«Ο Ευ. Βενιζέλος είναι ιδιαίτερο κεφάλαιο για εμένα»
«Δεν ήταν η μία νίκη του συνδυασμού “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη” ή εμού προσωπικά. Ήταν μία νίκη των πολιτών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήθελαν να έχουν μία επιλογή πάνω από κόμματα, μία επιλογή που να εκφράζει τους πολίτες. Και σε μένα έλαχε η αγαθή τύχη να εκπροσωπήσω αυτή την αντίληψη των πολιτών της πόλης», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ερωτηθείς αν η διαφορετική κομματική προέλευση που έχει από την κυβέρνηση θα επηρεάσει τη σχέση με την κεντρική εξουσία.
Ενώ πρόσθεσε, αναφορικά με την προέλευσή του: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν την προέλευσή τους στην πολιτική, όλοι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται με τις πολιτικές τους επιλογές. Και αυτό είναι και το ζητούμενο: Να έχουμε πολιτικοποιημένους ανθρώπους, σκεπτόμενους ανθρώπους. Η αυτοδιοίκηση όμως πρέπει να βρει ξανά το νήμα με τους πολίτες και με την κεντρική εξουσία σε ένα διαφορετικό επίπεδο, σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον».
Για τη συνεργασία που απαιτείται με την κεντρική εξουσία, σημείωσε:
«Είναι απόλυτο ότι χρειάζομαι τη συνεργασία, την υποστήριξη και θα έλεγα τη σθεναρή συμπόρευση από την κεντρική διοίκηση για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει ανάγκη ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη. Και η κεντρική διοίκηση, η οποία ενδιαφέρεται για τους πολίτες της, έχει ανάγκη από αποτελεσματικούς και ισχυρούς δημάρχους, οι οποίοι θα κάνουν τη δουλειά του Δημάρχου για το καλό της πόλης και επ’ ωφελεία των πολιτών. Αλλά νομίζω ότι αυτά είναι δύο πράγματα που δεν είναι παράλληλες ευθείες που συναντώνται, συναντώνται προς όφελος των πολιτών. Αυτό που μπορώ να πω και προς ώρας με αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο είναι η δέσμευση ότι τα προβλήματα της πόλης μέσα από τη συνεργασία μας θα βρουν ευήκοα ώτα και τόσο στο επίπεδο του πρωθυπουργού όσο και των αρμόδιων υπουργών. Μένει αυτό να το δούμε στην πράξη. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να ήταν η αφορμή το να με φιλοξενήσετε εδώ, αλλά είμαι σε συνεχείς επικοινωνίες και συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Βλέπω μια διάθεση υποστήριξης. Δεν είναι μόνο τα ανοιχτά μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή τους συμπολίτες μου. Είναι πολλά θέματα με την καθημερινότητα, δηλαδή έχω ζητήσει, έχω καταθέσει αιτήματα ότι το θέμα της καθαριότητας, για να το λύσουμε στους αμέσως επόμενους μήνες, χρειάζομαι υποστήριξη κεντρική».
«Ο Ευ. Βενιζέλος είναι ιδιαίτερο κεφάλαιο για εμένα»
Ως προς τον ρόλο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων προσώπων στην εκλογή του, ανέφερε:
«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος επιλέγοντάς με ως συνεργάτη, μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω για την πόλη στον τομέα του πολιτισμού, του Αθλητισμού. Στον τομέα της ανάπτυξης. Ως Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης. Να συγκεντρώσω ιδιαίτερα χρήσιμες και δυναμικές δεξιότητες, τις οποίες θέλω να θέσω υπόψιν στις προσπάθειες που κάνω τώρα για τον Δήμο.
Είναι γεγονός ότι για μένα είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο – όχι μόνο για μένα, αλλά για τη ζωή της χώρας. Οι συμβουλές του ήταν πάντοτε χρήσιμες, αλλά η πορεία αυτή ήταν μια ανεξάρτητη πορεία, πολιτικά, μια πορεία η οποία είχε να κάνει με μένα και με την “ομάδα για τη Θεσσαλονίκη”.
Ένα συνδυασμό που συγκροτήθηκε από πολίτες της πόλης, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από όλα τα πολιτικά κόμματα και με μια στρατηγική την οποία υπηρέτησα για τους ανθρώπους αυτούς, τους οποίους ευγνωμονώ και εκτιμώ γιατί στήριξαν αυτή την ανεξάρτητη προσπάθεια».
Αναφορικά με το ιδεολογικό πρόσημα της δημοτικής του παράταξης, επισήμανε:
«Νομίζω ότι τα προβλήματα της πόλης είναι σαφές ότι θα έχουν και πολιτικό πρόσημο. Αλίμονο αν έλεγα το αντίθετο. Άρα λοιπόν, μπορώ να πω ότι η ευαισθησία, η προοδευτική αντίληψη, η προοδευτική διαχείριση ιδιαίτερα των θεμάτων της κοινωνικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών θεμάτων και της ανθεκτικότητας, θα είναι αυτά που θα προσδιορίζονται μέσα από μια ανοιχτή προοδευτική ματιά. Αλλά για να δώσω και ένα στίγμα, είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος θεωρώ ότι ανήκει στον προοδευτικό χώρο, ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στη μετριοπάθεια, στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, στο προοδευτικό κέντρο που θα πρέπει να συνενώνει δημιουργικές προτάσεις αλλά και ομάδες προς όφελος της πόλης. Σε αυτή τη φάση με ενδιαφέρει η πόλη μου και όχι η μεταπολιτική».
«Υπάρχει ανομία στην Θεσσαλονίκη»
Αναφορικά με τις πρώτες προτεραιότητες για την Θεσσαλονίκη με την ανάληψη της Δημαρχίας, ανέφερε:
«Είχαμε επί 10 μήνες, άπειρες περιοδείες, πάνω από 8.000 προσωπικές επαφές με συμπολίτες. Αυτοί έχουν προσδιορίσει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες μου. Άρα λοιπόν θέλω να πω ότι πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά, έχοντας υπόψη ότι πρέπει να λύσουμε θέματα της καθημερινότητας. Η καθημερινότητα, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη και υποχώρηση, έχει να κάνει με την καθαριότητα και με την προστασία του δημόσιου χώρου, με την ανάπτυξη του δημόσιου χώρου. Ο δημόσιος χώρος όπως αντιλαμβάνεστε έχει να κάνει με τις παιδικές χαρές, με τα πάρκα, με τα πεζοδρόμια, τα οποία σε ένα ποσοστό -ιδιαίτερα μεγάλο- είναι ακατάλληλα. Έχουμε πτώσεις πολιτών. Ο δημόσιος χώρος έχει να κάνει και με την προστασία του.
Στην πόλη μας υπάρχει μια συμπεφωνημένη ανομία για την οποία είμαι διατεθειμένος ακόμα και σε συγκρούσεις, προκειμένου να ξαναδούμε μια στοιχειώδη κανονικότητα. Δηλαδή πρέπει η συγκοινωνία να αντιμετωπιστεί με τρόπους που θα εξυπηρετείται το κοινό καλό και όχι οι μικρές -χρήσιμες βέβαια- ομάδες, αλλά εδώ πρέπει να δούμε τι ωφελεί τον περισσότερο κόσμο».
Ως προς τις κατηγορίες του κ. Ζέρβα ότι ο ίδιος έλειπε χρόνια από την πόλη και ότι επομένως «δεν γνωρίζει τα προβλήματά της», σημείωσε:
«Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Μάλιστα, απάντησα και προεκλογικά, λέγοντας στον κύριο Ζέρβα ότι μόνο στη συνεδρίαση ή στις εκδηλώσεις του Ολυμπιακού Μουσείου, του οποίου ήμουν ιδρυτής και πρόεδρος, αν μετρήσει τις φορές που έχουμε συζητήσει και βρεθεί στο ίδιο συμβούλιο, μόνο αυτές επαρκούν, για να διαψεύσουν αυτό το επιχείρημα.
Δεν είμαι άνθρωπος των συγκρούσεων. Δεν είμαι άνθρωπος που κοιτάει στο παρελθόν (…) Θα περιμένω να δω το ταμείο, να δω τι παραλαμβάνω. Είναι βασικά πράγματα αυτά. Να δω: Παραλαμβάνω έλλειμμα; Έχω φόβους ότι μπορεί να συμβεί αυτό. Θα έχω την ευκαιρία την Παρασκευή πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη να δω τον κ. Ζέρβα, γιατί τώρα είμαι εδώ με υπηρεσιακά κυβερνητικά στελέχη για να δω τι γίνεται με τα θέματα».
«Η πόλη δεν έχει πλυθεί ποτέ»
Ως προς τους δρομολογούμενους χειρισμούς του για την καθαριότητα της πόλης, ανέφερε:
«Άμεση αναδιάρθρωση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, των υπηρεσιών καθαριότητας με ένα προσωπικό που μαθαίνω ότι είναι χρεωμένο στα 1.200 άτομα και υπηρετούν αυτή τη στιγμή στα 500. Άμεσο αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση για άμεση χρηματοδότηση, την οποία θα παρακαλούσα να έχω το συντομότερο δυνατό, τον Γενάρη. Εφόσον αυτό συμβεί, σας λέω ότι στους επόμενους μήνες η διαφορά θα είναι ορατή. Έχουμε την ανάγκη να δούμε καινούργια μηχανήματα. Η πόλη δεν έχει πλυθεί ποτέ. Στα πεζοδρόμια, στους κάδους και στους δρόμους δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα πρόγραμμα σκουπίσματος της πόλης. Λυπάμαι που το 2023 πρέπει να μιλάω για τέτοια πράγματα. Λοιπόν, σε ό, τι αφορά το μάνατζμεντ, την αναδιάρθρωση, το συντονισμό, το πρόγραμμα και όλα αυτά, θα είμαστε έτοιμοι το Γενάρη. Θα αναμένω και την κάλυψη την οικονομική, εφόσον δεν τη δω από την απερχόμενη διοίκηση, προκειμένου να ξεκινήσω με ένα σχέδιο ορατό και συγκεκριμένο».
Για την καθαριότητα του Θερμαϊκού, επισήμανε:
«Δεν μπορεί να είναι εφτά φορείς και να ερίζουν στο τέλος για το ποιος θα καθαρίσει και στο τέλος ο Θερμαϊκός να είναι βρώμικος. Αυτό που έχω να πω είναι ότι το Γενάρη θα υποβάλουμε μία πρόταση στην κυβέρνηση να επιλεχθεί ένας φορέας ο οποίος θα αναλάβει την καθαριότητα. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό εφόσον μας δώσουν πόρους προκειμένου να καθαρίσουμε τον Θερμαϊκό».
Αναφορικά με τον κυκλοφοριακό, σημείωσε:
«Αυτή τη στιγμή από τον Δήμο της Θεσσαλονίκης διέρχονται 100 με 140 χιλιάδες αυτοκίνητα ημερησίως. Αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά έχοντας γρήγορα το μετρό και γρήγορα μία δεύτερη υποδομή όπως αυτή. Η θέση μας προεκλογικά ήταν ότι το πλάνο θα έπρεπε να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του μετρό. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαμε μέχρι τότε, θα ήταν το 2024 έτοιμο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η θέση ήταν μια θέση βιώσιμη.
Από τη στιγμή που για διάφορους λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει είμαι υποχρεωμένος να δουλέψω ώστε με τους συμπολίτες μου να είμαι συμπαραστάτης στα προβλήματα ενός έργου που δεν είναι έργο του Δήμου.
Είναι ένα έργο της κεντρικής κυβέρνησης και όχι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ για τους πολίτες της πόλης, από τη στιγμή που η πρότασή μας δεν γίνεται δεκτή».
«Έβλεπα ήταν να φυτεύονται δέντρα προκειμένου ο Ζέρβας να δείξει ότι υπάρχει φύτευση»
Για το πράσινο στην πόλη και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, έκανε γνωστό:
«Αυτό που έβλεπα ήταν να φυτεύονται δέντρα με τόσο καλό καιρό προκειμένου ο Ζέρβας να δείξει ότι υπάρχει φύτευση. Θα είμαστε έτοιμοι στη φυτευτική περίοδο ώστε έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα φύτευσης.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε φυτεύοντας όπου υπάρχει ακάλυπτος χώρος και σε συγκεκριμένες περιοχές που ήδη έχουμε εντοπίσει. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ακάλυπτος χώρος ο οποίος να ανήκει στον Δήμο ή κοινόχρηστος που να μην έχουμε παρέμβει ώστε να αφήσουμε το αποτύπωμα ενός πρασίνου».
«Έχουμε ένα πρόγραμμα 24 γειτονιές με τους επόπτες σε κάθε γειτονιά και τους επόπτες καθαριότητας που θα συνεχίσουν πιο αποτελεσματικοί πλέον και με καινούργιο περιεχόμενο να κάνουν τη δουλειά τους. Θέλουμε λοιπόν να οργανώσουμε τις παρεμβάσεις μας σε κάθε γειτονιά. Nομίζω πως προϊόντος του χρόνου θα βρούμε τρόπους χρηματοδότησης».
Για την εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε:
«Αυτός ο Δήμος εξ ανάγκης, εξ ιστορίας αλλά και εκ των προβλημάτων που έχει, πρέπει σύντομα να αποκτήσει μητροπολιτικές ρυθμιστικές δυνατότητες και όχι μόνο. Ναι, θα πάω στον κύριο Οικονόμου, τ ο έχω υπόψη μου. Είναι ένας εξαιρετικός φίλος της Θεσσαλονίκης και θα μιλήσω για την εγκληματικότητα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου.
Όπως θα θέσω ότι πολλά κτίρια της αστυνομίας είναι ακατάλληλα – και είναι ακατάλληλα τόσο για το προσωπικό της Αστυνομίας όσο και για τους πολίτες που μπαίνουν, όπως επίσης και το αστυνομικό τμήμα της Αριστοτέλους. Υπάρχει μια κατάληψη ενός χώρου εκεί που είναι εμβληματικός, η πλατεία Αριστοτέλους. Πρέπει να βρούμε έναν χώρο που να είναι αξιοπρεπής για τους πολίτες αλλά και για το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας».
Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ανέφερε:
«Προϋπόθεση για τη δημιουργία του είναι το να αποφασίσει η ομάδα ότι το ξεκινάει. Υπάρχει μια ειλημμένη απόφαση, υπάρχει μια προχωρημένη μελετητική ωρίμανση αυτής της προσπάθειας. Άρα με την επανέναρξη. Θα πρέπει να είμαι αρωγός σε όλα.
Και εδώ να πω και κάτι. Ο ΠΑΟΚ που τώρα έχει την ωριμότητα, αλλά και ο Άρης, ο Ηρακλής, οι οποίοι διεκδικούν υποδομές, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι θα πρέπει να τύχουν της υποστήριξης της αντίστοιχης του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού σε ότι αφορά την οικονομική υποστήριξη. Νομίζω πως δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ότι αφορά τα θέματα της Θεσσαλονίκης και δη της αθλητικής Θεσσαλονίκης ανήκουν στο παρελθόν».
Για τα οπαδικά επεισόδια, επισήμανε:
«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το πρόβλημα της αθλητικής βίας ως μέρος της κοινωνικής βίας είναι σε όλη την Ευρώπη, σε κάποιες χώρες περισσότερο και στη χώρα μας. Κατά καιρούς αυτή η τραγικότητα υπάρχει.
Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης. Ο ένας είναι οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο Δήμος μέσα από την εκπαίδευση για μία συνεχή ενημέρωση των παιδιών στη δευτεροβάθμια ιδιαίτερα εκπαίδευση και είναι κάτι που θέλουμε να το κάνουμε με αρκετούς εμβληματικούς δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο θα βγούμε. Το έχουμε συζητήσει δηλαδή σε όλα τα σχολεία με τα παιδιά που έχουν εκλεγεί με εμάς και να βγούμε βγάζοντας μπροστά ότι το φερ πλέι, η αλληλεγγύη, οι ολυμπιακές αξίες, αυτές μπορούν να γίνουν πράξη.
Από την άλλη πλευρά, επειδή έχω ασχοληθεί ως μέλος, ως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με αυτά τα θέματα, έχω να πω ότι ας εφαρμόσουμε τα ισχύοντα. Αντί να συζητούμε κάθε φορά μετά από ένα τραγικό συμβάν τι μέτρα θα πάρουμε. Έχουμε νομοθετήσει πάρα πολλά μέτρα, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε».
Δείτε επίσης: Φρίκη στην Καλιφόρνια: Δολοφόνησε τη γιαγιά του και πέταξε το κεφάλι της στη θάλασσα