ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Πρ. Ε.Α.Υ.Θ. στην politic: «Θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες σε όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν εξωτερική υπηρεσία»

«Έχω μάθει στη ζωή μου να μη σχολιάζω περιστατικά στα οποία δεν ήμουν εγώ ο ίδιος παρών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θόδωρος Τσαϊρίδης σχετικά με την υπόθεση πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Συνέντευξη: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θόδωρος Τσαϊρίδης μίλησε στην politic και αναφέρθηκε τόσο στο περιστατικό με τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά, όσο και στο πώς θα πρέπει να ενισχυθούν εξοπλιστικά οι αστυνομικοί που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Αρχικά για τον πυροβολισμό του 16χρονου είπε:

«Έχω μάθει στη ζωή μου να μη σχολιάζω περιστατικά στα οποία δεν ήμουν εγώ ο ίδιος παρών. Τα πραγματικά γεγονότα τα γνωρίζουν μόνο οι συνάδελφοι που ήταν στο πεδίο δράσης».

«Εμείς θέλουμε να μας θωρακίσει το κράτος και να μας προσφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό έτσι ώστε να αποτυπώνεται ξεκάθαρα το τι συμβαίνει στο κάθε περιστατικό και να μην τίθεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση για την αντίδραση των αστυνομικών την οποία εκμεταλλεύονται κάποιοι μικροπολιτικά για να κερδίσουν ψήφους» συνέχισε ο κ. Τσαϊρίδης.

«Έχει θεσμοθετηθεί η τοποθέτηση καμερών στους αστυνομικούς που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία»

Έπειτα ο κ. Τσαϊρίδης μίλησε και για τον εξοπλισμό που θα πρέπει να έχουν όσοι αστυνομικοί βρίσκονται σε εξωτερική υπηρεσία υπογραμμίζοντας ότι:

«Θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες σε όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν εξωτερική υπηρεσία. Αυτό έχει θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά από την τωρινή κυβέρνηση, ωστόσο δεν έχει αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για να τοποθετηθούν στους αστυνομικούς.

Σαν Ένωση έχουμε προτείνει να εξοπλιστεί η Αστυνομία με πλέγματα ακινητοποίησης οχημάτων όταν δε συμμορφώνεται κάποιος στις υποδείξεις των αστυνομικών. Αυτήν την πρόταση την είχαμε κάνει όχι με αφορμή αυτές τις καταδιώξεις, αλλά λόγω των διακινήσεων που γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη».

«Αυτά τα απαιτούμε διότι είναι απαραίτητα εξοπλιστικά υλικά έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον πολίτη, κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο».

«Θέλουμε να μας χορηγήσουν σπρέι πιπεριού»

Ακολούθως ο κ. Τσαϊρίδης ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαίο οι αστυνομικοί να φέρουν πάνω τους και σπρέι πιπεριού το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ακινητοποίηση των δραστών.

«Ζητάμε να αυξηθούν επίσης τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αστυνομικός. Μέχρι τώρα έχουμε τον διάλογο, τις λαβές ακινητοποίησης, την αστυνομική ράβδο, και μετά έχουμε τη χρήση οπλισμού. Εμείς θέλουμε να μας χορηγήσουν σπρέι πιπεριού και taser έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα κλιμάκωσης τα οποία θα συμβάλλουν στην ακινητοποίηση των δραστών, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τον ατομικό μας οπλισμό» τόνισε.

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει τις τελευταίες μέρες τόσο για την εκπαίδευση των αστυνομικών όσο και για τους εις βάρος τους χαρακτηρισμούς, με τον πρόεδρο της Ε.Α.Υ.Θ. να απαντά πάνω σε αυτό το θέμα:

«Δε μπορούμε να λαϊκίσουμε με την εκπαίδευση των αστυνομικών και τον οπλισμό τους, ούτε να χρησιμοποιούμε γι’ αυτούς χαρακτηρισμούς όπως κτήνη οι οποίοι μάλιστα ειπώθηκαν από άτομα του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο ρόλος των βουλευτών είναι να ενώσουν την κοινωνία και όχι να τη διχάσουν».

Οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη κάνουμε την ετήσια τακτική εκπαίδευση με τα 50 φυσίγγια που προβλέπει η διαταγή του αρχηγείου. Το 90% των αστυνομικών ζητά να μπουν κάμερες και το 80% θέλει συχνότερη εκπαίδευση από την ετήσια. Οι αστυνομικοί δηλαδή είναι θετικοί στο να κάνουν περισσότερες βολές για εκπαίδευση.

Όλοι αυτοί από την Πολιτεία που μας κατηγορούν και είναι ο ρόλος τους να θεσμοθετήσουν την πιο τακτική εκπαίδευση τι ακριβώς κάνουν ως προς αυτό; Ο ρόλος των βουλευτών δεν είναι να διαπιστώνουν το πρόβλημα και απλά να το σχολιάζουν αλλά να το λύνουν».

Για τη στάση την οποία θα πρέπει να κρατά το πολιτικό σύστημα της χώρας σχετικά με ένα τέτοιο περιστατικό, ο κ. Τσαϊρίδης υπογράμμισε με άλλα λόγια το πόσο σημαντικό είναι όλα τα κόμματα να αφήνουν τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει μόνη της, χωρίς να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά.

«Θεωρώ ότι το να πει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα ότι για ένα περιστατικό έχει τον λόγο η δικαιοσύνη η οποία θα αποφανθεί για το αν έφταιξε ο αστυνομικός, και να προτείνει το κάθε κόμμα τι πρέπει να γίνει για να εκπαιδευτούν οι αστυνομικοί περισσότερο, είναι τελείως διαφορετικό από το να ακούγονται οι χαρακτηρισμοί που έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες» είπε.

«Να υπάρξει μνημόνιο ενεργειών για τις καταδιώξεις»

Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος για τέτοιου είδους περιστατικά είναι και το αν υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός περιπολικών έτσι ώστε οι αστυνομικοί να διενεργούν καταδιώξεις χωρίς να επιβαίνουν σε δίκυκλα οχήματα.

Ο κ. Τσαϊρίδης δήλωσε:

«Όσον αφορά τις καταδιώξεις θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μνημόνιο ενεργειών. Θα πρέπει για παράδειγμα να υπάρξει μια απόφαση για το αν θα μπορούν τα δίκυκλα να κάνουν καταδιώξεις όταν το όχημα που χρησιμοποιεί ο δράστης είναι αυτοκίνητο, ή αν θα πρέπει απλά να παρακολουθούν με ασφάλεια το όχημα έτσι ώστε να το προσεγγίζει μετά κάποιο αυτοκίνητο.

Αυτήν τη στιγμή στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχει πληθώρα μηχανών και πολύ λιγότερα πληρώματα περιπολικών. Τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και οι πολιτικές ηγεσίες έχουν επενδύσει πολύ στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Το τελευταίο διάστημα όμως υπάρχει μεγάλη έξαρση στα περιστατικά μη συμμόρφωσης σε αστυνομικά σήματα ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και προσπάθειες εμβολισμού των μηχανών. Το να εμβολίζεται ένα δίκυκλο είναι πιο επικίνδυνο από το να εμβολίζεται ένα περιπολικό όχημα.

Για να αυξηθούν βέβαια τα περιπολικά θα πρέπει να υπάρξει αγορά οχημάτων κάτι το οποίο δεν έχει πράξει η Πολιτεία εδώ και περίπου δέκα χρόνια».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος – Υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση

Loading