Πρωτοφανείς Κοινοτικοί Πόροι Υποστηρίζουν Εκπαίδευση, Δεξιότητες και Κινητικότητα στην ΕΕ

Πρωτοφανείς Κοινοτικοί Πόροι Υποστηρίζουν Εκπαίδευση, Δεξιότητες και Κινητικότητα στην ΕΕ

Ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει υπάρξει τόσος μεγάλος αριθμός κοινοτικών πόρων για την υποστήριξη του τριγώνου εκπαίδευση, δεξιότητες και κινητικότητα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 88η ΔΕΘ.

Οι κοινοτικοί πόροι ανέρχονται σε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, που προορίζονται για την καινοτομία και την έρευνα, ενώ 27 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μόνο για το πρόγραμμα Erasmus και περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι οι ποσότητες αυτές δημιουργούν και προκλήσεις, καθώς πρέπει να δαπανηθούν μέχρι το 2027.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι έχουν ιδρυθεί 60 συμμαχίες από 500 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, οι οποίες συγκλίνουν τα προγράμματα σπουδών τους και προάγουν την κινητικότητα στην εκπαίδευση. Σε λίγα χρόνια, αυτές οι συμμαχίες θα είναι σε θέση να εκδίδουν κοινούς ευρωπαϊκούς τίτλους σπουδών.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε την ανάγκη για αναμόρφωση του συστήματος παροχής δεξιοτήτων, το οποίο για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε κυρίως τους προνομιούχους. Η επανάσταση των δεξιοτήτων θα πρέπει να επικεντρωθεί σε εκείνους που βρίσκονται εκτός του συστήματος, όπως οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική του ανθρώπινου δυναμικού στην Ευρώπη, που επιθυμεί να προχωρήσει την επιστήμη. Οι επιστημονικές κοινότητες είναι εξαιρετικές και οι νέοι Ευρωπαίοι φέρνουν νέα πρωτοβουλία, επηρεάζοντας τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα.

Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτόμου σκέψης στα εκπαιδευτικά συστήματα, επισημαίνοντας πως οι νέοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από τα παραδοσιακά προγράμματα σπουδών. Η καινοτομία απαιτεί κριτική σκέψη και ανατροπή των δεδομένων.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί τα επόμενα δύο χρόνια για την ψηφιοποίηση του ΟΠΕΚΑ, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην πληροφορία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε επίσης την κατανομή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενιαία ψηφιακή πύλη αναπηρίας και 6,8 εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ.

Ο Στράτος Σιμόπουλος τόνισε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας έρευνας και καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στον τομέα αυτόν.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει το χαμένο έδαφος και να γίνει πρωτοπόρος στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε την πρόοδο στη διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προγραμματίζει χρηματοδοτήσεις για την καινοτομία που θα φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Τσακίρη, η τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει σημαντικά ερευνητικά έργα στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εξαγωγή καινοτομίας εκτός Ε.Ε.

©

Loading

Play