Σημαντική η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ , Γιώργος Πιτσιλής

Σημαντική η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ , Γιώργος Πιτσιλής

Στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε ότι αφορά την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και στο όφελος που προκύπτει από αυτές, αναφέρθηκε στο Thessaloniki Summit, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

«Εργαζόμαστε εντατικά σε πολλούς τομείς. Ο στόχος είναι, όσο ηλεκτρονικοποιούνται οι διαδικασίες να μεταστρέφουμε ποιοτικά την κατανομή των δυνάμεων μας» τόνισε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε: «Αισιοδοξώ ότι μαζί και με την επικείμενη ψήφιση των σχετικών διατάξεων, θα μπορέσουμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε ξεκινήσει την ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας για τις φορολογικές δηλώσεις (φόρου μεταβίβασης ακινήτων), να την έχουμε θέσει σε παραγωγική λειτουργία, και μέσα στο 2020 να έχουμε ολοκληρώσει και φόρους μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών».

«Δουλεύουμε παράλληλα και κάνουμε και βήματα μέσα στο 2020 στα γεγονότα ζωής, δηλαδή, να μη χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει να δηλώσει για γέννηση, γάμο, διαζύγιο και το θάνατο, δυστυχώς, των συγγενικών του προσώπων. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στον τομέα αυτό, και με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε μέσω της διαλειτουργικότητας, αυτές οι πληροφορίες να μας έρχονται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει, κάνουμε βήματα για την ενημέρωση των ταυτοτήτων. Λύσαμε και θέματα όπως η φορολογική ενημερότητα για μεταβιβάσεις ακινήτων, αν δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τον οποίο υπηρετούμε, και βεβαίως ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν» συνέχισε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε: 
«Αυτό θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε και πόρους, από αυτούς που κυρίως σπαταλούνται σε εργασίες back office».

Ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία, κυρίως για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση θέσεων με πολλές υψηλές απαιτήσεις ψηφιακής κατάρτισης από εξειδικευμένο προσωπικό. 

«Το πιο δύσκολο πρόβλημα για μας είναι η ποιοτική υποστελέχωση, δηλαδή εκεί που χρειαζόμαστε να έχουμε δυνάμεις να προχωρήσουμε, χρειαζόμαστε ανθρώπους να εκπαιδεύσουμε, στην ουσία να τους αλλάξουμε, να βρούμε ανθρώπους με δεξιότητες στην πληροφορική και να τους εκπαιδεύσουμε στα φορολογικά και το αντίστροφο».

«Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα πολύ σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, μέρος του ευρύτερου σχεδίου μεταρρύθμισης» είπε ο κ. Πιτσιλής και συνέχισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε αξιολόγηση παντού, είναι πράξη ευθύνης». Έτσι δίνεται η δυνατότητα και στους πιο αποδοτικούς «να απολαύσουν την αναγνώριση της δουλειάς τους» και «στους πιο αδύναμους να ενισχυθούν μέσω της εκπαίδευσης, υποστήριξης και αλληλεγγύης…Δεν βάζουμε κανένα στην άκρη, όλοι μαζί προχωρούμε». 

Αναφέρθηκε τέλος, στη νέα νομοθετική πρόταση που προβλέπει ρύθμιση σε εικοσιτέσσερις ή σαρανταοκτώ δόσεις, με εισοδηματικά κριτήρια, αναλόγως του προφίλ των οφειλών, λέγοντας:  «Δίνεις και ένα μήνυμα στον πολίτη ότι όποιος πληρώνει στην ώρα του, έχει σημασία. Επιβραβεύουμε τη συνέπεια».  

Φ. Γ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play