Θωρακίζονται έναντι της φωτιάς δύο εμβληματικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το φρουριακό συγκρότημα του Επταπυργίου και η Κρύπτη του Ναού Αγίου Δημητρίου, που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η μελέτη πυροπροστασίας για το Επταπύργιο αφορά δώδεκα κτήρια και τους υπαίθριους χώρους του αρχαιολογικού χώρου και περιλαμβάνει τρεις επιμέρους μελέτες, ανάλογα με τη χρήση των χώρων. Αντίστοιχα, η μελέτη πυροπροστασίας της Κρύπτης του Ναού Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνει φωτισμό ασφαλείας, φορητούς πυροσβεστήρες, υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης και σύστημα χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς, σε συμμόρφωση με τις εγκεκριμένες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προτάσεις μέτρων.
Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε τη σημασία της θωράκισης και της ανάδειξης των μνημείων της UNESCO, δηλώνοντας: «Η λήψη μέτρων προστασίας έναντι της πυρκαγιάς είναι θεσμική υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού και αυτονόητη συνθήκη. Μετά το έργο πυροπροστασίας στην Παναγία Αχειροποίητο, προχωρούμε στην πυροπροστασία του Επταπυργίου και της Κρύπτης του Ναού Αγίου Δημητρίου. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε τα εμβληματικά μνημεία της πόλης και να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλούς περιήγησης για τους επισκέπτες».
Οι παρεμβάσεις στην πρώτη μελέτη αφορούν το κτήριο των εκθέσεων και την Εκκλησία, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει τα κτήρια των αρχείων, των ευρημάτων και άλλων υπηρεσιών. Η τρίτη μελέτη αφορά τους υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων. Όλες οι μελέτες έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή πυροπροστασία στα μνημεία.
Το Επταπύργιο, που λειτούργησε ως φυλακή κατά την οθωμανική περίοδο, αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό ιστορικό τόπο. Από το 2019, φιλοξενεί το «Φεστιβάλ Επταπυργίου», προσφέροντας πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ασφαλείς χώρους.
Η Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αναληνίστηκε το 1985 και στη συνέχεια μετατράπηκε σε χώρο έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων, διασφαλίζοντας την προστασία και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της.