Στην πρωτοπορία παραμένει το αιματολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παπανικολάου, καθώς παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα ίασης με όλα τα μέσα, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο για τα 40 χρόνια του τμήματος.
Η συντονίστρια διευθύντρια Ιωάννα Σακελλάρη, υπογράμμισε ότι από το 1985 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024, είχαν πραγματοποιηθεί 69 κυτταρικές θεραπείες με CAR-T σε ασθενείς με ανθεκτικά νοσήματα. Όπως επισήμανε η κ. Σακελλάρη, το 2024 ξεκίνησε στο αιματολογικό τμήμα η παραγωγή αυτόλογων in house CAR-T κυτταρικών θεραπειών. Μέσα στο 2025 προγραμματίζεται η χορήγηση CAR-T θεραπείας σε ασθενείς με Β-αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμίες-λεμφώματα).
Σύμφωνα με την ίδια, άμεσα προβλέπεται να συγκροτηθεί το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα «Σύνδρομα Ενδοθηλιακής Βλάβης». Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και βλάβη έχει ενοχοποιηθεί για την παθογένεση ποικίλων νοσημάτων.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κτιρίου Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών, προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2025. Σε αυτό θα μεταστεγαστούν τα εργαστήρια, δίνοντας περισσότερο χώρο για ασθενείς με ημερήσια νοσηλεία στο υφιστάμενο κτίριο του τμήματος και θα αναπτυχθούν 11 κλίνες για ασθενείς που θα δέχονται τις προηγμένες θεραπείες.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο, πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Εργαστήριο Ενδοθηλιακών Συνδρόμων, με πάνω από 300 συμμετοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ