Η επιλογή βιολογικών προϊόντων δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια ευκαιρία για υγιεινή και βιώσιμη διατροφή που σέβεται το περιβάλλον, το οποίο χρειάζεται προστασία περισσότερο από ποτέ λόγω των εντεινόμενων συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Η περαιτέρω άνθιση του κλάδου θα σημάνει τον πολλαπλασιασμό της ευημερίας των πολιτών και θα διασφαλίσει την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προγραμματίζει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας για να διατρανώσει αυτό το μήνυμα.
«Αν δεν περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ανθρώπινη δραστηριότητα στις αγροτικές καλλιέργειες, το αύριο για τις επόμενες γενιές προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσοίωνο», επισημαίνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, Ελένη Τζαβάρα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστό βιολογικών καλλιεργούμενων εκτάσεων, φτάνοντας το 17,2%. Αυτή τη στιγμή, εκτιμώνται σε 80.000 με 85.000 οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στη χώρα, με αριθμό που αυξάνεται σταδιακά.
Η βιολογική γεωργία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, αν και τα ποσοστά στη βιολογική κτηνοτροφία παραμένουν χαμηλά. «Καλώ τους καταναλωτές να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα, αφού η τιμή τους είναι συχνά προσιτή», υπογραμμίζει η κ. Τζαβάρα, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα που αγοράζουν ως βιολογικά είναι πιστοποιημένα από 16 οργανισμούς.
Οι στόχοι της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν την παραγωγή ασφαλών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και την προστασία της υγείας των καταναλωτών από επιβλαβείς χημικές ουσίες. «Η βιολογική γεωργία εφαρμόζεται με προληπτικό και υπεύθυνο τρόπο», προσθέτει.
Η βιολογική αγορά της Θεσσαλονίκης και η δυναμική της δείχνουν αύξηση κατά 10% με 15%, αν και αυτή δεν έχει μεταφραστεί σε αντίστοιχη αύξηση πωλήσεων για τους παραγωγούς, κυρίως λόγω της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Ιωάννου, σημειώνει ότι οι βιολογικές αγορές προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, διαψεύδοντας τον μύθο ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα.
Η ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ γιορτάστηκε φέτος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με εκδηλώσεις που περιλάμβαναν προσφορά βιολογικών προϊόντων και ενημέρωση του κοινού.