Ενθαρρυντικά για τα ελληνικά συνεταιριστικά κρασιά – προϊόντα με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ Θεσσαλίας) – είναι τα πρώτα στοιχεία του εν εξελίξει ευρωπαϊκού προγράμματος Etheas Thessaly Wine Bouquet, το οποίο αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση οίνων στην Ελλάδα και την Πολωνία.
Το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο συντονιστής του, κ. Πολύδωρας Ξενιτάκης, υποβλήθηκε στο πλαίσιο του μέτρου που έχει προκηρύξει το ΥΠΑΑΤ για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου. Είναι μια προσπάθεια του υπουργείου να ενισχυθούν τα οινοποιεία των περιοχών της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία Ντάνιελ. Οι πόροι της ΕΕ κατευθύνονται προς τα μικρά οινοποιεία και συλλογικά σχήματα, επιδιώκοντας την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων, ιδιαίτερα αυτών με σήματα ποιότητας της ΕΕ.
Οι εκδηλώσεις, όπως αυτή που έγινε απόψε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος Etheas, από τους Συνεταιρισμούς Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας και Τυρνάβου Λάρισας, εκτός από τη γευσιγνωσία, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα για το πώς γίνεται η κατανάλωση του οίνου έτσι ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς και ευχαρίστησης και όχι πρόβλημα. Το πρόγραμμα καταδεικνύει το αυτονόητο: «Κατανάλωση με μέτρο, έτσι ώστε να ενισχύεται η ευχαρίστηση και όχι η επήρεια του οινοπνεύματος στο ανθρώπινο σώμα», σημείωσαν οι ομιλητές.
Η Πολωνία συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς είναι μια χώρα που έχει αναγάγει τον οίνο στο επίπεδο του τσιγάρου όσον αφορά την επικινδυνότητα. Υπάρχει μια καμπάνια που “τρέχει” εκεί, ώστε να δείξουμε ότι η κατανάλωση του οίνου με μέτρο όχι μόνο δεν κάνει κακό στην υγεία, αλλά ενισχύει και κάποιες σωματικές λειτουργίες.
Η Πολωνία είναι επίσης μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες ελληνικών κρασιών ΠΓΕ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΑΣ Τυρνάβου, βρίσκεται μέσα στις πέντε πρώτες χώρες εξαγωγής κρασιού του Τυρνάβου. Ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ανέφερε πως η περιοχή παράγει περίπου 12 εκατομμύρια κιλά με κύριες ποικιλίες σταφυλιού το μοσχάτο Τυρνάβου, τον ροδίτη και γαλλικές ποικιλίες (μερλό, σιραχ κ.λπ.).
Η γνωστή σεφ και συγγραφέας Κική Εμμανουηλίδου παρουσίασε μικρά μυστικά κατανάλωσης κρασιού, τονίζοντας τη σημασία του να πίνουμε αργά και να καταναλώνουμε νερό ενδιάμεσα, αλλά και να μην πίνουμε με άδειο στομάχι.