Πληθαίνουν οι νέοι μηχανικοί και επιστήμονες πληροφορικής, που στελεχώνουν τα γραφεία των ελληνικών και ξένων τεχνολογικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες σχεδιάζουν εκατοντάδες νέες προσλήψεις για την περίοδο 2024- 2025, έχοντας βρει στην πόλη αξιόλογο δυναμικό για την υλοποίηση πρότζεκτ με διεθνή αντίκτυπο. Κατά την πρώτη ημέρα του 8ου Τechsaloniki, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2), πολυεθνικές (και όχι μόνο) εταιρείες παρουσίασαν σε υποψηφίους τον σχεδιασμό τους για τα επόμενα χρόνια, αλλά και τα προγράμματα εκπαίδευσης και τα κίνητρα προς τους εργαζομένους, για την προσέλκυση των οποίων ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.
Με 500 εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη η Chubb ώς το τέλος του 2025
Πεντακόσια άτομα σχεδιάζει να απασχολεί ώς το τέλος του 2025 στη Θεσσαλονίκη ο αμερικανικός ασφαλιστικός κολοσσός CHUBB, που αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά με 300 εργαζόμενους, όπως επισήμαναν εκ μέρους της εταιρείας τα στελέχη της, Γεώργιος Νεοφώτιστος και Νίκος Αμοιρίδης.
Το ανθρώπινο ταλέντο που απασχολεί στη Θεσσαλονίκη η Chubb, η οποία απέκτησε παρουσία στην πόλη τον Δεκέμβριο του 2022, εγκαθιστώντας στην πόλη τον έναν από τους τέσσερις κόμβους καινοτομίας της διεθνώς, αυξάνεται διαρκώς: σήμερα απασχολεί 235 άτομα από 11 διαφορετικές εθνικότητες και 46 τεχνολογικές ειδικότητες, έχοντας μάλιστα καταφέρει να προσελκύσει ως εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη 25 ανθρώπους από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ακόμα και από άλλες ηπείρους. Παράλληλα, η εταιρεία εισήγαγε πέρυσι το πρόγραμμα TAP (Technology Associate Program), που δίδει σε junior (νεοεισερχόμενα στην αγορά) στελέχη, αποφοίτους πανεπιστημίου, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν απευθείας θέσεις middle level engineers, έπειτα από εκπαίδευση πάνω σε hard και soft skills. Πλέον, η Chubb ενεργοποιεί και το ετήσιο πρόγραμμα AEP (Associate Engineer Program), που εκπαιδεύει μηχανικούς. «Στην CHUBB εργάζεστε τοπικά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο αντίκτυπος της δουλειάς σας είναι παγκόσμιος, αφού δουλεύετε για παγκόσμια έργα» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.
100 ανοιχτές θέσεις εργασίας για επαγγελματίες της τεχνολογίας στην PwC, η οποία ανοίγει γραφείο στον Βόλο
Πάνω από 100 θέσεις εργασίας για επαγγελματίες του χώρου της τεχνολογίας έχει σήμερα ανοιχτές στην Ελλάδα η PwC (PricewaterhouseCoopers) Greece, η οποία σήμερα απασχολεί στη Θεσσαλονίκη 25-30 μηχανικούς, όπως επισήμαναν εκ μέρους της εταιρείας τα στελέχη της, Δημήτρης Τσακνάκης και Αντώνης Οκαλίδης.
Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε 742 τοποθεσίες, σε 151 χώρες ανά τον κόσμο και κατέγραψε τζίρο 53,1 δισ. δολαρίων το 2023, απασχολεί σήμερα πάνω από 2000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 700 προστέθηκαν στο «ρόστερ» της πέρυσι. Στη Θεσσαλονίκη απασχολεί 120 άτομα σε διάφορες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικές, ενώ διαθέτει επίσης παρουσία σε Αθήνα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ρόδο. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησαν τα στελέχη της, πολύ σύντομα, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το έκτο στην Ελλάδα γραφείο της, στον Βόλο.
H πολυεθνική, που δραστηριοποιείται στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, δίδει τα τελευταία χρόνια μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία και στην Ελλάδα, ενδυναμώνοντας τις ομάδες της στον τομέα της τεχνολογικής συμβουλευτικής, της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, του data engineering, της κυβερνοασφάλειας, των δραστηριοτήτων ΙΤ, των analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και των υπηρεσιών SAP.
Στους 550 εργαζόμενους στοχεύει μέχρι το τέλος του 2024 η T-Digital, hub της Deutsche Telecom στη Θεσσαλονίκη
Ξεπέρασαν τους 530 οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη της T-Digital, του νέου hub λογισμικού και ΙΤ της γερμανικής Deutsche Telecom στην πόλη, ενώ ώς το τέλος του 2024 σχεδιάζονται άλλες 20 προσλήψεις, που αφορούν κυρίως σε front και back- end developers. Τα παραπάνω επισήμανε η Ήβη Λεών, managing director της T-Digital, η οποία εξήγησε ότι με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη το ανθρώπινο ταλέντο της T-Digital εργάζεται πάνω σε πρότζεκτ όπως το έργο «Gigabit», που κάνει το roll-out της οπτικής ίνας σε όλη τη Γερμανία ή το «Magenta Field Force» (που έχει ως αντικείμενο ό,τι λογισμικό χρειάζονται οι τεχνικοί στη Γερμανία για να τοποθετήσουν οπτικές ίνες ή να συνδέσουν ρούτερ). H Τ-Digital κατόρθωσε να προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενους από διάφορες εθνικότητες, καθώς και Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει, ενώ η παρουσία των γυναικών στο δυναμικό της είναι ισχυρή.
Πολλαπλάσιο ανθρώπινο δυναμικό, σε σχέση με όταν άρχισε τη δραστηριότητά της στη Θεσσαλονίκη πριν από μια τετραετία, στοχεύει να απασχολεί στο τέλος του 2025 η αμερικανική πολυεθνική Accenture, με έδρα το Δουβλίνο, φτάνοντας στα 400 άτομα. Όπως επισήμανε ο ανώτερος μάνατζερ τεχνολογίας της εταιρείας, Δημήτρης Αναστασιάδης, η εταιρεία απασχολεί σήμερα 220 εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δουλεύουν πάνω σε σημαντικά πρότζεκτ με διεθνή αντίκτυπο.
Δεκάδες νέες προσλήψεις ενόψει και για την DTS-Cloud Security, αλλά και εκπαίδευση για αλλαγή καριέρας
Δεκάδες νέες προσλήψεις σχεδιάζει μέχρι το τέλος του 2024 στην Ελλάδα η DTS-Cloud Security, όπως γνωστοποίησε το στέλεχος της εταιρείας, Σωκράτης Μπαλτζής. «Είμαστε 70 στην Ελλάδα και θέλουμε να γίνουμε 100 ώς το τέλος του 2024» διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι τον Οκτώβριο η εταιρεία θα βάλει στη γραμμή εκκίνησης εκπαιδευτικό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας, το οποίο θα απευθύνεται σε πρώτη φάση σε άτομα που θέλουν να αλλάξουν καριέρα και να στραφούν σε εξειδικευμένα αντικείμενα της πληροφορικής. Όπως επισήμανε ο κ.Μπαλτζής, ο χώρος της πληροφορικής και των επικοινωνιών δεν «ανήκει» σήμερα μόνο στους μηχανικούς του κλάδου, ούτε καν μόνο στους αποφοίτους των σχολών STEM (Επιστήμη-Τεχνολογία- Μηχανικοί- Μαθηματικά), αλλά και σε όσους θέλουν να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτά τα αντικείμενα και να αλλάξουν καριέρα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του εκπαιδευτικού προγράμματος, διάρκειας ενός έτους, τα άτομα αυτά θα παρακολουθούν βασική εκπαίδευση πάνω σε θέματα πληροφορικής και σταδιακά θα λαμβάνουν πιο εξειδικευμένη κατάρτιση, π.χ., πάνω στα αντικείμενα των κέντρων δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.
H ομάδα ΙΤ της Lidl στη Θεσσαλονίκη και το λογισμικό που φτάνει Ευρώπη και Αμερική
Μπορεί η Lidl να είναι γνωστή στην Ελλάδα κυρίως για τις δραστηριότητές της στο λιανεμπόριο και τα Logistics, αλλά στη Θεσσαλονίκη διαθέτει μια δυνατή ομάδα με δεκάδες εργαζόμενους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του λογισμικού ERP (Enterprise Resource Planning) κι αποτελούν κομμάτι του τεχνολογικού τμήματος του ομίλου, στο οποίο απασχολούνται συνολικά 3500 άτομα διεθνώς. Συγκεκριμένα, στο Competence Center της Lidl IT στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται σήμερα 60-70 εργαζόμενοι στον τομέα του ERP για τα καταστήματα Lidl σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως επισήμανε ο Γιώργος Κατσαρός, επικεφαλής επιχειρηματικής συμβουλευτικής για θέματα ΙΤ της εταιρεί.ας.
O γερμανικός όμιλος δραστηριοποιείται σε 32 χώρες παγκοσμίως, απασχολώντας πάνω από 500.000 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει 13.000 καταστήματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ και περίπου 200 κέντρα logistics. Στην Ελλάδα διαθέτει πέντε κέντρα διανομής και 230 καταστήματα (στην Κύπρο ένα και 20 αντίστοιχα). Εκτός από τη Lidl, στον όμιλο Schwarz ανήκουν οι εταιρείες Kaufland, Schwarz Produktion, Prezero (ανακύκλωση) και Schwarz Digits, «η οποία είναι το ΙΤ κομμάτι του ομίλου»._
Αλεξάνδρα Γούτα