Ψηφιοποίηση 50 εκατ. τόνων καρτελών ενσήμων: Μια νέα εποχή στην ασφαλιστική ιστορία των πολιτών

Πενήντα εκατομμύρια τόνοι χαρτιού, οι γνωστές παλιές καρτέλες ενσήμων, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν το επόμενο διάστημα από τον e-ΕΦΚΑ. Αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει μία πλήρως ψηφιοποιημένη ασφαλιστική ιστορία για κάθε ασφαλισμένο, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

«Στόχος είναι να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τον ρυθμό απονομής συντάξεων», επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση με τίτλο «ο e-ΕΦΚΑ στο παρόν και στο μέλλον», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Προσέθεσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται επικεντρώνεται στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις, όπου υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

«Πενήντα εκατομμύρια τόνοι χαρτιού μένουν να ψηφιοποιηθούν […] και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και όλα να γίνονται πολύ πιο γρήγορα», ανέφερε η υπουργός. Η κ. Κεραμέως παρείχε επίσης στοιχεία σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι «η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια». Κατά μέσο όρο, οι συντάξεις έπαιρναν πάνω από 18 μήνες για να εκδοθούν, ενώ σήμερα ο μέσος χρόνος απονομής για τις κύριες συντάξεις είναι 60 ημέρες.

Αναφερόμενη στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, η υπουργός στάθηκε στην επέκταση της λίστας με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, διευκολύνοντας τους πολίτες από την ανάγκη επαναξιολόγησης σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Έχουμε ένα παράδειγμα ενός οργανισμού, ο οποίος έχει ήδη απτά αποτελέσματα, αλλά οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ υψηλές για τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνδέονται με την ένταξη των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων στον ενιαίο οργανισμό του e-ΕΦΚΑ. «Η συγχώνευση ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και φτάσαμε σε αυτόν τον ενιαίο οργανισμό που καλύπτει ολόκληρη την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτή την τετραετία έγιναν πραγματικά θαύματα».

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού, όπως η δημιουργία του συντονιστικού κέντρου και η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις συντάξεις. Ο ίδιος τόνισε ότι η επικοινωνία με τους ασφαλισμένους έχει βελτιωθεί, ώστε να εξασφαλίζεται η γρήγορη εξυπηρέτησή τους. Σημείωσε, επίσης, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό από 150.000 σε 19.000.

Ο κ. Βαρβέρης παρουσίασε τις επόμενες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και της περαιτέρω αναβάθμισης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και την εισαγωγή ενός ψηφιακού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης του e-ΕΦΚΑ, ονόματι Θάλεια.

©

Loading