Πλούσιο το πρόγραμμα της νέας περιόδου της ΚΟΘ

Πλούσιο το πρόγραμμα της νέας περιόδου της ΚΟΘ

Τον προγραμματισμό τους για τις μουσικές βραδιές έως το τέλος του έτους, μπορούν να κάνουν οι φίλοι της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), καθώς ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της νέας περιόδου και ήδη ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά.

Οι περισσότερες συναυλίες θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ κάποιες θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, καθώς και σε άλλους χώρους.

Η πρώτη συναυλία μετά τη θερινή διακοπή σχεδόν δύο μηνών, είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει έργα τριών κορυφαίων εκπροσώπων της περίφημης ρωσικής σχολής. Μετά τις εντυπωσιακές φανφάρες από την «Εορταστική Εισαγωγή» του Σοστακόβιτς, που καταλήγουν σε μία θριαμβική αποθέωση, ακολουθεί ο μελωδικός πλούτος του διάσημου κοντσέρτου για βιολί του Τσαϊκόφσκι, που ερμηνεύει ένα σπάνιο μουσικό ταλέντο, η 16χρονη Κύπρια Άννα Αβραμίδου, πρόσφατη νικήτρια του 6oυ Παγκόσμιου Διαγωνισμού για νέους πιανίστες «Φραντς Λιστ» της Βαϊμάρης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη μαγευτική σουίτα αρ.2 από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ, όπου ο μεγάλος συνθέτης τολμά να γράψει μουσική πάνω στο εμβληματικό κείμενο του Σαίξπηρ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα όλων των εποχών.

Μουσικές από τις άκρες της γης – Μεξικό

Λίγες ημέρες μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου, ανοίγει και πάλι ο κύκλος «Μουσικές από τις άκρες της Γης», αυτή τη φορά με μία …επίσκεψη στο Μεξικό. Ο πολύπλευρος Σέρβος κιθαρίστας Vojin Kocić «αιχμαλωτίζει» το κοινό με την πηγαία του μουσικότητα, το εκφραστικό του παίξιμο και τις τολμηρές του ερμηνείες. Ερμηνεύει -μεταξύ άλλων- το φινετσάτο «Concierto del Sur», σε μία εκτέλεση αφιερωμένη στη μνήμη του Ιταλού κιθαρίστα Oscar Ghiglia, που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες παγκοσμίως στον χώρο της κλασικής κιθάρας, ενώ ζούσε και δραστηριοποιούνταν για χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ήταν μάλιστα ένας πιστός ακόλουθος της ΚΟΘ.

Αφιέρωμα στον William Hershel – Βραδιά του Ερευνητή

Με ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Γουίλιαμ Χέρσελ, εγκαινιάζοντας το νέο κύκλο συναυλιών «Στον καιρό του Μότσαρτ», η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη «Βραδιά του Ερευνητή», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, σε περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές πόλεις.

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει έργα που αποτελούν ουσιαστικά μία έρευνα στη μουσική. Ξεκινά με ένα παράξενο κουαρτέτο εγχόρδων, το οποίο …απαγορεύει στους ερμηνευτές να χρησιμοποιήσουν το αριστερό τους χέρι, ενώ περιλαμβάνει και δύο από τις συμφωνίες του τιμώμενου συνθέτη και ιδρυτή της αστρικής αστρονομίας, ο οποίος ενέπνευσε τη σύνθεση «Δημιουργία» στον Χάυντν, όταν ο «πατέρας της συμφωνίας» τον επισκέφτηκε στο τηλεσκόπιό του.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1982, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε στο Θέατρο Δάσους έναν από τους σπουδαιότερους σολίστες του περασμένου αιώνα, τον εβραϊκής καταγωγής Σοβιετικό βιολιστή Leonid Kogan, ενώ δύο ημέρες μετά η συναυλία επαναλήφθηκε και στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη και στις δύο αυτές ιστορικές βραδιές. Λίγους μήνες αργότερα, ο Κόγκαν έφυγε πρόωρα από τη ζωή, προδομένος από την καρδιά του κι έτσι ο κόσμος της μουσικής έχασε για πάντα έναν από τους κορυφαίους του, για τον οποίο έχει ειπωθεί πως «κανείς δεν έχει παίξει, ποτέ, βιολί όπως αυτός».

Η Κ.Ο.Θ. στις 6 Οκτωβρίου, συμμετέχει στο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη.

Συναυλία – αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Ο όρος «Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη» ή αλλιώς η «Σφαγή του Χορτιάτη» αναφέρεται στη μαζική δολοφονία 146 Ελλήνων της μαρτυρικής αυτής κωμόπολης, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναικόπαιδα, από Ναζί και Ταγματασφαλίτες, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, ως αντίποινα για το χτύπημα του ΕΛ.ΑΣ. σε ένα γερμανικό αυτοκίνητο. Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η ΚΟΘ ανέθεσαν στον πολυβραβευμένο Βρετανό συνθέτη David Bruce τη δημιουργία ενός νέου έργου, αφιερωμένου στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και μαρτυρικά από τη ζωή. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα ζωντανό μνημείο για τα θύματα του Χορτιάτη που θα μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης και να κάνει γνωστή σε όλους τη Σφαγή.

Η συναυλία, που θα δοθεί στις 11 Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται απολύτως ταιριαστά με την «Όγδοη Συμφωνία» του Σοστακόβιτς, η οποία γράφτηκε τη χρονιά του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, και περιγράφει τη φρίκη ενός πολέμου εκφράζοντας τον πόνο από τα μαρτύρια των αθώων θυμάτων του, προφέροντας και μια στάλα παρηγοριάς στο τέλος.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας στα Δημήτρια

Στις 16 του Οκτώβρη και στο πλαίσιο των Δημητρίων, θα εμφανιστεί στην πόλη μας η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Nayden Todorov στο πόντιουμ και σολίστ τον σπουδαίο Ελληνοκύπριο πιανίστα Κυπριανό Κατσαρή.

Μία ακόμα εντυπωσιακή συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στις 27 και 30 Οκτωβρίου, καθώς και την 1η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων.

Η πολυαγαπημένη «Παραστρατημένη», όπως μεταφράζεται ο τίτλος της όπερας, βασίστηκε στο έργο του Αλέξανδρου Δουμά του υιού «Η κυρία με τις καμέλιες», όπου ο συγγραφέας αφηγείται την αληθινή ιστορία του μεγάλου έρωτα της ζωής του, της Μαρί Ντιπλεσί, η οποία με όπλο την ασύγκριτη ομορφιά της ξέφυγε από τη φτώχεια και έγινε η πλέον περιζήτητη εταίρα στο Παρίσι. Αυτός ο αδιέξοδος έρωτας ενός γόνου μιας καλής επαρχιακής οικογένειας με μία εταίρα του Παρισιού, είναι ο τραγικός ιστός που γύρω του πλέκεται η συγκλονιστική ιστορία μίας από τις δημοφιλέστερες όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ, με τις πασίγνωστες άριες και τα ντουέτα του Βέρντι να ντύνουν τέλεια τη συγκλονιστική ιστορία του μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συνθήκες.

200 χρόνια από τη γέννηση του Anton Bruckner

Ο νέος κύκλος συναυλιών της ΚΟΘ «Μαθητές & Δάσκαλοι» ανοίγει στις 8 Νοεμβρίου και μας εισάγει στη σχέση αυτή, που άλλοτε είναι ομαλή και άλλοτε γεμάτη συγκρούσεις, με άλλους μαθητές να συνεχίζουν την παράδοση του δασκάλου τους και άλλους να ακολουθούν τελικά έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, ίσως κι από αντίδραση.

Η σχέση του κορυφαίου βιολιστή της εποχής του Φριτς Κράισλερ με τον δάσκαλό του Άντον Μπρούκνερ, τα 200 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζουμε φέτος, χαρακτηρίζεται από αμοιβαία συμπάθεια και θαυμασμό, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητές τους. Ο Κράισλερ πάτησε πάνω στο πρώτο μέρος του κοντσέρτου για βιολί σε ρε μείζονα του Νικολό Παγκανίνι και αλλάζοντας όλο το μέρος της ορχήστρας κατάφερε να παράξει μία βιεννέζικη δημιουργία μέσα από ένα αυθεντικό ιταλικό έργο επηρεασμένο από το μπελ κάντο. Σολίστ η εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κατερίνα Χατζηνικολάου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη μνημειώδη «Ενάτη Συμφωνία» του Μπρούκνερ, που ο δημιουργός της έγραφε για εννιά ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αφού έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τελειώσει το φινάλε της, αφήνοντας ημιτελές το σημαντικότερο ίσως έργο του.

Η Tine Thing Helseth με την Κ.Ο.Θ.

Η ΚΟΘ προσθέτει έναν ακόμη λαμπρό κρίκο στην αλυσίδα των καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συμπράξει, υποδεχόμενη, στις 15 Νοεμβρίου, τη σπουδαία Νορβηγή τρομπετίστα Tine Thing Henselth, η οποία έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με τον εκφραστικό και λυρικό της ήχο και το σπάνιο ταλέντο της. Η ίδια διαπρέπει ως σολίστ και ως επικεφαλής του δημοφιλούς γυναικείου συνόλου χάλκινων πνευστών «tenThing», αλλά και ως τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Στις συναυλίες της με την ΚΟΘ σε Θεσσαλονίκη και Βελιγράδι θα εμφανιστεί με την πρώτη της ιδιότητα ερμηνεύοντας δύο εντελώς διαφορετικά κοντσέρτα για τρομπέτα.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εμφανίζεται με την Tine Thing Helseth και τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη στις 17 Νοεμβρίου, στο εντυπωσιακό Νέο Μέγαρο Μουσικής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο των δράσεων διεθνοποίησης και εξωστρέφειας που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Thomas Bloch με την Glass Harmonica του

Η ΚΟΘ συμπράττει στις 23 Νοεμβρίου με έναν ακόμη κορυφαίο καλλιτέχνη στο είδος του παγκοσμίως, τον κατεξοχήν ειδικό των σπάνιων οργάνων Thomas Bloch. Ο Γάλλος βιρτουόζος έχει περισσότερες από 3.000 εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 150 ηχογραφήσεις του να έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές, ενώ έχει συνεργαστεί με τους Radiohead, Tom Waits, Gorillaz Daft Punk, John Cage κ.α. Ο Thomas Bloch δίνει την ευκαιρία στο φιλόμουσο κοινό της πόλης να απολαύσει ένα σπάνιο μουσικό όργανο με ήχο μοναδικό, τη γυάλινη αρμόνικα, έναν τύπο οργάνου που χρησιμοποιεί μια σειρά από γυάλινα μπολ ή κύπελλα διαβαθμισμένα σε μέγεθος, για την παραγωγή μουσικών τόνων μέσω της τριβής. Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο συναυλιών «Στον καιρό του Μότσαρτ» και το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνθέσεις των Ράικαρντ και φον Βέμπερ.

Τα έργα του προγράμματος που θα παρουσιαστεί στις 30 Νοεμβρίου αναφέρονται με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητα των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις και στον αστικό τρόπο ζωής, την αστική νοοτροπία και κουλτούρα.

Ιστορίες από την Ανατολή

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διηγείται στις 6 Δεκεμβρίου υπέροχες ιστορίες από την Ανατολή, μέσα από έργα Τούρκων συνθετών του περασμένου αιώνα. Συμπράττει η κορυφαία Τουρκάλα τσελίστρια Nil Kocamangil, ενώ διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας. Την επιπλέον πινελιά της συναυλίας προσφέρει η Ρωσίδα sand artist Katerina Barsukova, που δημιουργεί με την άμμο εικόνες, χαρακτήρες, αλλά και κόσμους ολόκληρους μπροστά στα μάτια μας και μας διηγείται μέσα από αυτούς την ιστορία της Σεχραζάντ.

Κυριακή πρωί, μουσική!

Οι δύο πρώτες Κυριακές του Νοέμβρη είναι αφιερωμένες σε παιδιά από 6 μηνών ως 3 ετών, που μαζί με τους γονείς τους θα ακούσουν μουσική δωματίου για παιδιά

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ένας από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες των ημερών μας. Το έργο του «Το ισοκράτημα ενός μεσήλικα» είναι ένα κοντσέρτο για πιάνο, κουαρτέτο σαξοφώνων και ορχήστρα εγχόρδων, το οποίο αποτελεί σύμφωνα με την περιγραφή του δημιουργού του «μία προσωπική αφήγηση και μία συναισθηματική καταγραφή σκέψεων που απορρέουν από το πέρασμα μεταξύ νεανικής και γεροντικής ηλικίας» και θα παρουσιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικη συναυλία ΚΟΘ για τη Χ.Α.Ν.Θ.

Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία – θεσμός της ΚΟΘ για τη Χ.Α.Ν.Θ. περιλαμβάνει φέτος με μία σειρά διάσημων μελωδιών από διάφορες γωνιές της Ευρώπης με κεντρικό θέμα όλων αυτών των συνθέσεων την Ελπίδα.

Η διάθεση των εισιτηρίων της Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας δεν έχει αρχίσει ακόμη. Σε ό,τι αφορά εισιτήρια και δελτία εισόδου των εκδηλώσεων της Κ.Ο.Θ. στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Το εκδοτήριο της ΚΟΘ (Εθν. Αμύνης 2) θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading