Σχολεία: Μαθητές θα εκπαιδευτούν ως σχολικοί διαμεσολαβητές

Σχολεία: Μαθητές θα εκπαιδευτούν ως σχολικοί διαμεσολαβητές

Η Θεσσαλόνικη πρωτοπορεί στα σχολεία, καθώς εισάγει έναν νέο θεσμό που θα υπηρετείται από τη μαθητική κοινότητα εμπλέκοντάς την ενεργά στην εξάλειψη των ενδοσχολικών συγκρούσεων

Πρόκειται για τον σχολικό διαμεσολαβητή, έναν μαθητή που μετά από σχετική κατάρτιση θα αναλαμβάνει να επιλύει ειρηνικά την οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης μεταξύ άλλων μαθητών στο σχολείο του.

Προκειμένου η σχολική διαμεσολάβηση να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτης, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας και «συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση του θεσμού της σχολικής διαμεσολάβησης ως μεθόδου ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού».


«Δυστυχώς, και στη χώρα μας, υπάρχουν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, μεμονωμένα βέβαια, τα οποία και θέλουμε να εξαλείψουμε. Η σχολική διαμεσολάβηση αναγνωρίζεται, διεθνώς, ως η καλύτερη πρακτική αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Με την πολιτική αυτή, ένας μαθητής αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή, για να επιλύσει ειρηνικά την οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης μεταξύ άλλων μαθητών», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι «σκοπεύουμε στη μείωση των αντικοινωνικών συμπεριφορών στα σχολεία, σκοπεύουμε να απελευθερώσουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές από το ρόλο του αστυνόμου και κυρίως σκοπεύουμε να συνηθίσουν οι μαθητές να λύνουν τις διαφορές τους, σε συνεργασία, ώστε να διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο, μελλοντικά, τις όποιες διαφορές έχουν στη ζωή τους».


Το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον τομέα Μακεδονίας- Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών υπέγραψαν η πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζωή Βαζούρα, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Κεχαΐδου, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Φροσύνης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μαυρίδης. Κατά την υπογραφή του Μνημονίου παρέστη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης.

«Η διαμεσολάβηση δεν είναι μόνο μια εναλλακτική μέθοδος επίλυσης των διαφορών, είναι μία κουλτούρα που οδηγεί στην ειρήνευση των σχέσεων», δήλωσε η κ. Πρωτοπαπαδάκη, σημειώνοντας πως «είναι μια διαδικασία που την έχει ανάγκη η κοινωνία μας και ευελπιστούμε κι εμείς να συμβάλουμε σε αυτή τη δημιουργική πρωτοβουλία και να παραχθεί ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα».

Ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης, όπως διευκρίνισε η κ. Βαζούρα, έχει εφαρμοστεί πολλές φορές, αλλά άτυπα, από εκπαιδευτικούς και μαθητές, κυρίως σε σχολεία της Θέρμης. «Στόχος μας είναι πλέον οργανωμένα να μάθουν τα παιδιά να ακούν, να επιλύουν τις διαφορές τους και με αρωγούς τους εκπαιδευτικούς τους να μπορούν να αναλαμβάνουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους», εξήγησε.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading