Ενόψει του χειμώνα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους και κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος που ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου, κατά την οποία παρατηρείται έξαρση των ιογενών λοιμώξεων από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία.
Ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης, αναφέρει ότι οι πιο γνωστές και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού περιλαμβάνουν τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), την Covid-19 και άλλους ιούς που κυκλοφορούν κατά την διάρκεια των επιδημικών εξάρσεων. Οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές νόσους περιλαμβάνουν τους ανοσοκατασταλμένους, τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και εκείνους με σημαντικές συν-νοσηρότητες.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση του κορονοϊού αυτή την περίοδο, ο κ. Λουκίδης επισημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις των κρουσμάτων μετά τις 15-20 Δεκεμβρίου, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις στις νοσηλείες και τη χρήση των δομών υγείας. Υπογραμμίζει τη σημασία της καλής υγιεινής, της έγκαιρης αναγνώρισης των λοιμώξεων και του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων.
Καθώς οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη πρόληψης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι ενήλικες με παράγοντες κινδύνου πρέπει να είναι επαρκώς εμβολιασμένοι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) Ενηλίκων.
Ο κ. Λουκίδης προσθέτει ότι οι εμβολιασμένοι που τηρούν τους κανόνες υγιεινής τείνουν να εξελίσσουν λιγότερες σοβαρές λοιμώξεις. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης επικοινωνιακής στρατηγικής για την προώθηση των εμβολιασμών.
Όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη, ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές παραμέτρους που επηρεάζουν την ανασφάλεια του κοινού σχετικά με τους εμβολιασμούς, όπως οι θεωρίες συνωμοσίας και η έλλειψη αξιόπιστης πληροφόρησης.
Τέλος, ο κ. Λουκίδης αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι υψηλή, ειδικά για εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και τονίζει τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία.