Με 3101 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην 3η θέση, μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, όπως προκύπτει από την επεξεργασία που πραγματοποιεί ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της ΠΚΜ, επί των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Πρωταγωνίστριες» σε αυτό το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης με 1841 και Χαλκιδικής με 1527 νέες θέσεις, ενώ οι περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Συγκρινόμενος ο φετινός Μάρτιος με προηγούμενες χρονιές, καταγράφει ισχυρό θετικό ισοζύγιο, σε πέντε από τις επτά περιφερειακές ενότητες (πλην της Ημαθίας και Κιλκίς) παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια αβεβαιότητα, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται πως δημιουργεί αρκετά υψηλές προσδοκίες κατά την τρέχουσα χρονιά.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των 24.916 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά το 2021 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 52,4% κατελήφθη από γυναίκες, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 στη χώρα το 47,1% κατελήφθη από γυναίκες.
Το πιο δυναμικό επάγγελμα από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας κατά τον Ιανουάριο του 2022, ήταν με διαφορά το «Διδακτικό προσωπικό, Δάσκαλοι, Καθηγητές» με 4.967 ν.θ.ε. (5.692 πέρυσι). Στη 2η θέση ήταν «Ανειδίκευτοι εργάτες» με 1.484 ν.θ.ε. (1.524 πέρυσι), στην 3η «Συσκευαστές, χειριστές μηχ/των τροφίμων» με 1.051 (785 πέρυσι) και στη 4η «Τεχνίτες οικοδομικών εργασιών» με 696 (709 πέρυσι).
Για τον Φεβρουάριο, ο πιο δυναμικός κλάδος από πλευράς δημιουργίας ν.θ.ε. ήταν τα «Καταλύματα» με 2.485 ν.θ.ε. (πέρυσι λόγω πανδημίας ήταν η «Δημόσια Διοίκηση – Υποχρ. Κοινων. Ασφάλιση»). Στη 2η θέση ήταν οι «Δραστ/τες Υπηρεσιών Εστίασης» με 1.751 ν.θ.ε. και το «Χονδρικό Εμπόριο» στην 3η με 1.026 ν.θ.ε.
Όσο για τον Μάρτιο του 2022 στην πρώτη θέση από πλευράς δημιουργίας ν.θ.ε. ήταν και πάλι τα «Καταλύματα» με 15.127 ν.θ.ε. (1349 πέρυσι), γεγονός που αντανακλά τις υψηλές προσδοκίες των επιχειρηματιών για μια πολύ καλή τουριστική χρονιά. Στη 2η θέση ήταν οι «Υπάλληλοι Γραφείου» με 5.434 ν.θ.ε. (3.583 πέρυσι), ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο των Καταλυμάτων.
«Ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου ένα πολυτιμότατο εργαλείο. Καταφέραμε να έχουμε πληροφόρηση με διαρκή ροή και με τη μέγιστη ακρίβεια, των δεδομένων, των μεταβολών και των τάσεων της απασχόλησης στην Κεντρική Μακεδονία, ανά πάσα στιγμή. Κατέχοντας αυτή τη γνώση, μπορούμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ευελιξία στην υλοποίηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μας και την ακόμη πιο αποδοτικότερη διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.
Πρόσθεσε δε πως από τα στοιχεία φαίνεται ότι «η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επίπεδο περιφέρειας εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία το 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αξιόλογη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, υπάρχει ενδιαφέρουσα κινητικότητα στον τομέα του τουρισμού. Αυτή η εικόνα είναι σαφώς αισιόδοξη για τη συνέχεια, και ελπίζουμε ότι θα αποτυπωθεί ανάλογα και στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2022».
Δείτε επίσης: Ιπποκράτειο: Γιατροί επισημαίνουν ελλείψεις αναισθησιολόγων