Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο Politic: «Η δουλειά είναι στο ναδίρ, δεν έχουν λογική τα νέα μέτρα»

«Για εμάς ο εχθρός μας δεν είναι ο ανεμβολίαστος, για εμάς ο εχθρός μας είναι ο κορονοϊός», αναφέρει στο politic.gr o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος αναφέρει πως το μέτρο υποχρεωτικού rapid test για την είσοδο των μη εμβολιασμένων στα εμπορικά καταστήματα «έχει ήδη επηρεάσει τον κλάδο, ήδη η δουλειά είναι στο ναδίρ».

«Από την μέρα που καθιερώθηκε το μέτρο», αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης, «δυστυχώς ο τζίρος πήγε στα τάρταρα. Φυσικά δεν ήταν καλύτερος προγενέστερα. Δεν είναι δηλαδή ότι είχαμε κάτι εντυπωσιακό (όσον αφορά τον τζίρο) και το χάσαμε. Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, έπεσε ακόμα περισσότερο από αυτό το χάλι που είχε».

propoli

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα της πόλης αγγίζει το 50% και η γενικότερη άσχημη εικόνα στην κίνηση της αγοράς έχει επιδεινωθεί από το νέα μέτρα που αφορούν τον υποχρεωτικό έλεγχο πρόσβασης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες των εμπορικών καταστημάτων.

«Δεν έχει την απλή λογική αυτός που παίρνει τις αποφάσεις», αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης. «Κανείς δεν θα δώσει δέκα ευρώ για να κάνει rapid test να πάρει από μένα, παραδείγματος χάρη, ένα ρούχο. Μπορεί να το πάρει από το internet», σημειώνει, ενώ τονίζει ότι, σε αντίθεση με τα καταστήματα εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα ο πελάτης που μπαίνει δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τελικά θα καταναλώσει

Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Όσον αφορά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και αν αυτές μπόρεσαν να δώσουν μια «ανάσα» στον εμπορικό κόσμο ο κ. Φιλιππίδης αναφέρει πως «δεν κινήθηκε καν η αγορά». «Είναι η πρώτη φορά που οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου έχουν τόσο καταστροφικά αποτελέσματα στην ουσία. Δεν κάναμε τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια», αναφέρει.

«Ο πιο αδικημένος κλάδος είναι ο κλάδος του εμπορίου»

Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν αιτήματα από τον κλάδο για μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση (όπως αυτά που υπήρξαν το 2020 και στις αρχές του 2021), μετά την επιβολή και του τελευταίου μέτρου για τα εμπορικά καταστήματα, ο κ. Φιλιππίδης αναφέρει:

«Αιτήματα που υπάρχουν πάρα πολλά. Δυστυχώς δεν ικανοποιούνται τα συγκεκριμένα αιτήματα και για αυτό βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Μην ξεχνάτε, ότι ο πιο αδικημένος κλάδος είναι ο κλάδος του εμπορίου αυτήν την στιγμή. Εμείς δεν πήραμε όλοι επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα μεγάλο ποσοστό δεν πήρε τίποτα από την συγκεκριμένη διαδικασία. Εμείς δεν πήραμε τίποτα για την επανεκκίνηση των καταστημάτων μας μετά από επτά μήνες lockdown».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί «ότι ο εχθρός μας είναι ο κορονοϊός» και να πρέπει να βρούμε όλοι την «αιτία του κακού», η οποία σίγουρα δεν είναι τα εμπορικά καταστήματα «και το έχουν αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια, μην έχοντας κρούσματα, μην παρανομώντας ποτέ, όντας συνεπέστατοι όλοι οι καταστηματάρχες στο να υλοποιούν τις εντολές της κυβέρνησης».

Δείτε επίσης: Χ. Αντίνου: Με τα νέα μέτρα έπεσε ο τζίρος μας μέχρι 80% – Μας έβαλαν να είμαστε αστυφύλακες στα μαγαζιά μας» (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading