισόδημα ανέρχεται σε 1.155 ευρώ και ο μέσος φόρος σε 2.142 ευρώ (794 ευρώ παραπάνω).

– Μόνο το 53% των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης δήλωσαν κέρδη, με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.277 ευρώ και μέσο φόρο 3.068 ευρώ. Με το τεκμαρτό σύστημα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα φτάνει τα 1.695 ευρώ, και ο μέσος φόρος 3.970 ευρώ (902 ευρώ παραπάνω).

– Μόνο το 40% των ιδιοκτητών κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη, με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 358 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το επίδομα ανεργίας, το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 654 ευρώ. Με τον τεκμαρτό τρόπο, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.118 ευρώ και ο μέσος φόρος σε 1.797 ευρώ (1.143 ευρώ παραπάνω).

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να υποδηλώνουν τα εισοδήματά τους, με την πλειονότητα των ιδιοκτητών μπαρ και κομμωτηρίων να δηλώνει ζημιές. Οι κομμωτές που δηλώνουν κέρδη ουσιαστικά ζουν με 358 ευρώ το μήνα, λιγότερα από το επίδομα ανεργίας.

2. Χωρίς την εφαρμογή του τεκμηρίου, οι επαγγελματίες αυτοί θα πλήρωναν ελάχιστους ή καθόλου φόρους.

3. Η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για όσους δήλωσαν κέρδη τα προηγούμενα χρόνια είναι ήπια, ενώ φέτος πλήρωσαν μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος, το οποίο καταργείται από τον επόμενο χρόνο.

4. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης καθίσταται δύσκολη, καθώς επιλέγουν να μην παρουσιάζουν τα πραγματικά οικονομικά τους στοιχεία.

©

Loading

Play