Η κυβέρνηση στοχεύει να αναστρέψει την υστέρηση στην ψηφιοποίηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας προγράμματα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ μέσω των voucher και του άξονα 2. Επιπλέον, 62,5 εκατ. ευρώ διατίθενται για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ).
«Τα προγράμματα που είχαν τρέξει το προηγούμενο διάστημα για να στηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αντιμετώπισαν φραγμούς και δεν έπιαναν τους μικρούς. Δεχτήκαμε περίπου 500.000 αιτήσεις, αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν για τόσες, γεγονός που μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο υπουργός.
Ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει νέο πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων για την περαιτέρω στήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την παρουσία της Ελλάδας ως ισότιμου εταίρου στην παγκόσμια σύσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, όπου η χώρα αναδείχθηκε ανάμεσα στις επτά που επιλέγονται πανευρωπαϊκά για την εγκατάσταση εργοστασίων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ελλάδα αποκτά φέτος και τον εθνικό της υπερυπολογιστή, τον Δαίδαλο, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Αξιοσημείωτο είναι ότι διατίθενται 200 εκατομμύρια για την ενίσχυση ταχυτήτων σύνδεσης άνω των 250 mbps, προκειμένου να ωφεληθούν ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «διορθώνεται» το μητρώο ακινήτων για τη δημιουργία ενιαίας πληροφορίας και σημείωσε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια στο Κτηματολόγιο.
Οι βιοτέχνες αναγνωρίζουν τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά απαιτούν περισσότερες χρηματοδοτήσεις για να επενδύσουν σε αυτές. Σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), επτά στους δέκα ερωτηθέντες χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, αλλά οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές.
«Οι ΜμΕ χρειάζονται στήριξη με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους» πρόσθεσε.
Η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στη νέα ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα αδειοδοτήσεων και ελέγχων επιχειρήσεων ΟΠΣ-ΑΔΕ, χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση σημαντική.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, και άλλοι αξιωματούχοι συνεχάρησαν τους βιοτέχνες για την συμβολή τους στην οικονομία της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ