Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης εστιάζει στην παιδαγωγική ως κομβικό στοιχείο της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Εκπαίδευση και Παιδαγωγική: Μια ‘ανακοπτόμενη’ σχέση;». Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις Κοσμητείες της Φιλοσοφικής και της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, το Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής».
Στο συνέδριο θα συζητηθεί η ποικιλομορφία στη σχέση παιδαγωγικής και εκπαίδευσης, καθώς και οι ποικίλες εκδοχές που παρουσιάζει η συσχέτιση της ελληνικής εκπαίδευσης με την παιδαγωγική. Επίσης, θα εξεταστεί η παιδαγωγική παράδοση που επικράτησε στο ελληνικό σχολείο και οι απόπειρες αλλαγής της, καθώς και η εφαρμογή διεθνώς εγκαθιδρυμένων παιδαγωγικών ρευμάτων.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα καλύψουν τις εξής θεματικές ενότητες:
– Παιδαγωγικά ρεύματα: πρόσληψη και εφαρμογή στον ελληνικό χώρο (Διαφωτισμός, Νεοανθρωπισμός, Ερβαρτιανισμός, Μεταρρυθμιστική Παιδαγωγική, Συμπεριφορισμός, Εποικοδομισμός, Κριτική Παιδαγωγική, κ.ά.)
– Θεσμοί και κέντρα έρευνας της παιδαγωγικής επιστήμης (εργαστήρια, πειραματικά και πρότυπα σχολεία, ινστιτούτα, περιοδικά, εκδόσεις, εταιρείες, κ.ά.)
– Η παιδαγωγική επιστήμη στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση
– Θεωρητικά μοντέλα διδασκαλίας και περιεχομένων μάθησης και η εφαρμογή τους στο ελληνικό σχολείο (Εμπειρισμός, Συμπεριφορισμός, Εποικοδομισμός και κοινωνικός εποικοδομισμός, γνωστική και κοινωνιο-γνωστική, ολιστική θεώρηση της διδασκαλίας)
– Απόπειρες μεταρρύθμισης της παιδαγωγικής στο ελληνικό σχολείο.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Φιλοσοφικής και της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, από την Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024. Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 18:00-20:30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.