Πρωτοβουλία της UNICEF για την καταπολέμηση της σχολικής βίας στη Κεντρική Μακεδονία

Πρωτοβουλία της UNICEF για την καταπολέμηση της σχολικής βίας στη Κεντρική Μακεδονία

Κουλτούρα πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας καλλιεργείται σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τη UNICEF, με την υποστήριξη των Κέντρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Βιωματικά Εργαστήρια Υποστήριξης Σχολείων σε Θέματα Βίας», η υλοποίηση του οποίου επισφραγίστηκε με το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ Γασάν Χαλίλ (Ghassan Khalil).

Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει σε 27 Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 1.300 μαθητών, και στόχος είναι την επόμενη χρονιά να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα δέκα βιωματικά εργαστήρια είναι συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών, που περιλαμβάνουν δραστηριότητες για την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση διαφόρων πτυχών της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Σχεδιασμένες να αναπτύσσονται προοδευτικά, οι συναντήσεις στοχεύουν στην καλλιέργεια μιας ολοκληρωμένης κατανόησης του φαινομένου του εκφοβισμού και στην προώθηση θετικών συμπεριφορών μεταξύ των μαθητών. Προωθούν, δε, μια ολιστική προσέγγιση στο σχολείο, που λαμβάνει υπόψη τις φωνές των μαθητών, των γονέων ή κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών.

Πριν από την έναρξη των βιωματικών εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση των Συμβούλων Παιδαγωγικής Ευθύνης και Σχολικής Ζωής, καθώς και των διευθυντών και εκπαιδευτικών από τα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα σχολεία.

Διευκρίνισε, δε, πως τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος θα αποτιμηθούν τον Μάιο σε μία απολογιστική συνάντηση των συνεργαζόμενων φορέων με τους μαθητές. «Μέσα από ένα ερωτηματολόγιο θα συγκεντρώσουμε στοιχεία για να αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των δράσεων, ώστε βλέποντας τι πήγε καλά και τι όχι, του χρόνου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ευελπιστούμε να εξελιχθεί σε μία νέα κουλτούρα μέσα στα σχολεία, αυτός είναι ο στόχος για όλη την Κεντρική Μακεδονία και μακάρι να πάει και σε όλα τα επίπεδα και να υιοθετηθεί και από όλες τις περιφέρειες» εξήγησε.

«Κάθε παιδί όταν επηρεάζεται από τον σχολικό εκφοβισμό θα έχει επιβλαβή συναισθήματα για την υπόλοιπη ζωή του»

Από την πλευρά του, ο Δρ Γασάν Χαλίλ στήριξε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία». «Θα είμαστε μαζί ως εταίροι διασφαλίζοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει απτά αποτελέσματα για τα παιδιά στα σχολεία. Προσκαλούμε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, διότι πολλά παιδιά επηρεάζονται σοβαρά από τον σχολικό εκφοβισμό».

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Κόπτσης και ο κ. Χαλίλ, μαζί με στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ραιδεστού και συνομίλησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς για την έως τώρα εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στα βιωματικά εργαστήρια.

Loading

Play