Πολλές και υποσχόμενες προοπτικές στις ελληνορουμανικές σχέσεις

Πολλές και υποσχόμενες προοπτικές στις ελληνορουμανικές σχέσεις

Υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνορουμανικών σχέσεων, για προώθηση της διασύνδεσης και βελτίωση των υποδομών προς ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Τονίζει η πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκορέστι, Λιλή Γραμματίκα, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Οι Έλληνες στον Κόσμο», στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ως παράδειγμα, η Ελληνίδα πρέσβης φέρνει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ελληνικά λιμάνια, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, ενόψει των εξελίξεων στην περιοχή. Η ενεργειακή ασφάλεια, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα και η άμυνα ολόκληρου του ευρωπαϊκού χώρου περνάει μέσα από τη χώρα μας και προβάλλεται μέσω αυτών των προοπτικών στην ευρύτερη περιοχή.

Η κ. Γραμματίκα επισημαίνει τη συμβολή της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή, αναφέροντας τις σημαντικές επενδύσεις στη Ρουμανία, όπως αυτές της ΔΕΗ και της HELLENiQ Energy. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, με πάνω από 3 δισεκατομμύρια επενδύσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη Ρουμανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία έχει βαθιές ρίζες, που εκτείνονται από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες ημέρες. Η ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή ενισχύθηκε ιδιαίτερα τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι Φαναριώτες πρίγκιπες ανέλαβαν την εξουσία στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Η ελληνική κοινότητα σήμερα αριθμεί περίπου 17.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων απογόνων παλαιών κοινοτήτων και πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου. «Οι πολιτικοί πρόσφυγες γύρισαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η μίξη να είναι 60-40. Οι απόγονοι αναγνωρίζουν και ταυτοποιούν τους εαυτούς τους ως Έλληνες.»

Η ελληνική κοινότητα διατηρεί ζωντανή την ελληνική γλώσσα, μουσική και παραδόσεις, υποστηριζόμενη από την Ελληνική Πρεσβεία. «Η ελληνική μουσική, η ελληνική γλώσσα, είναι πέρα από την ελληνική κοινότητα και αγαπιούνται από τους Ρουμάνους.» Αυτή η πολιτιστική διασύνδεση προάγει το ελληνικό πνεύμα στη Ρουμανία.

«Όλα αυτά αποτελούν μια γέφυρα και μια μαγιά για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών γραμμάτων,» σημειώνει η πρέσβης, αναφερόμενη στις πολιτιστικές δράσεις που οργανώνονται μέσω της πρεσβείας.

Loading

Play