Σε έξαρση το παράνομο «σπορ» με τις κρυφές κάμερες σε δωμάτια – Τις βάζουν ακόμη και στην… πυρανίχνευση!

Σε έξαρση το παράνομο «σπορ» με τις κρυφές κάμερες σε δωμάτια – Τις βάζουν ακόμη και στην… πυρανίχνευση!

Με μικροσκοπικές κάμερες που κρύβονται μέχρι και στην πυρανίχνευση και πωλούνται κανονικά στο διαδίκτυο εξοπλίζονται χωρίς περιορισμούς επιτήδειοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που έχουν ως παράνομο «σπορ» την καταγραφή και παρακολούθηση ζευγαριών σε ιδιωτικές στιγμές.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Με αφορμή τον εφιάλτη ενός ζευγαριού από τη Θεσσαλονίκη που νοίκιασε δωμάτιο στη Χαλκιδική και αντιλήφθηκε ότι βιντεοσκοπείται, προχωρώντας σε μήνυση σε βάρος του ιδιοκτήτη, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση συστημάτων Ασφαλείας αναλύουν στο Politic.gr τις πιο συχνές μορφές κρυφής κάμερας, εξηγώντας πως χωρίς το «μάτι του ειδικού», πολλές φορές είναι αδύνατον να εντοπιστούν.

Με την πιο «δημοφιλή» κρυφή κάμερα να είναι αυτή της δήθεν πυρανίχνευσης που τοποθετείται στο ταβάνι καταγράφοντας πανοραμικά την εικόνα όλου του δωματίου, οι κάμερες μπορούν να έχουν τη μορφή οποιουδήποτε αντικειμένου, τοποθετούνται εύκολα, ενώ οι τιμές τους είναι… φιλικές προς όλους και μπορεί να τις προμηθευτεί ο καθένας, με ένα απλό κλικ στο διαδίκτυο, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς το παράνομο αυτό «σπορ» παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά.

Αόρατοι παρατηρητές σε ρολόγια και γυαλιά οράσεως

«Πωλούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο, έχουν διάφορες μορφές, όχι εύκολα αντιληπτές, πρέπει να είσαι ειδικός για να τις καταλάβεις. Έχουν βγάλει κάμερα ακόμη και σε βίδα από πολύμπριζο, καπάκι από καφέ, σε ρολόγια ή και γυαλιά», αναφέρει στο Politic.gr o κ. Κώστας Τόλης, ιδιοκτήτης εταιρείας συστημάτων Ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη με εμπειρία 37 ετών. «Πρόκειται για κάμερες-γκατζετάκια που συνήθως βρίσκονται στην πρίζα ή σε συσκευές που μοιάζουν με πυρανιχνευτές, χωρίς να είναι», αναφέρει από πλευράς του ο κ. Μιχάλης, εργαζόμενος σε εγκαταστάσεις καμερών ασφαλείας τα τελευταία 10 χρόνια και τονίζει πως «μπορεί να τις προμηθευτεί ο καθένας από ένα eshop, σε προσιτές τιμές και να τις τοποθετήσει μόνος του».

Δεν γίνεται τα ζευγάρια να μπαίνουν στον ρόλο του «Σέρλοκ Χολμς»

«Η τεχνολογία είναι της τελευταίας δεκαετίας», αναφέρει ο κ. Τόλης, υπογραμμίζοντας πως οι κάμερες είναι είτε ασύρματες είτε ενσύρματες. «Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχουν γκατζετάκια που μπορούν να τις εντοπίσουν, τα οποία μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο».

Στην περίπτωση δε, που είναι ενσύρματες, αναφέρει πως δεν υπάρχει τρόπος να τις εντοπίσει κάποιος μη ειδικός, λέγοντας πως «δεν γίνεται τα ζευγάρια να αναλαμβάνουν τον ρόλο του “Σέρλοκ Χολμς” κάθε φορά που νοικιάζουν ένα δωμάτιο». Το θέμα δεν είναι το τι πουλιέται, αλλά η χρήση που γίνεται», επεσήμανε, περνώντας το μήνυμα τα ζευγάρια να προτιμάνε «αξιόπιστα» μέρη διαμονής.

Πολιτική μηδενικής ανοχής από την Airbnb

«Οποιαδήποτε πράξη έχει να κάνει με καταγραφή ιδιωτικού χώρου είναι καταδικαστέα», επισημαίνει στο Politic.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέας Χίου, εξηγώντας πως ο χώρος που ενοικιάζεται, γίνεται αυτομάτως ιδιωτικός και πως σε περίπτωση που προκύψει περιστατικό παρόμοιο με της Χαλκιδικής σε κατάλυμα τύπου Airbnb, η εταιρεία «διαγράφει αμέσως το κατάλυμα, χωρίς καμία ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη και δεν έχει τη δυνατότητα να το καταχωρήσει ξανά». Σύμφωνα με τον κ. Χίου, «η Airbnb επιτρέπει να υπάρχουν κάμερες μόνο σε εξωτερικό χώρο για θέματα ασφαλείας και σε αυτή την περίπτωση, καταγράφεται ρητά στην περιγραφή του».

Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Ζευγάρι εντόπισε κρυφές κάμερες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια – Πως εντοπίστηκαν

Loading

Play