Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τεχνικού προσωπικού, ωστόσο οι νέοι δεν επιλέγουν την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση λόγω των υπάρχοντων στερεοτύπων. Αυτό επισημάνθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιά στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Η νέα γενική γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Όλγα Καφετζοπούλου, ανέφερε ότι λειτουργούν 127 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην ΙΕΚ) υπό την εποπτεία του υπουργείου, προσφέροντας 130 ειδικότητες και πάνω από 400 ΕΠΑΛ.
Η κα Καφετζοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσφορά θέσεων μαθητείας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, μετά από τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε το μέτρο. Συγκεκριμένα, οι θέσεις μαθητείας ανέρχονται συνολικά σε 9.700, εκ των οποίων 3.800 είναι στον Δημόσιο τομέα και οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό, με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
Πρόσθεσε ότι η συνεργασία της Πολιτείας με τα επιμελητήρια σε εκπαιδευτικά θέματα είναι θεσμοθετημένη. Η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, τόνισε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την ελκυστικότητα της τεχνικής εκπαίδευσης.
Η κα Χορμόβα σημείωσε ότι η ΔΥΠΑ εποπτεύει τη λειτουργία 50 επαγγελματικών σχολών, 41 ΣΑΕΚ, 7 Κέντρα δια Βίου Μάθησης και δύο δομές για την κατάρτιση ατόμων με αναπηρία. Υπογράμμισε επίσης ότι οι γονείς οδηγούν τα παιδιά τους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες τους. Όπως ανέφερε, το 10 με 15% των σπουδαστών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου που επιθυμούν να μάθουν ένα τεχνικό επάγγελμα.
Αύριο, Δευτέρα, από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση γνωριμίας με τις ΕΠΑΣ και τις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ στην πλατεία Αριστοτέλους.
Ο διευθυντής της ΣΑΕΚ Μοναστηρίου, Γεώργιος Τρασανίδης, επισήμανε την ανάγκη οι ΣΑΕΚ να εξετάσουν το αν προσφέρουν σύγχρονες και ελκυστικές ειδικότητες. Στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 35% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρει τεχνικό προσωπικό.
Τα επιμελητήρια θα παραδώσουν στην Πολιτεία μέχρι το τέλος του χρόνου χάρτη με τις ελλείψεις σε επαγγέλματα ανά νομό, όπως ανέφερε ο Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και επικεφαλής της Επιτροπής Τεχνικής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, σημείωσε ότι το 65% των επιχειρήσεων του φορέα δεν βρίσκει τεχνικό προσωπικό, ενώ τα στοιχεία του ΟΑΣΑ δείχνουν ότι το 85% των νέων ηλικίας 25 έως 34 ετών που παρακολούθησε πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης βρήκε εργασία. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση σε συνεργασία με την Πολιτεία.