Μυθικά πρόσωπα, αγαπημένα κόμικς, νέοι επαναστάτες, αντισυμβατικοί ήρωες θα ζωντανέψουν στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) και θα κυκλοφορούν στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά της. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μουσικούς και καλλιτέχνες, βαθιές αναζητήσεις, φύση και ζώα, ορόσημα της λογοτεχνίας, ιστορικά πρόσωπα, επιστημονική φαντασία και κρυμμένους θησαυρούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις συνολικά 450 εκδηλώσεις της φετινής ΔΕΒΘ, περισσότερες από 100 απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.
Κεντρικό ρόλο στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά θα παίξει η έκθεση ρίμας και εικονογράφησης «Μικρά και Ιταλικά», όπου 70 συγγραφείς και εικονογράφοι θα μοιράζονται στίχους με ρίμα και ζωγραφιές εμπνευσμένες από την Ιταλία, τη λογοτεχνία της, τα σύμβολά της και τους ήρωές της.
Η έκθεση θα επισκεφθεί πενήντα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς. Τα απογεύματα της Πέμπτης 8 και της Παρασκευής 9 Μαΐου, καθώς και το Σαββατοκύριακο (10-11/5), μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια, αλλά και πρόγραμμα πρώτων βοηθειών που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και διάφοροι φορείς. Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά θα προσφέρει χώρους για περιπέτειες, παιχνίδια, γνώσεις αλλά και επαφή με τα συναισθήματα, την ενσυναίσθηση, τη φιλία και την αλληλεγγύη. Εκπαιδευτικοί και γονείς θα συμμετάσχουν σε ημερίδες και συζητήσεις που θα οργανωθούν από εκδοτικούς οίκους και πολιτιστικούς φορείς.
Ανάμεσα στις δράσεις, η ομάδα των Bookbusters από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει τον τρόπο δουλειάς της συντακτικής της ομάδας και θα μοιραστεί την εμπειρία της έκδοσης του περιοδικού Λόγου και Τέχνης.
Συγγραφείς και εικονογράφοι, μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People – Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, θα επιλέξουν και διαβάσουν αγαπημένα αποσπάσματα από τις ιστορίες του Ιταλού παραμυθά Τζιάνι Ροντάρι, βραβευμένου με Βραβείο Άντερσεν ΙΒΒΥ το 1970, ταξιδεύοντας το κοινό στον κόσμο του.
Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ιταλίας, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν την έκθεση I colori dell’antico (Τα χρώματα του αρχαίου), που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και την Ένωση Ιταλών Εκδοτών. Πρόκειται για μια έκθεση Ιταλών εικονογράφων που επαναστατούν με νέα χρώματα στον κλασικό κόσμο.
Επιπλέον, η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια θα παρουσιάσει έργα βραβευμένων εικονογράφων από όλον τον κόσμο.
Διεθνείς καλλιτέχνες και δράσεις
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες θα συναντήσουν τον Batem (Luc Collin), γνωστό για την αναβίωση του θρυλικού χαρακτήρα Marsupilami. Για τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του Marsupilami, ο Batem θα παρουσιάσει 110 σκίτσα σε ένα επετειακό άλμπουμ. Ο Batem, με εκπληκτική δυναμική στο σχέδιο, όχι μόνο συντηρεί τον μύθο αλλά τον ζωντανεύει, φέρνοντας ευτυχία στη φαντασία χιλιάδων αναγνωστών.
Η συγγραφέας και εικονογράφος Lidia Branković από το Βερολίνο θα ξεναγήσει τους αναγνώστες στο best seller «Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων» και στο νέο της βιβλίο, «Το τσίρκο των σκιών». Ο Berislav Blagojević θα μας συστήσει τον «Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος», ενσωματώνοντας και την κυριλλική γραφή.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης φέρνει από τη Γερμανία τον Thomas Feibel, ο οποίος θα μιλήσει στους εφήβους για το βιβλίο του #Selbstschuld: Was heißt schon privat?, που εξετάζει τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου.
Παιδιά, Παιδεία και ψηφιακός κόσμος
Ο ψηφιακός εγγραμματισμός και η παιδεία στα μέσα, σε συνδυασμό με τις προσκλήσεις του διαδικτύου και της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι κεντρικά θέματα της φετινής έκθεσης. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου «Εγγράμματοι σε έναν ψηφιακό κόσμο: Παιδεία στα μέσα και την Πληροφορία», το οποίο θέτει ερωτήματα για τον ρόλο του σχολείου στην ψηφιακή εποχή. Δημιουργείται διάλογος για τη χρήση των οθονών και τις επιπτώσεις τους στα παιδιά και τους νέους, ενώ παρουσιάζονται και προτάσεις για απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό σχολείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ