Τουλάχιστον δέκα καινοτόμες ιδέες, που θα παρέχουν ψηφιακές έξυπνες λύσεις σε πέντε τομείς, με στόχο την αντιμετώπιση των πιεστικών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων στις αγροτικές κοινότητες, θα χρηματοδοτήσει με έως 120.000 ευρώ (για κάθε μία), το τετραετούς διάρκειας ευρωπαϊκό έργο FUTURAL.
Το έργο, που ολοκληρώνεται εντός του 2027, είναι συνολικού προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συμμετοχή 21 εταίρων από δέκα χώρες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από την Παρασκευή 28 Ιουνίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opencallhub.eu και οι τομείς επάνω στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δημιουργοί των ψηφιακών έξυπνων λύσεων είναι αυτοί της κυκλικής βιοοικονομίας, της βιοποικιλότητας και της διαχείρισης οικοσυστήματος, της ανθεκτικότητα στις κρίσεις, της συμμετοχής των πολιτών και ποιότητας ζωής, της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεών της.
Τα παραπάνω επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το Foodscale Hub, υπογραμμίζοντας ότι το FUTURAL θα δέχεται αιτήσεις από μικρά εταιρικά σχήματα που αποτελούνται από δύο έως τέσσερα μέλη, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν τεχνικό φορέα, τουλάχιστον μία αγροτική κοινότητα και οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να εμπίπτουν σε έναν από τους πέντε προαναφερόμενους τομείς. Το συνολικό ύψος της δράσης του ευρωπαϊκού έργου είναι 1,2 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2025, ενώ η υλοποίηση των υπο-έργων θα χωριστεί σε τρεις φάσεις, που αφορούν τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επικύρωση, με συνολική διάρκεια 12 μηνών, από τον Ιούνιο του επόμενου έτους έως τον Μάιο του 2026.
Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του FUTURAL (https://futural-project.eu/futural-open-call/) για να βρουν όλες τις λεπτομέρειες για την Ανοιχτή Πρόσκληση και την ενότητα Συχνές ερωτήσεις που είναι διαθέσιμες στο Open Call Hub (https://opencallhub.eu).
Η αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν θα γίνει από ανεξάρτητους αξιολογητές, που θα εκτιμήσουν την ποιότητα κάθε πρότασης, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας και πόσο εφικτής είναι, της ετοιμότητας τεχνολογίας και της ανάπτυξης καινοτομίας, του αντίκτυπου και της αξιοποίησης αποτελεσμάτων, καθώς και της οργανωτικής ικανότητας και επάρκειας της ομάδας.
Ελ. Αλ.
*Τις φωτογραφίες διέθεσε για χρήση το Foodscale Hub