Την πρόταση επιτροπής σοφών, στην οποία προήδρευσε επί μία διετία, για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους παρουσίασε απόψε, σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η επικεφαλής του Δικτύου για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Άννα Διαμαντοπούλου.
Η πρόταση αυτή αφορά τις 27 χώρες και αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, ώστε να γίνει τμήμα των χρηματοδοτήσεων για όλες τις χώρες, είπε η κ. Διαμαντοπούλου και συνέχισε:
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτή την πολύ περίεργη εποχή, που ζούμε, ο κόσμος αγανακτεί και βγαίνει στους δρόμους, αλλάζει τον τρόπο που ψηφίζει. Κάτι δεν πάει καλά. Και ένα από αυτά που δεν πάει καλά είναι ότι η ζωή των ανθρώπων έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη, το κοινωνικό κράτος που ήταν πολύ ισχυρό στην Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως έκανε το παρελθόν. Υπάρχει λοιπόν, μία πολύ μεγάλη ανάγκη να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη, για να γίνει αντιληπτή από τον κόσμο, οι κυβερνήσεις για να γίνουν πιστευτές από τον κόσμο, πρέπει να κάνουν μεγάλες αλλαγές που αφορούν την καθημερινότητα.
Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε διάφορους τομείς στους οποίους αναδύονται προβλήματα, σε τέσσερις πυλώνες: περιβάλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή μετάβαση, μεταναστευτικό και δημογραφικό. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει 30% παιδική φτώχεια και ένας στους έξι νέους δεν είναι ούτε στο σχολείο, ούτε στη δουλειά. Πρόσθεσε ότι ζητήματα όπως η μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων και οι νέες μορφές απασχόλησης είναι ζητήματα που πρέπει να απαντήσουν και τα κόμματα και ο καθένας από μας που ασχολείται, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στο κόστος της πρότασης για βελτίωση του κοινωνικού κράτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην Ευρώπη χρειάζονται 140 δισεκατομμύρια για το κοινωνικό κράτος και η φοροδιαφυγή από το ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 132 δισεκατομμύρια, είπε η κ. Διαμαντοπούλου και συνέχισε: Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι ότι έχουμε όλο και μικρότερη φορολόγηση του κεφαλαίου στην Ευρώπη, έχουμε αύξηση της φορολόγησης στην εργασία και μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου. Και το τρίτο σημαντικό είναι ότι προτείνουμε να μην καταγράφονται στο χρέος τα δάνεια που αφορούν τις κοινωνικές υποδομές.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρυσά Αράπογλου, η δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμετζοπούλου, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ράνια Θρασκιά, και εκπρόσωποι φορέων.
Δηλώσεις Στ. Αγγελούδη, Μ. Δερμεντζοπούλου, Ρ. Θρασκια
Είναι μία πολύ σημαντική εκδήλωση που σχετίζεται με αυτό που λέμε κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε και ένα άλλο θέμα, το τι γίνεται με την Ευρώπη, μία Ευρώπη που δοκιμάζεται συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα στους κοινωνικούς θεσμούς.
Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον του κράτους πρόνοιας, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μελίνα Δερμετζοπούλου και συνέχισε: Η Περιφέρεια έχει μία μεγάλη συμβολή σε αυτό που λέμε κοινωνική πολιτική, μία πολιτική που έχει βαθύ το πρόσημο της ανάπτυξης.
Πρέπει να δούμε όλες εκείνες τις πολιτικές που μπορούν τελικά να διασφαλίσουν αυτό το οποίο θα πρέπει να είναι στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων για τους πολίτες, είπε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ράνια Θρασκιά, προσθέτοντας: Θέλουμε πολιτικές που να στηρίζουν την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, την υποστήριξη της οικογένειας και το κοινωνικό κράτος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία των πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ