Το Καρναβάλι της Ξάνθης, ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης, γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια, ενσωματώνοντας την παράδοση, την ιστορία και τη δημιουργικότητα των Ξανθιωτών. Το φετινό καρναβάλι είναι μια επετειακή αναδρομή στην εξέλιξη και την επιτυχία αυτού του μοναδικού πολιτιστικού γεγονότος, που ενώνει την πόλη και τη βόρεια Ελλάδα σε μια αληθινή γιορτή.
Από το 1965, η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα, την περίοδο της αποκριάς γιορτάζει, διασκεδάζει και ανασύρει μνήμες. Θυμίζει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας, καθώς είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός και ένας γνωστός καλλιτεχνικός γεγονός.
Το πρόγραμμα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ), που ετοιμάζει ο δήμος Ξάνθης από 6 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, αναμένεται να είναι πλούσιο και αντάξιο των εξήντα χρόνων παρουσίας του καρναβαλιού στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.
Στη δημοτική πινακοθήκη θα διοργανωθεί μια μεγάλη έκθεση για τα εξήντα χρόνια του θεσμού, μέσα από την οποία θα τιμηθούν άνθρωποι και δράσεις. Για πρώτη φορά θα υπάρξει και ένα εντυπωσιακό διήμερο σόου με ντρόουνς, που φιλοδοξεί να ενισχύσει την εικόνα της πόλης.
Η έννοια Delulu, εμπνευσμένη από τη σύγχρονη pop κουλτούρα, εκφράζει τη δύναμη της θέλησης και την πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά.
Οι εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών αναμένεται να χωριστούν σε τρεις ενότητες: παράδοση, οικογένεια και καρναβάλι. Το κεντρικό θέμα του εορτασμού, 60 Χρόνια Delulu, έχει κατακτήσει τις καρδιές των συμμετεχόντων σε ποσοστό 50,5%, καθιστώντας το επίκεντρο της φετινής γιορτής.
Ο Μιχάλης Τσέπελης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, υπογραμμίζει ότι το Καρναβάλι της Ξάνθης έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας, υποδεχόμενο χιλιάδες επισκέπτες που συμμετέχουν ενεργά ή απλά απολαμβάνουν το κλίμα της γιορτής.
Με την συμπλήρωση 60 χρόνων, το καρναβάλι ετοιμάζεται για το μέλλον με νέες προοπτικές και καινοτομίες, αποτελώντας ένα υπέροχο εορτασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και της συλλογικής δημιουργικότητας της πόλης.
Η συνέχιση αυτής της παράδοσης δεν είναι μόνο κληροδότημα, αλλά και μια διαρκής πρόκληση για το μέλλον, διασφαλίζοντας ότι το Καρναβάλι της Ξάνθης θα παραμείνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αποκριάτικες γιορτές της Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ