Από τον ιερό ναό του Αγ.Παντελεήμονος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κηδεύεται αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία (Λιάνα) Στεφανή, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 53 ετών μετά απο ολιγόμηνη μάχη με ανίατη ασθένεια.
«Η Ευαγγελία, η Λιάνα μας, ήταν ένας άνθρωπος γενναίος! Δυνατή και δυναμική, γεμάτη αγάπη για τη ζωή, έφυγε πριν από μήνες από το μουσείο με το χαμόγελο στα χείλη, την αγάπη προς όλους και με το κεφάλι ψηλά για την πιο δύσκολη και άδικη μάχη της ζωής της», αναφέρεται σε ανάρτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου απ΄ όπου και έγινε γνωστή η είδηση του αδόκητου θανάτου της.
Η Λιάνα Στεφανή γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ., όπου έκανε και το μεταπτυχιακό της στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν: «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας». Εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και σε ανασκαφές στην Ημαθία και στην Πέλλα και από το 2004 ήταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την διεύθυνση του οποίου ανέλαβε στις 2 Φεβρουαρίου 2018, στη θέση της Τζένης Βελένη που προήχθη μετά απο 12ετή θητεία διευθύντρια αρχαιοτήτων πόλης και στη συνέχεια γενική έφορος αρχαιοτήτων.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονταν στην Προϊστορία του Αιγαίου, στην κεραμική, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία. Επίσης, είχε ερευνήσει και δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην τοπογραφία, τα εργαστήρια κεραμικής, τις ταφικές πρακτικές και τις λατρείες στη Μακεδονία με έμφαση στη λατρεία της Μητέρας των Θεών. Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και σε τοπικούς φορείς. Συνέγραψε δύο μονογραφίες και επιμελήθηκε οκτώ επιστημονικές εκδόσεις (κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι).
Αντί στεφάνων η οικογένεια της κ.Στεφανή επιθυμεί τα χρήματα να κατατεθούν στο παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου.
Πηγή φωτογραφίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης