Σε “πάρκο της μέλισσας” μετατράπηκε ο χώρος “Ξαρχάκου” στο κέντρο της πόλης για την 12η Γιορτή Μελιού

Σε “πάρκο της μέλισσας” μετατράπηκε ο χώρος “Ξαρχάκου” στο κέντρο της πόλης για την 12η Γιορτή Μελιού

    Σε ένα πάρκο, η κάθε του διαδρομή του οποίου οδηγεί στην “πρωταγωνίστρια μέλισσα” και τα προϊόντα της, μετατράπηκε φέτος ο χώρος αναψυχής του “Ξαρχάκου”, απέναντι από τη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, όπου διεξάγεται η 12η Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης (11-13/10).
Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στη μέλισσα και το περιβάλλον. Διοργανώνεται από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ε΄Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δίνουν το “παρών” με τα προϊόντα τους 24 παραγωγοί.
    “ Ήδη τη γιορτή επισκέφτηκαν το πρωί 100 παιδιά δημοτικού από το τμήμα erasmus του Αριστοτελείου Κολεγίου και άλλα 50 παιδιά δημοτικού από το σχολείο Βασιλικών”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Φίλιππος Παππάς, προσθέτοντας ότι “ όλα τα παιδάκια ξεναγήθηκαν στη γιορτή και ενημερώθηκαν για το θαυμαστό κόσμο των μελισσιών από το  προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”.
Φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια της διοργάνωσης, στο πλαίσιο της τριήμερης γιορτής μελιού, θα μοιραστούν δωρεάν στους επισκέπτες, περισσότεροι από 10 τόνοι μελιού, 10.000 λουκουμάδες  και 100 κιλά γιαούρτι.
    Ακολουθώντας τις διαδρομές του πάρκου, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, θα ανακαλύψουν διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, προϊόντα μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό -που πλέον είναι πιστοποιημένος – κερί, πρόπολη, ποτά από μέλι, καθώς και καλλυντικά, συνταγές και κηραλοιφές από τα προϊόντα της μέλισσας. 
    Στη διάρκεια της γιορτής θα ρέει επίσης, άφθονο το τσίπουρο μελιού – με γλυκάνισο και άνευ – ενώ θα υπάρχουν, σε μικρότερη ποσότητα, ουίσκι και μπράντι μελιού. Όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν στη γιορτή είναι ελεγμένα για την αγνότητα και τη γνησιότητά τους από το ειδικό εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ.
    Οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν επίσης, τη δυνατότητα να συζητήσουν απευθείας με παραγωγούς και επιστήμονες για τη μέλισσα και τα προϊόντα της, ενώ θα μπορέσουν να απολαύσουν  μουσικές βραδιές με τη Βάσω Βασιλειάδου, αλλά και το καλλιτεχνικό σχήμα “ Made in China”.
    Ειδικές και ποικίλες δράσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τους μικρούς επισκέπτες της γιορτής που θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κυψέλες και κάρτες, αλλά και να χορέψουν, να δουν τον Καραγιόζη …μελισσουργό μέσω θεάτρου σκιών και να απολαύσουν τον ….μελισσομαγικό ταχυδακτυλουργό. Μάλιστα, κάθε παιδί που θα συμμετέχει στις δράσεις της Γιορτής Μελιού, θα λαμβάνει ως δώρο από ένα ατομικό βαζάκι μελιού των 30 γραμμαρίων. Η γιορτή μέλισσας και μελισσοκομικών προϊόντων θα λειτουργεί το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου 2019, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
    Σύμφωνα με τον κ. Παππά, στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Θεσσαλονίκης τα ενεργά μέλη ξεπερνούν τα 600, με το 5-10% εξ αυτών να διαθέτουν 300 κυψέλες ο καθένας και το υπόλοιπο ποσοστό, κατά μέσο όρο, 100 κυψέλες ο καθένας. “Οι τελευταίοι δεν είναι μελισσοκόμοι αποκλειστικά, αλλά ασχολούνται με την συγκεκριμένη δραστηριότητα συμπληρωματικά”. Για τους μελισσοκόμους της Θεσσαλονίκης πάντως “ η φετινή χρονιά είναι λίγο καλύτερη της περσινής, η οποία ήταν και από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων”.

     
Η μελισσοκομία στην Ελλάδα σε αριθμούς – Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή 
    Η μελισσοκομία αντιπροσωπεύει το 2,5% της παγκόσμιας ζωικής παραγωγής. Υπάρχουν 65 εκατομμύρια κυψέλες, με την Κίνα να κατέχει τα πρωτεία παραγωγής ενώ η ΕΕ συνεισφέρει σε ποσοστό 25%.
    “Η Ελλάδα, μπορεί να βρίσκεται στην έκτη θέση, όσον αφορά την παραγωγή, με 18.000 τόνους μελιού ετησίως, ωστόσο, κατέχει τη δεύτερη θέση στον αριθμό κυψελών, ήτοι 2 εκατ. κυψέλες, και την πρώτη σε ό,τι αφορά την πυκνότητά τους (10 κυψέλες/τετραγωνικό χλμ), επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής -επικεφαλής του Εργαστήριου Μελισσοκομίας επί χρόνια, Ανδρέας Θρασυβούλου.
    Από τη συνολική παραγωγή, η Ελλάδα εξάγει ελάχιστες ποσότητες σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, αφού όπως εξήγησε, “ ενώ η ελληνική παραγωγή μελιού είναι από τις πιο ποιοτικές και γευστικές σε παγκόσμιο επίπεδο,κυρίως τα πευκόμελο, μέλι ελάτου και ρεϊκιού ή σουσούρας-, ωστόσο ελλείψει οργάνωσης σε ομάδες παραγωγών, οι μελισσοκόμοι, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ποσότητες που ζητούνται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο μεμονωμένες κινήσεις”.
    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ελληνοποιήσεων μελιού στην Ελλάδα, που μαστίζει επί σειρά χρόνων τον κλάδο, ο κ. Θρασυβούλου επισήμανε: “ Εξακολουθεί να αποτελεί μια τεράστια πληγή για τον κλάδο, αφού μεγαλέμποροι συνεχίζουν να εισάγουν τεράστιες ποσότητες μελιού από το εξωτερικό, αμφιβόλου ποιότητας και με αποτέλεσμα να ρίχνουν και τις τιμές, αφού το διαθέτουν ανεξέλεγκτα. Με αυτήν τους πρακτική, εξαπατούν αφενός μεν τους καταναλωτές, αφετέρου εντείνουν τα θέματα επιβίωσης για τους Έλληνες μελισσοκόμους, για τους οποίους το κόστος παραγωγής ανά κιλό διαμορφώνεται σε 4,5-5,5 ευρώ και οι έμποροι τους δίνουν μόλις 3-3,5 ευρώ/κιλό”.
     Προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων ο κ. Θρασυβούλου επισημαίνει ότι “ η μέθοδος της γυρεοσκοπικής ανάλυσης, διάρκειας ούτε 10 λεπτών, είναι αυτή που θα μπορούσε να δώσει τη λύση. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ δεν την αναγνωρίζει, αφού δεν έχει νομοθετηθεί. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και με την εφαρμογή του κανονισμού για την τοποθέτηση του ειδικού σήματος πάνω στις συσκευασίες μελιού- σχήματος καρδούλας στα χρώματα της ελληνικής σημαίας- πάλι οι καταναλωτές δεν θα είναι σίγουροι ότι θα καταναλώνουν ελληνικό μέλι. Πρέπει να νομοθετηθεί η γυρεσκοπική ανάλυση και μετά να τοποθετηθεί το σήμα στα βαζάκια μελιού”, υπογράμμισε. 
    Για τον ομότιμο καθηγητή του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους τους εμπλεκομένους, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις μέλισσες.
    “Οι μέλισσες” είπε ο κ Θρασυβούλου, “έχουν τους μηχανισμούς προκειμένου να κάνουν τις προσαρμογές και να επιζήσουν… Το γεγονός ότι τελικά θα προσαρμοστούν σε βάθος χρόνου, δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή και ότι δεν θα υποβαθμίζονται η ποιότητα και η ποσότητα των προϊόντων τους ενώ επέστησε την προσοχή -μεταξύ άλλων-στην χρήση φυτοφαρμάκων, στα γενετικά τροποποιημένα φυτά και στη μονοκαλλιέργεια.
Στα αισιόδοξα μηνύματα της γιορτής είναι ωστόσο η διαπίστωση του ομότιμου καθηγητή ότι ” ο χώρος της μελισσοκομίας προσελκύει ολοένα και περισσότερο νέους ανθρώπους, είναι μια θετική πραγματικότητα, η ελπίδα για το αύριο για την μελισσοκομία”. 
Έλενα Αλεξιάδου
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play