Πρόεδρος ΕΣΘ στην POLITIC: «Θεωρώ ότι τα καταστήματα της πόλης θα υιοθετήσουν το μειωμένο ωράριο λειτουργίας λόγω ενεργειακής κρίσης»

«Έπρεπε να πάρουμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Εξυπηρετούμε τη μείωση της κατανάλωσης και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε και τους εαυτούς μας» ανέφερε στην politic ο Παντελής Φιλιππίδης

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης έχει προτείνει από χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παντελής Φιλιππίδης μίλησε στην politic και υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το μέτρο κι άλλοι Σύλλογοι της χώρας, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «η λύση που θα πρέπει να είναι ριζοσπαστική. Δε γίνεται με “πασαλείμματα” να μειώσεις το κόστος της ενέργειας».

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Έπρεπε να πάρουμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Εξυπηρετούμε τη μείωση της κατανάλωσης και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε και τους εαυτούς μας. Η συγκεκριμένη πρόταση ισχύει για τα εμπορικά καταστήματα. Το ωράριο λειτουργίας είναι προτεινόμενο, δηλαδή προαιρετικό και όχι νόμος του κράτους. Ελπίζω ότι όλη η αγορά θα υιοθετήσει την πρότασή μας».

«Εγώ νομίζω ότι θα ακολουθήσει την πρότασή μας η αγορά, αφού το προτεινόμενο ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου το ακολουθεί το 95% των καταστημάτων επί χρόνια. Με δεδομένο ότι είναι πολύ πρόσφατη η απόφασή μας δεν υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες, αλλά θεωρώ ότι θα ακολουθήσει όλη η Ελλάδα και όχι μόνο η Θεσσαλονίκη. Τα μηνύματα που μας έρχονται από άλλους εμπορικούς συλλόγους είναι ότι θα ακολουθήσουν κι αυτοί» είπε στη συνέχεια.

Για το αν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης δήλωσε:

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτως ή άλλως οι αποφάσεις μας σχετικά με το ωράριο δεν εμπλέκουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αν αποφασίσει μπορεί να κάνει αυτό που θέλει. Εμείς ούτως ή άλλως ανοίξαμε τον δρόμο και από εδώ και πέρα θα δούμε τι θα γίνει».

«Έχουμε πολλά αιτήματα από την κυβέρνηση τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Έχουμε αποφασίσει όμως να κάνουμε κάτι το οποίο εξυπηρετεί την κοινωνία, το κράτος και την οικονομία. Καλό είναι λοιπόν οι κυβερνώντες να σκεφτούν το τι προσφέρουμε εμείς και οι υπόλοιποι».

Μερικά από τα αιτήματα είναι η ρευστότητα της αγοράς, τα κόκκινα δάνεια το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ που ζητάμε και άλλα πολλά. Ελπίζω κάποτε να σκεφτεί η κυβέρνηση ότι προσφέρουμε πολλά στην κοινωνία και όταν χρειάζεται είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε πλάτη».

«Ο τζίρος είναι μειωμένος από τον Ιανουάριο του 2022»

Για τον τζίρο που θα έχανε ένα μαγαζί αν λειτουργούσε χωρίς μειωμένο ωράριο ανέφερε:

«Καταρχάς ο τζίρος είναι μειωμένος από τον Ιανουάριο του 2022. Είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν είναι βιώσιμος. Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να μαζέψουμε τα έξοδα έτσι ώστε να επιβιώσουμε. Θεωρώ ότι με το να κλείνει ένα μαγαζί λίγο πιο νωρίς δε θα χάσει περισσότερο τζίρο. Ούτως ή άλλως, τη συγκεκριμένη περίοδο οι ώρες που προτείναμε να μη λειτουργούν τα καταστήματα είναι νεκρές. Ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα και τότε θα αλλάξουμε κι εμείς το ωράριο».

Έπειτα μιλώντας για το πόσο πεσμένος είναι ο τζίρος σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο είπε:

«Τα μεγέθη σε σχέση με πέρυσι δεν είναι συγκρίσιμα. Είμαστε πεσμένοι σε σχέση με την περασμένη σεζόν, αλλά η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη ούτε τότε. Απ’ το 2019 έχει μειωθεί ο τζίρος στο 50% στα εμπορικά καταστήματα».

«Δε γίνεται να περιμένουμε τις επιδοτήσεις για να σωθεί η κατάσταση»

Για το ποια άλλη λύση θα πρότεινε ο ίδιος για τα εμπορικά καταστήματα, σχολίασε ότι το μέτρο που θα παρθεί θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικό.

«Για να είμαστε ρεαλιστές, η λύση που πρέπει να δοθεί σε αυτήν την περίπτωση είναι ριζοσπαστική. Δε γίνεται με “πασαλείμματα” να μειώσεις το κόστος της ενέργειας. Δε γίνεται να περιμένουμε τις επιδοτήσεις για να σωθεί η κατάσταση. Δεν ξέρω που θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση να δώσει κι άλλες επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες. Δε μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε και πολλά από αυτό το μέτρο.

Η λύση για εμένα είναι να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% κάτι το οποίο ζητάει όλη η Ευρώπη και όλη η Ελλάδα. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς με το να μειώσουμε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Μια άλλη λύση είναι να δοθεί οικονομική βοήθεια στην αγορά έτσι ώστε να μπορέσει να στηριχθεί. Έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί να “αρμέγει την αγελάδα” που λέγεται εμπόριο και για τα επόμενα χρόνια, αλλιώς το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να “σφάξει την αγελάδα”».

Για το πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η οικονομική βοήθεια που θα δώσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις είπε:

«Δεν είναι θέμα ύψους αλλά θέμα μεγέθους των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση γνωρίζει τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Ούτως ή άλλως με την ΑΑΔΕ πλέον υπάρχει ενημέρωση για τα πάντα. Η μικρομεσαία επιχείρηση πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια από τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να βρουν κι άλλες διεξόδους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν και με τις τράπεζες και με ομολογιακά δάνεια, κάτι το οποίο δε μπορεί να κάνει μια επιχείρηση μικρότερου μεγέθους».

Τέλος, για το πόσα είναι τα έξοδα μιας μεγάλης επιχείρησης έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση σχολίασε

«Τα έξοδα πλέον έχουν ξεφύγει. Κάποτε ήταν προσδιορισμένα σε ένα ποσό και μιλούσαμε για έξοδα τα οποία δε μπορούσαν να ξεπερνάνε το 10% το 15% ή το 18%. Από τα μηνύματα που λαμβάνουμε, προκύπτει ότι τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα από τα ποσοστά βιωσιμότητας».

Το ωράριο λειτουργίας που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος και θα ισχύσει από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου είναι το εξής:

– Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

– Τρίτη: 10:00 έως 19:00

– Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

– Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

– Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

– Σάββατο: 10:00 έως 16:00.

Δείτε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Μειωμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη – Το συζητούν στην Αθήνα

Loading