Προβλήματα Λειψυδρίας και Περιβαλλοντικών Ζητημάτων στην Κεντρική Μακεδονία: Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Προβλήματα Λειψυδρίας και Περιβαλλοντικών Ζητημάτων στην Κεντρική Μακεδονία: Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το ζήτημα της λειψυδρίας και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά και υγειονομικά θέματα, όπως η ποιότητα των υδάτων στην Τάφρο 66, η λειτουργία της λουτρόπολης στην Πέλλα και οι ασθένειες του ζωικού κεφαλαίου, τέθηκαν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπέβαλαν ερωτήσεις στη διοίκηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στάθης Αβραμίδης, απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Μυλόπουλου για το πρόβλημα της λειψυδρίας, τόνισε ότι Δεκαεπτά έργα, συνολικού προϋπολογισμού σαράντα εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μείωση του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών.

Ο κ. Αβραμίδης, αναφερόμενος στην πορεία των έργων, υπογράμμισε ότι τα αρμόδια υπουργεία είναι υπεύθυνα για το σχεδιασμό αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και τη ρύπανση των υδάτων. Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταθέσει 19 ολοκληρωμένους φακέλους σε συνεργασία με τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) και ότι οι δράσεις για 17 έργα χρηματοδοτήθηκαν με ποσό 40 εκατ. ευρώ από το μέτρο 4.3.1. του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου. Όλα τα έργα είναι σε στάδιο υλοποίησης ή συμβασιοποίησης και εκτελούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η Περιφέρεια έχει διαθέσει έως 180.000 ευρώ για την επίβλεψη των δράσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι από τα επτά έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, ολοκληρώθηκαν τα έξι, ενώ το έβδομο δεν συμβασιοποιήθηκε λόγω ευθυνών του υπουργείου. Ανέφερε ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης της προόδου εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος, τόνισε ότι, αν και η ΠΚΜ δεν έχει αποκλειστικές αρμοδιότητες για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας, ζήτησε από την ΠΚΜ να αναλάβει μεγαλύτερη πρωτοβουλία και να μπει μπροστά στο θέμα αυτό. Ρώτησε αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης της λειψυδρίας για τα επόμενα χρόνια, προτείνοντας την εμπλοκή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως Επιτρόπου στην ΕΕ.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Βίκυ Χατζηβασιλείου, αναφερόμενη στα Λουτρά Πέλλας, διευκρίνισε ότι η λουτρόπολη είχε κλείσει προσωρινά για εργασίες συντήρησης και ότι πλέον λειτουργεί κανονικά. Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, επεσήμανε ότι το κλείσιμο ήταν αποτέλεσμα ελέγχων των υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Επίσης, ανέφερε το σχέδιο διασύνδεσης του χιονοδρομικού κέντρου του Αγίου Αθανασίου με τα Λουτρά Πόζαρ, ύψους 7 εκ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ο Γιώργος Κεφαλάς, αντιπεριφερειάρχης, σε ερώτηση για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ανέφερε ότι έχουν γίνει ενημερώσεις στις σχετικές υπηρεσίες και υπήρξε διαδικασία καραντίνας σε συγκεκριμένες περιοχές, με τα ζώα να έχουν ελεγχθεί και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί.

Όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων στην Τάφρο 66, ο Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε ότι γίνονται έλεγχοι και δειγματοληψίες κατά την εποχική λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει εργοστάσιο στην Πέλλα χωρίς βιολογικό καθαρισμό.

Για την περιφερειακή τάφρο Κατερίνης, η Σοφία Μαυρίδου, αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ανακοίνωσε ότι έχουν εκτελεστεί εργασίες καθαρισμού με στόχο την αποκατάσταση της παροχετευτικότητας και την απομάκρυνση φερτών υλικών.

©

Loading

Play