Την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς, το βάρος, το οξυγόνο και άλλες παραμέτρους της λειτουργίας του οργανισμού ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια παρακολουθούν οι γιατροί τους, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, προκειμένου να αντιλαμβάνονται εγκαίρως οποιαδήποτε απότομη μεταβολή στην κατάστασή τους, να προλαμβάνεται η είσοδός τους στο νοσοκομείο για νοσηλεία και να αποφεύγονται θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες και πνευμονικά οιδήματα.
Συγκεκριμένα οι ασθενείς χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές, οι οποίες στέλνουν τα δεδομένα σε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στα κινητά τηλέφωνα των γιατρών. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες νοσηλείας και επίσκεψης των ασθενών στα επείγοντα και αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσής τους.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της κλινικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού έργου με το ακρωνύμιο, «INCAREHEART», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 και είναι ένα ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας που στοχεύει στη βελτίωση της φροντίδας και της διαχείρισης ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών.
Επικεφαλής εταίρος του έργου «INCAREHEART», από ελληνικής πλευράς είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συνεργάζεται με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που λειτουργεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες «CareCardia» και «CORRAL», που άρχισαν να εφαρμόζονται στο ΑΧΕΠΑ παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση «Open Pilot Day» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ