«Σεισμός στη Θεσσαλονίκη»: Μεγάλη άσκηση στο δημαρχιακό μέγαρο (vid)

Mεγάλη άσκηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, προβλέπεται -μετά από εκδήλωση σεισμικής δόνησης- η εκκένωση του κτιρίου από την Ομάδα Πυροπροστασίας με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιπτώσεις τραυματιών και εγκλωβισμένων.

Μετά την εκκένωση οι υπάλληλοι οδηγούνται στους χώρους συγκέντρωσης κοινού στο πάρκο Εμμανουήλ Παπά και στο Πεδίον του Άρεως. Στην εν λόγω άσκηση σεισμού συμμετέχουν συνολικά 350 άτομα, μεταξύ τους ακόμη και κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και άλλες εθελοντικές οργανώσεις.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, όμως όσο απρόβλεπτος είναι ένας σεισμός, τόσο όλοι εμείς -οργανωμένη πολιτεία, εθελοντές, πολίτες- πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού να έχουμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση, την καλύτερη δυνατή διαχείριση, τα λιγότερα δυνατά θύματα και τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Εύχομαι να παραμείνουμε στις ασκήσεις και να μη χρειαστεί ποτέ να επέμβουμε σε πραγματικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Μωυσίδης, τόνισε: «σήμερα δείχνουμε ουσιαστικά την ετοιμότητα του μηχανισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σεισμού. Ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Θεσσαλονίκης, Αρχιπύραρχος Θεόδωρος Κοσμίδης ανέφερε ότι η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χαρακτήρισε άριστη τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η άσκηση προέβλεπε παράλληλα σενάρια, μεταξύ των οποίων πυρκαγιά και απεγκλωβισμό, διάσωση δημοτικής υπαλλήλου από μπαλκόνι με τη χρήση βραχιονοφόρου οχήματος, διάσωση και απεγκλωβισμό από την ταράτσα του κτιρίου με τη χρήση τρίποδα και διασωστικών σκοινιών αλλά και διάσωση με τη χρήση πυροσβεστικού σκύλου.

Στην άσκηση που οργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης συμμετείχε και το ΕΚΑΒ. «Δεχτήκαμε κλήση στο συντονιστικό κέντρο για συμβάν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και είχαμε άμεση κινητοποίηση με τη διασωστική μοτοσυκλέτα, με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και τα οχήματα του ειδικού τμήματος Ιατρικής Καταστροφών καθώς και με το κινητό συντονιστικό όχημα», εξήγησε η Ολυμπία Νικολαΐδου, επειγοντολόγος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Μετά την εκκένωση του Δημαρχείου οι υπάλληλοι οδηγήθηκαν στους χώρους συγκέντρωσης κοινού στο πάρκο Εμμανουήλ Παπά και στο Πεδίον του Άρεως.

Δείτε επίσης: Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν ανά δήμο οι πολίτες της Θεσσαλονίκης

Loading