Πρώτη σφραγίδα ΕΠΙΠ για το πιάτο «Μελιτζάνες Λαγκαδά αλά ελληνικά»

Πρώτη σφραγίδα ΕΠΙΠ για το πιάτο «Μελιτζάνες Λαγκαδά αλά ελληνικά»

Στην τελική ευθεία για την απόκτηση της σφραγίδας Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), της πρώτης που διεκδικεί η Ελλάδα, βρίσκεται το πιάτο «Μελιτζάνες Λαγκαδά αλά ελληνικά με ντομάτα και τυρί φέτα», το οποίο προήλθε μέσω του προγράμματος «Macedonian Gourmet», όπως επισημάνθηκε στη σημερινή εκδήλωση γευσιγνωσίας και παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου, η οποία σηματοδότησε τη λήξη του.

«Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται από χθες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με φορέα υλοποίησης την Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης και πραγματικά ευελπιστώ ότι αυτό το ελληνικό πιάτο που γίνεται με πρώτη ύλη από το Λαγκαδά, θα είναι το πρώτο που θα λάβει την σφραγίδα ΕΠΙΠ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για άλλα πολλά», τόνισε ο διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών.

Η ομάδα του προγράμματος κατέγραψε 125 παραδοσιακές συνταγές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση διαμορφώθηκαν στις 80 και τελικά συρρικνώθηκαν στις 30 «για να καταλήξουμε τελικά σε εννέα», σημείωσε. Ανάμεσα στις παραδοσιακές συνταγές του έργου, συγκαταλέγονται: κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι, σουτζουκάκι Λαγκαδά, μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες και ρεβανί.

Ο κ. Σαμούρης ανέφερε επίσης την καινοτομία της εδώδιμης μεμβράνης, κατασκευασμένη από τυρόγαλα και κυτταρίνη, που συμβάλλει στη συντήρηση του έτοιμου γεύματος στην ψύξη. Η μεμβράνη αυτή στοχεύει να προσδώσει βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα έτοιμα γεύματα που μπαίνουν στην ψύξη.

Αναφερόμενος στη μελέτη για την εφοδιαστική αλυσίδα των τοπικών παραδοσιακών έτοιμων γευμάτων, ο κ. Σαμούρης σημείωσε ότι «διαπιστώθηκε ότι είναι μάλλον εύκολη η διακίνησή τους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων σε επίπεδο Logistics» και ότι τα μοντέλα που αναπτύχθηκαν εξασφαλίζουν τον βέλτιστο τρόπο μεταφοράς των ετοίμων γευμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, Γιώργος Κεφαλάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ελληνικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα μπορούν σε βάθος 10ετίας να αποτελούν τη μεγάλη εξαγωγική δύναμη της Ελλάδας, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση του συστήματος τυποποίησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Η ΑΦΟΙ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ ΑΕ μέσω του «Macedonian Gourmet» στοχεύει στην παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με καινοτόμα συσκευασία.

Το πρόγραμμα «Makedonian Gourme» χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας με ποσό άνω των 400.000 ευρώ, σκοπός του είναι η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων που είναι ενταγμένα στην μακεδονίτικη κουζίνα.

Η σημερινή εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με την εταιρεία Αφοι Κομπατσιάρη ΑΕ.

Loading

Play