Πέντε συν μία κοινές πρωτοβουλίες με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διαδικασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εκδήλωση με τίτλο «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 12 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί παρουσίασαν τις εξής πρωτοβουλίες:
– Το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικών Φόρων και Δημοτικών Τελών».
– Την «Πλατφόρμα ηλεκτρονικών κατασχέσεων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών ΟΤΑ από πιστωτικά ιδρύματα».
– Την «Πλατφόρμα δήλωσης επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων».
– Την «Ηλεκτρονική Δέσμευση και ‘Άρση Φορολογικής Ενημερότητας».
– Την «Επέκταση και Αναβάθμιση του κόμβου διαλειτουργικότητας govHUB».
Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, καθώς επίσης και στην απλούστευση της καθημερινότητας των πολιτών και επιχειρήσεων. Η υλοποίησή τους θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς, όπως η μείωση του διοικητικού βάρους, η ταχύτερη διεκπεραίωση διαδικασιών, η ενίσχυση της διαφάνειας και η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας, καθώς και στην υποστήριξη των ΟΤΑ από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΠ). Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός υψηλού επιπέδου Κυβερνοασφάλειας σε όλους τους ΟΤΑ. Με την ολοκλήρωσή του, θα επιτευχθεί η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η αποτροπή απειλών για τα συστήματα δικτύου και πληροφοριών που χρησιμοποιούνται στην παροχή βασικών υπηρεσιών, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «η αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πρώτο σύνδεσμο επαφής του κάθε πολίτη με το κεντρικό κράτος. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, οφείλουμε να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια στους δήμους και τις περιφέρειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, αξιοποιώντας όλα τα τεχνολογικά εργαλεία. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που παρουσιάσαμε σήμερα στη ΔΕΘ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι «οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι φορείς πολιτικής που οι πολίτες νιώθουν πιο κοντά τους. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους Δήμους να γίνουν πιο αποδοτικοί, με ταχύτερες υπηρεσίες και καλύτερη διαχείριση των πόρων τους. Αυτό τον στόχο έχουν και οι πέντε συν μία πρωτοβουλίες που παρουσιάσαμε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζοντας τη σημασία μίας ισχυρής περιφέρειας. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό εργαλείο και λύση στους δήμους, ώστε να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό τους. Η ορθή αξιοποίηση της τεχνολογίας βελτιώνει το επίπεδο ζωής των πολιτών».